SiolNET. Digisvet Novice
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poteza banke pravkar zrežirala popoln preobrat v svetu kriptovalut

10

termometer

Jamie Dimon, JPMorgan Chase
Jamie Dimon je leta 2017 med znanim pljuvanjem po kriptovalutah, za katero se je pozneje sicer opravičil, med drugim prisegel tudi, da bo osebno odpustil vsakega uslužbenca banke, ki se bo ukvarjal s kriptovalutami. Foto: Reuters

Kriptovalute so neumne in tako nevarne, da bo zaradi njih nekdo umrl, je pred letom in pol izjavil Jamie Dimon, direktor JPMorgan Chase, največje svetovne banke po tržni kapitalizaciji. Januarja lani je svoje besede nato malo omilil, v zadnjih 12 mesecih pa se je pri JPMorgan Chase zgodil velik miselni preskok, saj je postala prva velika banka z lastno kriptovaluto.

Jamie Dimon je leta 2017 med drugim dejal, da so bitcoin in vse druge kriptovalute prevara in balončki, ki lahko vsak hip počijo, saj nimajo realnega kritja, ter tudi "neumni in proti pravilom banke JPMorgan Chase". 

Januarja lani je nato priznal, da je bila njegova izjava malce preostra, a je še naprej vztrajal pri stališču, da ga kriptovalute niti malo ne zanimajo.

Gerald Cotten Digisvet Mladenič umrl in v grob odnesel ključ do milijonov, a vsi tega ne verjamejo

JPM Coin

Digitalni kovanec JPM Coin, ki ga je banka JPMorgan Chase napovedala v četrtek, s pravimi kriptovalutami, kot sta bitcoin ali litecoin, razen tehnologije v ozadju (blockchain) pravzaprav ne bo imel prav veliko skupnega.

JPM Coin bo (vsaj sprva) namreč namenjen izključno zasebni izmenjavi kapitala med banko in njenimi največjimi poslovnimi partnerji za izvedbo obsežnejših transakcij, ki jih banka JPMorgan Chase vsak dan opravi za več kot pet bilijonov (pet tisoč milijard) evrov.

Graf, ki so ga izdali pri JPMorgan Chase in ki prikazuje delovanje JPM Coin. Pri prvem koraku stranka banke JPMorgan Chase na temu namenjeni račun položi denar in zanj prejme ustrezno število digitalnih kovancev JPM Coin. Ti kovanci so nato namenjeni prenosu denarja med banko in partnerji prek verige podatkovnih blokov, ki jo upravlja banka. Ko je transakcija izvedena, imetnik digitalnih kovancev JPM Coin te na banki zamenja za fiat valuto, torej dolar (in pozneje tudi evro ter druge valute, napovedujejo pri banki). Pogoj za pridobitev kovancev JPM bo sicer debela denarnica: sistem naj bi bil vsaj sprva rezerviran za največje stranke banke JPMorgan Chase. Graf, ki so ga izdali pri JPMorgan Chase in ki prikazuje delovanje JPM Coin. Pri prvem koraku stranka banke JPMorgan Chase na temu namenjeni račun položi denar in zanj prejme ustrezno število digitalnih kovancev JPM Coin. Ti kovanci so nato namenjeni prenosu denarja med banko in partnerji prek verige podatkovnih blokov, ki jo upravlja banka. Ko je transakcija izvedena, imetnik digitalnih kovancev JPM Coin te na banki zamenja za fiat valuto, torej dolar (in pozneje tudi evro ter druge valute, napovedujejo pri banki). Pogoj za pridobitev kovancev JPM bo sicer debela denarnica: sistem naj bi bil vsaj sprva rezerviran za največje stranke banke JPMorgan Chase. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Transakcije z JPM Coin, ki se predvidoma začnejo čez nekaj mesecev, bo banka opravljala prek lastne tehnologije za veriženje podatkovnih blokov (blockchaina) Quorum, ki je, v grobem, robustnejša različica bolj znanega ethereuma za podjetja.

Nejc Kodrič / Damijan Merlak Digisvet Koliko je vreden kup bitcoinov, ki sta ga zgradila slovenska milijonarja

Odločili so se, da je bolje biti zraven

Tehnologijo Quorum je banka JPMorgan Chase začela razvijati lani, povod za to pa je bilo spoznanje vodstva banke, da so kriptovalute tako imenovani dejavnik tveganja.

To pomeni, da imajo po njihovem mnenju kriptovalute potencial, da na tak ali drugačen način vplivajo na poslovanje bank in da je bolje biti zraven ter področje raziskati za poznejše lažje obvladovanje morebitnih tveganj. 

JPM Coin bo omogočil varnejše, hitrejše in cenejše prenose denarja od klasičnih bančnih nakazil, so sporočili iz banke. Poudarjajo sicer, da je stvar še na stopnji prototipa in da jo do praktične uporabe že v ozkem krogu poslovnih partnerjev, kaj šele na odprtem trgu, čaka še dolg proces usklajevanj z regulatorji. Na fotografiji sedež banke JPMorgan Chase v New Yorku. JPM Coin bo omogočil varnejše, hitrejše in cenejše prenose denarja od klasičnih bančnih nakazil, so sporočili iz banke. Poudarjajo sicer, da je stvar še na stopnji prototipa in da jo do praktične uporabe že v ozkem krogu poslovnih partnerjev, kaj šele na odprtem trgu, čaka še dolg proces usklajevanj z regulatorji. Na fotografiji sedež banke JPMorgan Chase v New Yorku. Foto: Reuters

JPMorgan Chase je sicer postala prva velika banka, ki bo zanesljivo izdala svojo kriptovaluto. Da se ukvarjajo s projekti, ki so povezani s tem, so lani spomladi sicer sporočili tudi v norveški centralni banki Norges Bank in pri japonski banki MUFG, peti največji na svetu. 

Preberite tudi:

Onecoin Digisvet Kje so zdaj avtomobili, ki so jih tudi Slovenci kupili s kriptovaluto onecoin? pretep nasilje ženska Novice Norvežani v šoku. Zgodil se je zločin, ki je pri njih zelo redek. Kripto, Slovenija, propadli Digisvet Resnična slika kriptoscene v Sloveniji: preberite, kdo je propadel Parkiranje Digisvet Parkirno mesto v Ljubljani ima kar 19 lastnikov. Kako je to mogoče? Sebastian Greenwood Digisvet Znani Šved, ki je Slovencem prodajal meglo, v primežu policije Dokument, bitcoin Digisvet Dokument neznanega avtorja, ki je sprožil finančno revolucijo tisočletja

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 19
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin