Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
29. 7. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

Natisni članek

znanost raziskava rdeče krvničke starost zdravje železo

Sreda, 29. 7. 2020, 4.00

3 leta, 9 mesecev

Preveč dobrega lahko škodi

Odličen razlog, zakaj marsikomu ni treba vsepovprek piti železa v tabletah

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78
rdeče krvničke, eritrociti | Železo ima zelo pomembno vlogo pri delovanju rdečih krvničk (na fotografiji), a pretirana količina železa je povezana z mnogimi zdravstvenimi težavami. | Foto Getty Images

Železo ima zelo pomembno vlogo pri delovanju rdečih krvničk (na fotografiji), a pretirana količina železa je povezana z mnogimi zdravstvenimi težavami.

Foto: Getty Images

Novi dokazi, pridobljeni v nedavni raziskavi, dodatno močno nakazujejo, da jemanje dopolnil z železom pri posameznikih, pri katerih ni potrjeno pomanjkanje železa, ne koristi in ima lahko celo neželene učinke, tudi glede pričakovane življenjske dobe.

Železo je gotovo pomembna sestavina v našem telesu. Med drugim ima zelo pomembno vlogo pri delovanju rdečih krvničk, ki so zadolžene za preskrbo s kisikom po celem telesu. Večina tistih brez spremljajočih bolezni prejme primerne količine železa s svojo (pravilno) prehrano.

Pomanjkanje železa je povezano z utrujenostjo in zmanjšano učinkovitostjo imunskega sistema, zato tisti, ki kažejo pomanjkanje železa, pogosto jemljejo tablete in druge dodatke z namenom zagotavljanja manjkajočih količin.

respirator
Novice Dober imunski sistem je zaklad, predober pa prekletstvo

Toda že od prej je znano, da prevelike količine železa lahko prizadenejo jetra, pri močno pretiranih količinah pa so posledice lahko tudi usodne.

Z novimi ugotovitvami svoje genomske raziskave pa raziskovalci medicinske fakultete Univerze Harvard v Bostonu in Univerze Imperial College v Londonu svarijo, da zdravi posamezniki brez diagnosticiranega pomanjkanja železa ne bi smeli uživati dodatkov železa.

Po epidemioloških zdaj tudi napredna statistična raziskava

V študiji, kjer so proučevali odnos različnih ravni železa in zdravega staranja, sicer niso potrdili vzročno-posledične povezave med visokimi sistemskimi vrednostmi železa in zmanjšano pričakovano življenjsko dobo, a so še močneje potrdili nasvet, da je jemanje dopolnil z železom upravičeno samo pri posameznikih s potrjenim pomanjkanjem železa.

Dozdajšnje raziskave so pokazale povezavo med povečanimi količinami železa in povečano verjetnostjo za zmanjšanje pričakovane življenjske dobe, ne pa tudi vzročno-posledične povezave. | Foto: Getty Images Dozdajšnje raziskave so pokazale povezavo med povečanimi količinami železa in povečano verjetnostjo za zmanjšanje pričakovane življenjske dobe, ne pa tudi vzročno-posledične povezave. Foto: Getty Images

Dozdajšnje raziskave o vplivu neustreznih količin sistemskega železa z različnimi boleznimi so bile večinoma epidemiološke in so kot takšne pokazale korelacijo, ne pa tudi vzročno-posledičnega odnosa.

Mendelianska randomizacija

Raziskovalci so se lotili statističnih metod, zlasti Mendelianske randomizacije, to je uporaba genetskih variant, ki imajo specifičen vpliv na možne dejavnike tveganja za ocenjevanje korelacij z izrecnimi rezultati.

Najprej so proučili podatke skoraj 49 tisoč posameznikov in ugotovili, da so tri specifične genske variante implicirane pri nenormalnih ravneh sistemskega železa.

endoskop
Novice Dobra novica za vse, ki še ne vedo, da bi jih lahko doletel infarkt

Življenjski slog ne kaže vpliva pri tej korelaciji

Nato so na vzorcu več kot enega milijona posameznikov izmerili korelacijo med temi genetskimi markerji in splošno pričakovano življenjsko dobo.

Rezultati so pokazali dosledno korelacijo med genetsko predispozicijo za povišano raven železa in zmanjšano pričakovano življenjsko dobo, pri čemer življenjski slog najverjetneje nima vpliva na te ugotovitve.

laboratorij
Novice Z novim krvnim testom pet vrst raka najdejo do štiri leta prej

Rezultati predvsem nakazujejo nujnost nadaljnjih raziskav

Avtorji raziskave opozarjajo, da ti rezultati še niso primerni za neposredno in takojšnjo uporabo v vsakdanji zdravniški praksi, ker kljub močnim indikacijam ostaja še vedno zelo veliko neodgovorjenih vprašanj glede vpliva različnih količin železa v telesu in splošnega zdravja.

Vsekakor pa je, še sklepajo, nujno raziskati, ali in v kolikšni meri je nevarno spodbujati količine železa v telesu z različnimi pripravki, če za to ni potrebe.

Svojo raziskavo in njene rezultate, ki tako nakazujejo pot nadaljnjih nujnih študij, so objavili v znanstveni reviji Clinical Nutrition.

rdeče krvničke, eritrociti
Novice Znajo vse, kar znajo naravne, a lahko pomagajo še veliko bolj

Zapletena, včasih protislovna, a vendarle zelo pomembna vloga železa

V zadnjih letih so raziskave potrdile različne vplive količine železa na tveganja za različne bolezni in bolezenska stanja. Pred tremi leti so pokazali povezanost med visokimi koncentracijami železa in zmanjšanim tveganjem za srčne bolezni, dve leti pozneje pa tudi med naravno povečanimi koncentracijami železa in zmanjšanim tveganjem visokega holesterola, ki maši arterije.

Po drugi strani pa so lani ugotovili tudi povezanost med visokim železom in povečano verjetnostjo za ustvarjanje krvnih strdkov in celo povečano verjetnostjo kožnih okužb. Očitno se moramo tudi o učinkih železa na naše zdravje še marsikaj naučiti.

Ne spreglejte