Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
10. 2. 2017,
4.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

digizgodbe Afganistan Irak Nokia

Petek, 10. 2. 2017, 4.09

6 let, 6 mesecev

Legenda: Preživel je Irak, Afganistan in 17 let zlorabe

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Nekdanji britanski vojak Dave Mitchel trdi, da ima najstarejši mobilni telefon v Veliki Britaniji, ki je še v redni uporabi. Njegov mobilnik znamke Nokia 3310, ta model slovi po izjemni vzdržljivosti, se mu je pridružil na dveh bojnih misijah na Bližnjem vzhodu, pozabljen pa je bil tudi v pralnem stroju, vrgli so ga celo v enolončnico.

Dave Mitchell z mobilnim telefonom Nokia 3310.  |  Foto: Caters | Foto: Dave Mitchell z mobilnim telefonom Nokia 3310. | Foto: Caters

Danes 49-letni Dave Mitchell je legendarni mobilni telefon Nokia 3310, ki še danes velja za enega od najboljših vseh časov, kupil leta 2000.

Sedemnajst let pozneje še vedno deluje kot na dan nakupa, trdi Mitchell. Z njim ni bil preveč pazljiv, kot pravi, bi bilo nemogoče prešteti vse padce telefona po tleh.

Mitchell je mobilnik enkrat opral v pralnem stroju, Nokia 3310 (na fotografiji) pa je preživela tudi potapljanje v vroči enolončnici. | Foto: Mitchell je mobilnik enkrat opral v pralnem stroju, Nokia 3310 (na fotografiji) pa je preživela tudi potapljanje v vroči enolončnici.

Dave je telefon kupil, ko je še služil v britanski vojski. S sabo ga je vzel na dve misiji, v Irak in v Afganistan, kjer je Nokia 3310 celo videla nekaj akcije, pravi Mitchell.

Mitchellova Nokia 3310 ne more vzpostaviti povezave s svetovnim spletom, a nekdanjega vojaka to ne moti. Telefon uporablja le za klice in pisanje sporočil SMS, občasno odigra partijo Kače, igre, ki so jo popularizirale prav Nokie.

"Vsakič, ko je mobilnik padel po tleh, se umazal ali se polil, sem ga preprosto očistil oziroma posušil in deloval je kot prej. Kot da je narejen iz kriptonita," je Nokio 3310 z mineralom iz stripov o Supermanu primerjal Mitchell. Trdi tudi, da mobilni telefon polni samo vsakih deset dni.

Mitchellu je sin pred leti kupil nov mobilni telefon, pravzaprav pametni telefon iPhone. A Britanec ga ne uporablja, ker ne potrebuje njegovih funkcij. "Vse, kar na mobilniku uporabljam ob klicanju in pisanju sporočil, je kalkulator," pravi.  |  Foto: Caters | Foto: Mitchellu je sin pred leti kupil nov mobilni telefon, pravzaprav pametni telefon iPhone. A Britanec ga ne uporablja, ker ne potrebuje njegovih funkcij. "Vse, kar na mobilniku uporabljam ob klicanju in pisanju sporočil, je kalkulator," pravi. | Foto: Caters

Nokia 3310 je sicer na 12. mestu lestvice najbolje prodajanih mobilnih telefonov vseh časov. Od leta 2000 je bilo prodanih kar 126 milijonov primerkov mobilnika, ki ima med uporabniki zaradi svoje odpornosti na poškodbe status legende.

Ne spreglejte