Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
19. 12. 2017,
4.06

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

Natisni članek

pametni telefon nasvet virus

Torek, 19. 12. 2017, 4.06

6 let, 4 mesece

Pozor: če staknete ta nemaren virus, je z vašim telefonom konec

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

Več kot 80 odstotkov uporabnikov pametnih telefonov, praktično vse, ki uporabljajo operacijski sistem Android, ogroža nov zlonameren program z imenom Loapi, ki po namestitvi telefon prisili, da deluje s polno paro in pridobiva kriptovaluto monero. Posledice so lahko za pametni telefon zaradi konstantnega delovanja na meji zmogljivosti in pregrevanja tudi usodne. 

Letos je pustošilo že kar nekaj nevarnih in inovativnih zlonamernih programov za mobilne naprave, ki so bili precej bolj težavni kot večina tistih, na katere so strokovnjaki naleteli v preteklih letih. Eden od njih je bil zloglasni DoubleLocker, ki se je uporabnika lotil na posebej premeten način. Kliknite na sliko in preberite več.  | Foto: Thinkstock Letos je pustošilo že kar nekaj nevarnih in inovativnih zlonamernih programov za mobilne naprave, ki so bili precej bolj težavni kot večina tistih, na katere so strokovnjaki naleteli v preteklih letih. Eden od njih je bil zloglasni DoubleLocker, ki se je uporabnika lotil na posebej premeten način. Kliknite na sliko in preberite več. Foto: Thinkstock

Strokovnjaki podjetja za informacijsko varnost Kaspersky Lab pravijo, da je zlonamerni program Loapi, ki so ga odkrili pred kratkim, mojster vseh mobilnih prevar. Ob tem, da pametni telefon obremeni z rudarjenjem digitalne valute monero, zna uporabnika tudi prijaviti na plačljive storitve SMS, nameščati druge aplikacije, odpirati spletne strani in uporabniku celo preprečiti, da bi ga odstranil. 

Loapi za širjenje po pametnih telefonih računa na napake uporabnikov, ki, na primer, nameščajo aplikacije iz neznanih virov, ne uradne storitve Google Play, ali pa obiskujejo sumljive in nikakor zaupanja vredne spletne strani.

Virus se sicer najpogosteje zamaskira v aplikacijo s protivirusnimi orodji ali pa vsebino za odrasle. 

Loapi se na Google Play, uraden servis z aplikacijami za pametne telefone z operacijskim sistemom Android, na srečo še ni prebil. Takole so videti ikone nekaterih aplikacij, prek katerih se Loapi širi na neuradnih servisih. Pogosto ga spremlja tudi ime v cirilici, kar je prvi opozorilni znak, da z aplikacijo najverjetneje nekaj ne bo v redu.  | Foto: Kaspersky Lab Loapi se na Google Play, uraden servis z aplikacijami za pametne telefone z operacijskim sistemom Android, na srečo še ni prebil. Takole so videti ikone nekaterih aplikacij, prek katerih se Loapi širi na neuradnih servisih. Pogosto ga spremlja tudi ime v cirilici, kar je prvi opozorilni znak, da z aplikacijo najverjetneje nekaj ne bo v redu.  Foto: Kaspersky Lab

Ko uporabnik zlonamerni program Loapi namesti na svoj pametni telefon, ta najprej potrebuje administratorske pravice, to pomeni, da mu uporabnik podeli ista dovoljenja za upravljanje naprave, kot jih ima sam.

Loapi to doseže z neskončnim prikazovanjem pojavnih oken, ki uporabnika motijo tako dolgo, da se, na to računa Loapi, vda v usodo in z pritiskom na OK odobri vse njegove zahteve.

Prave težave se nato šele začnejo

Ko Loapi dobi administratorske pravice, uporabnika dobesedno prisili, da odstrani pravi protivirusni program, če ga slučajno zazna, in telefon začne zasipati z oglasi ter namešča nove aplikacije. 

A Loapi ima tudi zmožnost, da uporabnikov pametni telefon dobesedno uniči, saj v ozadju ves čas poganja program, ki s preračunavanjem matematičnih algoritmov pridobiva digitalno valuto monero. Ta program komponente pametnega telefona brez premora drži pri stoodstotni obremenitvi.

Preizkusni pametni telefon inženirjev podjetja Kaspersky Lab, ki so ga namenoma okužili z virusom Loapi, je po dveh dneh intenzivnega pridobivanja kriptovalute monero odpovedal, saj se je zaradi pregrevanja napihnil akumulator in napravo razprl kot cvet. | Foto: Kaspersky Lab Preizkusni pametni telefon inženirjev podjetja Kaspersky Lab, ki so ga namenoma okužili z virusom Loapi, je po dveh dneh intenzivnega pridobivanja kriptovalute monero odpovedal, saj se je zaradi pregrevanja napihnil akumulator in napravo razprl kot cvet. Foto: Kaspersky Lab

Loapi je nemogoče odstraniti po klasični poti, saj uporabniku ne bo dovolil dostopa do menija z nameščenimi aplikacijami, opozarjajo pri Kaspersky Lab. Edina rešitev, da se ga uporabnik znebi, je povrnitev naprave na tovarniške nastavitve prek zagonskega načina, ki ga odpremo, ko je pametni telefon izklopljen. Preverite, kako to storimo. Pozor: ponastavitev naprave na tovarniške nastavitve izbriše vse podatke, ki jih predhodno niste shranili na varno (v oblak, na računalnik). 

Kako ostati varni pred zlonamernimi programi, ki za tarče izbirajo pametne telefone

- Aplikacije nameščamo samo iz zaupanja vrednih virov (Google Play, iTunes, Windows Store).

- Razen takrat, ko dobro vemo, kaj delamo, aplikacijam ob namestitvi nikoli ne podelimo dovoljenj za upravljanje nastavitev dostopnosti. To je dober primer, zakaj ne

- Ne klikamo na povezave v prejetih e-mailih ali sporočilih SMS, če ne poznamo pošiljatelja. Priponk e-poštnih sporočil neznanih pošiljateljev nikoli ne prenašamo na napravo ali odpiramo.

- Ne vračamo klicev na sumljive telefonske številke, ki zagotovo niso slovenske. 

- Ne obiskujemo sumljivih ali zaupanja nevrednih spletnih strani. 

Preberite tudi:

Deset velikih napak, ki jih delate s svojim pametnim telefonom

Ne spreglejte