Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
4. 3. 2019,
4.01

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,88

3

Natisni članek

aplikacija smrt digizgodbe

Ponedeljek, 4. 3. 2019, 4.01

5 let, 1 mesec

Prezgodaj je umrl še en znan računalničar

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,88

3

Tristan O'Tierney | Tristan O'Tierney je umrl 23. februarja, njegova družina pa je njegovo smrt medijem razkrila na začetku tega meseca.  | Foto Instagram / Tristan O'Tierney

Tristan O'Tierney je umrl 23. februarja, njegova družina pa je njegovo smrt medijem razkrila na začetku tega meseca. 

Foto: Instagram / Tristan O'Tierney

Pri samo 35 letih je konec februarja umrl računalniški programer Tristan O'Tierney, eden od soustanoviteljev uspešnega tehnološkega podjetja Square, ki razvija napredne plačilne storitve. O'Tierney, ki je Square zapustil leta 2013 in se posvetil fotografiji, je imel v zadnjih letih veliko težav z odvisnostjo od prepovedanih drog. Gre že za drugo smrt znanega računalničarja v dobrih dveh mesecih, ki jo je povzročila zloraba mamil.

Petintridesetletni Tristan O'Tierney je v preteklosti delal za tehnološka podjetja, kot so Apple, Yahoo in VMware, nato pa se je leta 2009 pridružil očetu Twitterja Jacku Dorseyju in njegovemu prijatelju Jimu McKelveyju, ki sta ustanovila novo podjetje Square.

Square razvija plačilne terminale ter napredne platforme za spletno in mobilno plačevanje. Zaradi inovativnosti se je na začetku tega desetletja znašel na številnih seznamih najbolj perspektivnih podjetij. 

Podjetje Square od novembra 2015 kotira tudi na newyorški borzi. Na fotografiji ustanovitelj Squara in Twitterja Jack Dorsey (levo) objema drugega ustanovitelja podjetja Square Jima McKelveyja. | Foto: Reuters Podjetje Square od novembra 2015 kotira tudi na newyorški borzi. Na fotografiji ustanovitelj Squara in Twitterja Jack Dorsey (levo) objema drugega ustanovitelja podjetja Square Jima McKelveyja. Foto: Reuters

O'Tierney je za Square razvil njihovo prvo aplikacijo za pametne telefone iPhone in v podjetju na samem začetku igral tako pomembno vlogo, da je imel status soustanovitelja. 

Square je O'Tierney zapustil po štirih letih dela za podjetje in se lotil samostojnega razvoja aplikacij in predvsem fotografije. V tem času se je, kot je na družbenih omrežjih razkril tudi sam, boril z odvisnostjo od prepovedanih drog. 

O'Tierney je v zgornji objavi iz lanskega septembra priznal, da se z odvisnostjo občasno bori uspešno, a tudi doživlja veliko porazov. Kot je zapisal, mu zaradi dela pri Square sicer nikoli več ni bilo treba skrbeti za denar, a bolezen oziroma odvisnost je medtem močno vplivala na kakovost njegovega življenja.

O'Tierney ima še vedno aktiven profil na družbenem omrežju Instagram, ki mu sledi skoraj 6.000 ljudi:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The result of this morning's shoot, a new headshot for my SFAI student ID!

A post shared by Tristan O'Tierney (@tristan) on

Družina Tristana O'Tierneya je za medij San Francisco Chronicle, ki je 1. marca razkril novico, da je programer umrl, potrdila, da je bila njegova smrt povezana s prepovedanimi drogami. Tik pred smrtjo je zaradi težav z dihanjem obiskal bolnišnico, kjer pa mu niso mogli več pomagati, je razkrila njegova mama. 

To je v nekaj več kot dveh mesecih že druga smrt znanega programerja, ki je imel 35 let in težave z mamili

Šestnajstega decembra lani je prav tako zaradi mamil, zanj je bila usodna mešanica heroina, kokaina in fentanila, umrl Colin Kroll, soustanovitelj svetovno znanih ter izredno priljubljenih aplikacij Vine in HQ Trivia.

Tako kot Tristan O'Tierney je bil tudi Kroll ob smrti star samo 35 let, težave z odvisnostjo od prepovedanih drog pa so ga spremljale že dalj časa. 

Colin Kroll
Novice Pri samo 35 letih je umrl oče izredno priljubljenih aplikacij
Novice Eden od najbogatejših Zemljanov ima neozdravljivo bolezen
YouTube
Novice Najbolj temačna stran YouTuba, kamor ima vsak prost vstop #video
Craig Wright
Novice "Jaz sem on. Najbolj iskan človek desetletja. Zakaj mi ne verjamete?"
Bill Gates
Novice Bill Gates odgovoril na vprašanja, ki se jim izmika ogromno bogatašev
Ne spreglejte