SiolNET. Digisvet Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Računalništvo bo v ZDA obvezen šolski predmet

2

termometer

Učenci in dijaki javnih šol Chicaga glede zdaj še izbirnega izobraževanja s tipkovnico in miško ne bodo več imeli glasu, saj bo računalništvo postalo enakopraven del obstoječega predmetnika.

Sistem javnega šolstva upravne enote Chicago (CPS) v zvezni državi Illinois bo oral ameriško izobraževalno ledino – v treh letih želijo v predmetnik prav vsake srednje šole namreč vključiti računalništvo kot obvezen predmet, v petih pa ga implementirati tudi v prvo in drugo učno raven (vrtce in osnovne šole). Razlog za računalniško iniciativo je nedavna projekcija rasti potreb po specializiranih kadrih s strani ameriškega ministrstva za delo oziroma njegove statistične podružnice – do leta 2020 naj bi se v ZDA namreč odprlo več kot milijon novih delovnih mest za strokovnjake na področju programiranja, ki pa bi lahko zaradi morebitnega primanjkljaja ustrezno izobraženih posameznikov ostala nezasedena. "Treba je ujeti Kitajce" V sindikatu učiteljev Chicaga (CTU) so prepričani, da je računalništvo kot obvezen šolski predmet korak v pravo smer. "Mnogi pravijo, da bo v prihodnosti uspelo tistim, ki se bodo naučili čim več tujih jezikov – to je res, a smernice tehnološkega razvoja kažejo na to, da ne gre za španščino ali kitajščino, temveč pisanje kode v C ali javi," pojasnjujejo. Mnenju, da je treba podpirati programerske poliglote, se pridružuje tudi župan Chicaga Rahm Emanuel: "Računalniške temelje bomo pri učencih zakoličili že zelo zgodaj, saj je treba ujeti Kitajsko in Veliko Britanijo, ki sta tovrstni program izobraževanja začeli pred nami."

Kritiki: Načrt je dober, a kaj, ko ni sredstev Chicaški šolski sistem je pred kratkim sklenil partnerstvo z neprofitno organizacijo code.org, ki bo priskrbela učni material in osnovno izobraževanje za učitelje, a težava je v tem, da računalniška oprema večine šol ne zadostuje pogojem za izvajanje učnega programa. Ne le, da nimajo namenskih računalniških učilnic – več kot sto šol sploh nima knjižnice! Za finančni vidik bo moral tako v največji meri poskrbeti kar CPS, nekaj pa bo prispevala tudi ameriška vlada. Ne nazadnje je nad manjšo, a pomembno evolucijo izobraževanja zelo navdušen tudi predsednik Barack Obama, pa ne le zato, ker se zadeva odvija v njegovem domačem mestu. "Učenje računalniških znanj ni pomembno le za prihodnost naših otrok – pomembno je za prihodnost Združenih držav Amerike," je z dobršno mero patriotizma CPS pohvalil Obama.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin