SiolNET. Digisvet Novice
8,96

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po slovenskih cestah je potovala 200-tonska pošast za tri milijone evrov

8,96

termometer

Eles, transformator
Foto: Facebook / Eles

Ko je večina Slovenije v noči na četrtek spala, se je iz Ljubljane v smeri Celja po polžje prebijal več kot 200-tonski energetski transformator. Približno 60-kilometrsko potovanje ogromnega in zelo dragega tovora, ki ga je naročil sistemski operater prenosnega električnega slovenskega omrežja Eles, je trajalo skoraj šest ur. 

Končni cilj velikana, ki ga je na poti proti Štajerski iz Ljubljane spremljal konvoj intervencijskih vozil, osrednja kompozicija pa je bila dolga kar 75 metrov, je bila razdelilna transformatorska postaja Podlog (v nadaljevanju RTP Podlog). 

Nalaganje 232 ton težkega transformatorja na posebej za tovrstne ekstremne pošiljke prirejeno vozilo je trajalo kar dva dni, izvedli pa so ga v podjetju Bitra, ki je tudi poskrbelo za prevoz transformatorja iz ljubljanskih Črnuč do RTP Podlog. 

Kje je RTP Podlog:

Transformator so sicer izdelali v podjetju Kolektor Etra, naročnik pa je bila družba Eles, sistemski operater državnega prenosnega električnega omrežja. Vrednost naročila je 3,32 milijona evrov (vir). 

Transformator z največjo zmogljivostjo 400 kilovoltov je namenjen nadgradnji daljnovoda Šoštanj-Podlog in povečanju zanesljivosti ter učinkovitosti prenosa električne energije v regiji, ki jo pokriva RTP Podlog. 

Med vlogami razdelilnih transformatorskih postaj, kot je RTP Podlog, sta transformacija oziroma pretvarjanje električne napetosti z višjega na nižjo raven in distribucija elektrike končnim porabnikom.

Razdelilna transformatorska postaja Foto: STA
Z drugimi besedami: elektriko, ki jo proizvajajo elektrarne, kot je Teš, razdelilne transformatorske postaje spreminjajo in naprej pošiljajo v takšni obliki, da jo lahko uporabljamo doma. 

Rudnik Mir Digisvet Za kako veliko luknjo gre, vidiš, šele ko opaziš stanovanjske bloke

Namestitev novega transformatorja v RTP Podlog se je že začela. Ko bodo dela končana, bo obratovalna teža transformatorja še skoraj za polovico višja, in sicer bo dosegla 320 ton, so pojasnili v podjetju Kolektor Etra

Oglejte si nekaj fotografij gradbenih del, ki jih izvajajo na območju RTP Podlog. Ker gre za nevarno območje, kjer z leve in desne brnijo delovni stroji, nad glavami pa brenči elektrika, nam niso pustili bližje:

RTP Podlog, transformator Foto: Matic Tomšič

RTP Podlog, transformator Foto: Matic Tomšič

RTP Podlog, transformator Foto: Matic Tomšič

Preberite tudi:

Vlačilec, The Ocean Cleanu Digisvet Začenja se ena največjih pomorskih operacij vseh časov Ampex Digisvet Zakaj so podrli ta ikonični znak, ni nikomur jasno CIMN Digisvet So šli slovenski aktivisti, ki širijo zarote, končno predaleč? Dmitri Donskoj Digisvet Velika prevara: resnica o zakladu potopljene ruske ladje Ross Ulbricht Digisvet "Naredil je neumnost, zdaj pa prestaja hujšo kazen od morilcev"

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 88
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin