Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
11. 8. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,42

8

Natisni članek

lažne novice Koronavirus zaščitne maske fake news

Torek, 11. 8. 2020, 4.00

3 leta, 8 mesecev

Zaradi te slike trdijo, da ni treba nositi mask. Kaj je res?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,42

8

Po spletu v zadnjih tednih kroži zelo zavajajoča objava, katere namen je pri nasprotnikih nošnje zaščitnih mask še bolj utrditi prepričanje, da so maske nepotrebne, saj virusom oziroma konkretno koronavirusu ne preprečujejo izstopa iz dihal tistih, ki jih nosijo. Avtor objave, ki cinično primerja majhen koronavirus Sars-CoV-2 z velikimi režami v tkanini zaščitnih mask, namreč ne razume, kako maske sploh delujejo. Objava hkrati podira še en drug velik argument nasprotnikov mask. 

Maska, prevara | Foto: Facebook / Posnetek zaslona Foto: Facebook / Posnetek zaslona

Zgornja objava se je v več jezikih kot vihar razširila po družbenih omrežjih Facebook in Twitter. Kot je razvidno iz grafike, objava namiguje, da lahko majhen koronavirus prosto prehaja skozi masko, saj ima ta preveč porozno tkanino, da bi ga lahko zadržala.

Tako preprosto sicer ni. To so razlogi, zakaj je ta objava zavajajoča in v nasprotju z znanostjo:

Ne živimo v risanki.

Zaščitne maske niso geometrijski liki, temveč obstajajo v treh dimenzijah in so sestavljene iz več slojev. Že najbolj običajna kirurška maska ima tri sloje, na primer. Zakaj je pomembno poudariti tridimenzionalnost mask, je na Twitterju pokazal slovenski uporabnik @seba1337:

Več zaščitnih slojev in posledično večja gostota tkanine pomeni več možnosti, da se je virusi oprimejo. 

Virusi tako rekoč nikoli ne potujejo sami, temveč kot del kapljic, zato je primerjava velikosti koronavirusa in poroznosti maske nesmiselna.

Respiratorni virusi, kot je novi koronavirus, se pogosto prenašajo kapljično, na primer med kihanjem, kašljanjem ali zgolj dihanjem.

Izdihane kapljice z izjemo najbolj finih v premeru praviloma merijo od nekaj mikrometrov do milimetra, kar pomeni, da so lahko od nekaj desetkrat do tisočkrat večje od (korona)virusa, ki ga nosijo s sabo. Tako veliki delci se v tkanino zaščitnih mask seveda ujamejo precej lažje od virusov, če bi ti potovali sami. 

Leta 2009 je bila v znanstveni publikaciji Particle and Fibre Toxicology objavljena raziskava, katere avtorji so ugotavljali, kako dobro različne vrste zaščitnih mask zadržujejo delce, ki so merili tudi vsega sedem nanometrov oziroma so bili več kot sedemkrat manjši od najmanjših oblik novega koronavirusa. Tudi povsem običajnim kirurškim maskam je uspelo zadržati kar 80 odstotkov delcev, je zaključila študija.  | Foto: Getty Images Leta 2009 je bila v znanstveni publikaciji Particle and Fibre Toxicology objavljena raziskava, katere avtorji so ugotavljali, kako dobro različne vrste zaščitnih mask zadržujejo delce, ki so merili tudi vsega sedem nanometrov oziroma so bili več kot sedemkrat manjši od najmanjših oblik novega koronavirusa. Tudi povsem običajnim kirurškim maskam je uspelo zadržati kar 80 odstotkov delcev, je zaključila študija. Foto: Getty Images

Alex Jones, Infowars
Novice Vlada ga svari: Nehaj lagati, da imaš zdravila za koronavirus

Če to, kar trdi (neznani) avtor objave na družbenih omrežjih, drži, zakaj potem številni nasprotniki zaščitnih mask stokajo, da zaradi slabega pretoka zraka skozi maske (kar ni res) ne morejo dihati?

Če bi bila "ugotovitev" v objavi, ki primerja velikost virusa z velikostjo lukenj v zaščitnih maskah, resnična, potem nasprotniki nošnje mask ne bi smeli imeti domnevnih težav z dihanjem.

Velikost molekul kisika ali ogljikovega dioksida namreč definiramo v pikometrih oziroma tisočinkah nanometra. Spomnimo, novi koronavirus je precej večji, saj v premeru meri od 50 do 200 nanometrov. Če bi lahko skozi maske neovirano prehajal koronavirus, zakaj potem torej ne bi mogla še kisik in ogljikov dioksid?

Nekatere bolj kakovostne zaščitne maske, na primer maske N95, za preprečevanje prehoda določenim delcem ob več slojih gosto tkanega materiala uporabljajo še en trik, in sicer elektrostatični naboj vlaken, ki "polovi" tiste delce, ki se v tkanino ne ujamejo organsko.  | Foto: Reuters Nekatere bolj kakovostne zaščitne maske, na primer maske N95, za preprečevanje prehoda določenim delcem ob več slojih gosto tkanega materiala uporabljajo še en trik, in sicer elektrostatični naboj vlaken, ki "polovi" tiste delce, ki se v tkanino ne ujamejo organsko. Foto: Reuters

Preberite tudi:

Koronavirus, Covid-19, cepivo
Novice Na trnih čakamo rešitev za epidemijo, ki pa je morda nemogoča
Koronavirus, veselje, Covid-19
Novice Prehitro so se veselili konca epidemije: lekcija, ki je ne smemo pozabiti
Novice Strah pred koronavirusom zanetil incident, ki so ga takoj zlorabili
Novice Termometer za prilivanje olja na ogenj epidemije koronavirusa
Novice Poglejte, kakšno zaščitno opremo so dali medicinskim sestram #video
Ne spreglejte