Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
27. 12. 2013,
10.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

računalništvo šola učenci otroci

Petek, 27. 12. 2013, 10.37

8 let

Računalništvo bo v ZDA obvezen šolski predmet

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Učenci in dijaki javnih šol Chicaga glede zdaj še izbirnega izobraževanja s tipkovnico in miško ne bodo več imeli glasu, saj bo računalništvo postalo enakopraven del obstoječega predmetnika.

Sistem javnega šolstva upravne enote Chicago (CPS) v zvezni državi Illinois bo oral ameriško izobraževalno ledino – v treh letih želijo v predmetnik prav vsake srednje šole namreč vključiti računalništvo kot obvezen predmet, v petih pa ga implementirati tudi v prvo in drugo učno raven (vrtce in osnovne šole). Razlog za računalniško iniciativo je nedavna projekcija rasti potreb po specializiranih kadrih s strani ameriškega ministrstva za delo oziroma njegove statistične podružnice – do leta 2020 naj bi se v ZDA namreč odprlo več kot milijon novih delovnih mest za strokovnjake na področju programiranja, ki pa bi lahko zaradi morebitnega primanjkljaja ustrezno izobraženih posameznikov ostala nezasedena. "Treba je ujeti Kitajce" V sindikatu učiteljev Chicaga (CTU) so prepričani, da je računalništvo kot obvezen šolski predmet korak v pravo smer. "Mnogi pravijo, da bo v prihodnosti uspelo tistim, ki se bodo naučili čim več tujih jezikov – to je res, a smernice tehnološkega razvoja kažejo na to, da ne gre za španščino ali kitajščino, temveč pisanje kode v C ali javi," pojasnjujejo. Mnenju, da je treba podpirati programerske poliglote, se pridružuje tudi župan Chicaga Rahm Emanuel: "Računalniške temelje bomo pri učencih zakoličili že zelo zgodaj, saj je treba ujeti Kitajsko in Veliko Britanijo, ki sta tovrstni program izobraževanja začeli pred nami."

Kritiki: Načrt je dober, a kaj, ko ni sredstev Chicaški šolski sistem je pred kratkim sklenil partnerstvo z neprofitno organizacijo code.org, ki bo priskrbela učni material in osnovno izobraževanje za učitelje, a težava je v tem, da računalniška oprema večine šol ne zadostuje pogojem za izvajanje učnega programa. Ne le, da nimajo namenskih računalniških učilnic – več kot sto šol sploh nima knjižnice! Za finančni vidik bo moral tako v največji meri poskrbeti kar CPS, nekaj pa bo prispevala tudi ameriška vlada. Ne nazadnje je nad manjšo, a pomembno evolucijo izobraževanja zelo navdušen tudi predsednik Barack Obama, pa ne le zato, ker se zadeva odvija v njegovem domačem mestu. "Učenje računalniških znanj ni pomembno le za prihodnost naših otrok – pomembno je za prihodnost Združenih držav Amerike," je z dobršno mero patriotizma CPS pohvalil Obama.

Ne spreglejte