Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
30. 1. 2019,
15.54

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

Natisni članek

pljuča olimpijske igre Samsung patent pametna oblačila

Sreda, 30. 1. 2019, 15.54

5 let, 1 mesec

Zakaj samo nosljive naprave, tudi oblačila so lahko pametna

Pametna majica bo odkrivala dihalne težave

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76
pljuča | Samsung je registriral patent za pametno majico, ki lahko zagotovi dragocene zdravstvene informacije o stanju in delovanju pljuč | Foto Getty Images

Samsung je registriral patent za pametno majico, ki lahko zagotovi dragocene zdravstvene informacije o stanju in delovanju pljuč

Foto: Getty Images

Ni še na voljo, a je na poti – Samsung je registriral patent za pametno oblačilo, ki lahko zagotovi dragocene zdravstvene informacije o stanju in delovanju pljuč.

Nosljive naprave nas poskušajo prepričati tudi tako, da razmeroma nenapadalno spremljajo našo telesno dejavnost in tudi vitalne znake ter nam s tem pomagajo pri načrtovanju aktivnosti in ugotavljanju splošnega stanja in počutja. Tudi takrat, ko kakšnih opozorilnih znakov sami morda ne bi opazili.

A ne le nosljive naprave, kot so zapestnice ali ure, tudi oblačila lahko (vsaj delno) prevzamejo vlogo pametnih naprav.

Pametna majica, ki jo je Samsung patentno zaščitil, bo spremljala stanje in dejavnost pljuč prek njihovega zvoka, podatke in z njimi povezane nasvete pa potem posredovala v aplikacijo na povezanem pametnem telefonu. | Foto: Samsung Pametna majica, ki jo je Samsung patentno zaščitil, bo spremljala stanje in dejavnost pljuč prek njihovega zvoka, podatke in z njimi povezane nasvete pa potem posredovala v aplikacijo na povezanem pametnem telefonu. Foto: Samsung

Za zdaj samo patent (in obeti)

Pridobljeni patenti lahko dobro nakažejo smer razvoja novih izdelkov in storitev. Eden od teh je Samsungov za pametno majico, ki lahko spremlja stanje in dejavnost pljuč prek njihovega zvoka, podatke in z njimi povezane nasvete pa potem posreduje v aplikacijo na povezanem pametnem telefonu.

Kako se bo obneslo, bomo lahko vedeli, ko bodo na voljo prvi prototipi, toda vsaj teoretično bi tako spremljanje podatkov lahko prepoznalo bronhitis, pljučnico ali bližajoči se napad astme, pravijo snovalci pametne majice.

Za zdravstvo, šport …

Pametno majico vidijo kot dobrodošel pripomoček vsem, ki bi potrebovali takšno spremljanje stanja pljuč – tako v diagnostiki, ko je zaželeno čim prej prepoznati (ali izključiti) kakšno bolezensko stanje, kot tudi v športu, ko so takšni podatki lahko zelo koristen podatek pri treniranju.

Pet senzorjev v Samsungovih pametnih oblačilih SmartSuite sproti meri podatke o hitrostnem drsalcu, oblačila pa poskrbijo tudi za takojšen prenos teh podatkov do trenerja. | Foto: Samsung Pet senzorjev v Samsungovih pametnih oblačilih SmartSuite sproti meri podatke o hitrostnem drsalcu, oblačila pa poskrbijo tudi za takojšen prenos teh podatkov do trenerja. Foto: Samsung

Za Samsung to ni prvi izlet na področje pametnih oblačil. Tako so že prej patentirali pametna oblačila, ki omogočajo polnjenje pametnih telefonov, lani pa so že predstavili pametna oblačila SmartSuite, ki so hitrostnim drsalcem pomagala pri pripravah na zimske olimpijske igre. Skupina petih senzorjev sproti posreduje podatke o stanju športnika, ki so za trenerja še kako dobrodošli pri njegovem delu.

Korak po korak

Vsa ta Samsungova prizadevanja še ne pomenijo, da bomo pametno majico dobili že kmalu. Toda tovrstne novice, ki počasi le kapljajo, dokazujejo, da poleg pametnih telefonov, o katerih se veliko govori, delajo tudi druge tehnološke zanimivosti.

Ne spreglejte