Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
27. 8. 2020,
20.13

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

10

Natisni članek

zaščitna maska lažne novice fake news

Četrtek, 27. 8. 2020, 20.13

3 leta, 8 mesecev

Tej laži o maskah nasedajo tudi Slovenci: so to res posledice?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

10

Nasprotniki nošenja zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih, tudi slovenski, svojo pogosto z resnico in logiko sprto propagando prek družbenega omrežja Facebook med drugim širijo tudi s kolažem fotografij, ki, kot trdijo, prikazuje skrb vzbujajoče dermatološke stranske učinke drgnjenja mask ob kožo na obrazu. Gre za manipulacijo, ki jo razkrinka obratno spletno iskanje fotografij. 

Ta kolaž fotografij je na Facebooku med drugim delil tudi na Facebooku vedno bolj znan slovenski nasprotnik zaščitnih mask, ki v prostem času brez maske provocira varnostnike v nakupovalnih središčih, pogovore snema s pametnim telefonom in videoposnetke objavlja na svojem profilu na Facebooku.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Ta kolaž fotografij je na Facebooku med drugim delil tudi na Facebooku vedno bolj znan slovenski nasprotnik zaščitnih mask, ki v prostem času brez maske provocira varnostnike v nakupovalnih središčih, pogovore snema s pametnim telefonom in videoposnetke objavlja na svojem profilu na Facebooku. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Zgornjo objavo, ki se je pred nekaj tedni z opisom Posledice nošnje zaščitnih mask začela širiti iz Poljske, je na Facebooku delilo ogromno uporabnikov, med drugim tudi številni Slovenci.

Fotografije naj bi prikazovale stranske učinke stika zaščitnih mask s kožo, ki segajo od izpuščajev do modric, a gre v štirih od petih primerov za preprosto laž ali manipulacijo, tudi edini preostali primer pa je po mnenju strokovnjakov v najboljšem primeru vprašljiv.

Novice Zaradi te slike trdijo, da ni treba nositi mask. Kaj je res?

Fotografija 1 - ne maske, temveč herpes

Maske Fake News | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Številni izpuščaji v tem primeru niso posledica uporabe zaščitnih mask, temveč gre za težjo obliko herpesa. Fotografija izvira neposredno s spletne enciklopedije Wikipedije, natančneje tamkajšnjega opisa bolezni Eczema herpeticum

Fotografija 2 - ne maske, temveč kožna bolezen

Maske Fake News | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Vzrok pordečele kože je v zgornjem primeru kožna bolezen rozacea, "za katero so značilni zardevanje obraza, razširjene žilice (telangiektazije), rdečina obraza, papule, pustule in v hudih primerih tudi gomoljasta zadebelitev nosu" (citat s slovenske Wikipedije).

Fotografija sicer izvira s spletne strani s fotografijami Shutterstock:

Laž maska | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

V opisu fotografije je tudi navedeno, da gre za portret "srečne in smejoče se starejše ženske s kožno boleznijo rozacea".

Maska
Novice V trgovine poskušajo vstopiti s kartico, ki jih oprošča nošnje mask

Fotografija 3 - ne maske, temveč "vodene koze"

Maske Fake News | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Tudi ta fotografija izvira z enega od spletnih portalov (iStock), kjer je mogoč nakup fotografij za nadaljnjo uporabo, prikazuje pa (otroško) bolezen norice oziroma tako imenovane vodene koze. 

Fotografija 4 - ne maske, temveč Photoshop

Maske Fake News | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Ta fotografija dejansko prikazuje posledice dolgotrajnega nošenja zaščitne maske in zaščitnih očal, a je bila za veliko bolj dramatično podobo obdelana s Photoshopom, programom za urejanje grafike. Resnična fotografija, ki jo je 13. marca letos objavila italijanska medicinska sestra Valerie Zedda, je spodaj:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Usciamo da turni di 6 ore con queste facce. Siamo stanchi, stravolti, con emozioni contrastanti e una paura che non riusciamo a nascondere. Quando arriviamo a lavoro ci bardiamo e sappiamo che per 6 ore non possiamo mangiare, bere e fare pipì. Indossiamo protezioni che fanno male e ci fanno sudare. Ma non è questo che ci spaventa. La passione per il nostro lavoro ci dà la carica giusta, le persone che ci amano ci danno la forza necessaria. Stiamo affrontando un'emergenza sanitaria che è un vero pasticcio. Ognuno di noi può contribuire in qualche modo. Noi infermieri non possiamo stare a casa. Chi può farlo, lo faccia senza indugio. Grazie. 13.03.2020 00:30 "Stasera prima di addormentarvi pensate a quando torneremo in strada. A quando ci abbracceremo di nuovo, a quando fare la spesa tutti insieme ci sembrerà una festa. Pensiamo a quando torneranno i caffè al bar, le chiacchiere, le foto stretti uno all'altro. Pensiamo a quando sarà tutto un ricordo ma la normalità ci sembrerà un regalo inaspettato e bellissimo. Ameremo tutto quello che fino ad oggi ci è sembrato futile. Ogni secondo sarà prezioso. Le nuotate al mare, il sole fino a tardi, i tramonti, i brindisi, le risate. Torneremo a ridere insieme. Forza e coraggio. Ci vediamo presto!" [Papa Francesco] ❤ #infermiera #terapiaintensiva #nurselife #nurse #covid

A post shared by Valeria Zedde (@_valiii__) on

Fotografija 5 - morda maske, toda najverjetneje ne

Maska | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Edina od petih fotografij, kjer je zaščitna maska morda povzročila vnetje kože na obrazu, izhaja iz Francije. Na fotografiji je 12-letno dekle, katere mama je na Facebooku konec julija tarnala, da se je njeni hčeri po večurnem nošenju maske pojavila alergična reakcija.

Francosko združenje dermatologov je v odzivu na fotografijo pred dvema tednoma sicer opozorilo, da vsako vnetje še ni nujno alergična reakcija in da je na voljo premalo podatkov, da bi lahko trdili, kaj je pri dekletu povzročilo takšno obarvanost kože.

Preberite tudi:

Novice Umrl voznik, ki so ga zverinsko napadli nasprotniki nošnje mask #video
akne mozolji
Trendi So vas napadli mozolji? Če vestno nosite masko, imate verjetno "maskne".

 

Ne spreglejte