SiolNET. Digisvet Novice
0,48

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pristranske poslovne odločitve? Umetna inteligenca jih bo razkrinkala.

0,48

termometer

umetna inteligenca, strojno učenje, vid | Pristranskost pri odločanju se lahko pripeti ne le pri človeškem odločanju, temveč tudi pri odločitvah, ki jih sprejema umetna inteligenca. | Foto: Thinkstock
Pristranskost pri odločanju se lahko pripeti ne le pri človeškem odločanju, temveč tudi pri odločitvah, ki jih sprejema umetna inteligenca. Foto: Thinkstock

V poslovnem svetu nenehno sprejemajo odločitve, a te so včasih pristranske in zato tudi ne optimalne. Umetna inteligenca bo (tudi) to zaznala in zajezila, napoveduje IBM.

Pristranskost med odločanjem se lahko pripeti ne le pri človeškem odločanju, temveč tudi pri odločitvah, ki jih sprejema umetna inteligenca, saj se pristranskost lahko pojavi že med strojnim učenjem.

Youtube Digisvet YouTube z umetno inteligenco nad prepovedano vsebino

V iskanju čim večje transparentnosti

Takšna odstopanja bo zaznavala programska storitev, ki je namenjena organizacijam za upravljanje sistemov umetne inteligence za različna poslovna področja in teče v IBM-ovem oblaku, so pojasnili njeni snovalci. Upajo, da bodo s tem povečali zaupanje v odločanje, ki ga izvaja umetna inteligenca.

Ljudje S3 Trendi Kakšna je prihodnost umetne inteligence? #video

Raziskovalna enota IBM bo dodatno svoje na umetni inteligenci temelječe orodje ponudila odprtokodni skupnosti, kar bo dodaten prispevek k zmanjšanju pristranskosti (vsaj) v umetni inteligenci.

Mitja Luštrek Digisvet "Telefone vedno nosimo s seboj, umetna inteligenca nam je tako vedno na voljo" #intervju

Naklonjenost umetni inteligenci nesporna, a prisotni tudi strahovi

Ravno transparentnost pa je, kot kaže, eden od večjih izzivov, s katerimi se s spoprijemajo podjetja pri uvajanju umetne inteligence v svoje poslovanje.

Terminator Digisvet Filmska industrija umetni inteligenci ne dela nobene usluge

Raziskava, ki jo je IBM Institute for Business Value opravil na vzorcu pet tisoč vodstvenih delavcev v različnih podjetjih, je pokazala, da kar 82 odstotkov podjetij (in kar 93 odstotkov tistih, ki so zelo uspešna) razmišlja o uporabi umetne inteligence, a se jih 60 odstotkov boji morebitnih težav z odgovornostjo, 63 odstotkov pa pomanjkanja lastnih človeških virov in znanja za samozavestno upravljanje tehnologij umetne inteligence.

zdravniške preiskave Digisvet Zdravniki se lahko zmotijo, umetna inteligenca pač ne

Dolgoročni cilj: več prihodkov

Dolgoročni cilj uvedbe umetne inteligence v poslovanje vidijo predvsem v rasti prihodkov, ocenjujejo pa, da bo uvedba umetne inteligence največ koristi prinesla informacijski tehnologiji v podjetjih, informacijski varnosti, inovacijam, podpori uporabnikom ter upravljanju tveganj.

umetna inteligenca, strojno učenje, vid Digisvet Umetna inteligenca bo olajšala opravila, ki jih danes opravljamo z muko ali v nevarnosti

Prav tako so prepričani, da bo že tako vse hitrejše uvajanje umetne inteligence še hitrejše v bolj digitaliziranih sektorjih, kot je sektor finančnih storitev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin