Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
29. 8. 2013,
14.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

mobilna telefonija mobilni internet pametni telefoni

Četrtek, 29. 8. 2013, 14.32

8 let

Od aprila do junija zaživelo 105 milijonov mobilnih številk

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Število dejavnih mobilnih številk po svetu je tako, kot poroča Ericsson Mobility Report, doseglo 6,5 milijarde.

To sicer ne pomeni, da prav toliko prebivalcev uporablja mobilne telekomunikacije, saj je tudi vedno več takih, ki uporabljajo več kot eno mobilno številko.

Na Kitajskem so aktivirali 30 milijonov novih mobilnih številk, približno enako kot v vseh drugih državah azijsko-tihomorskega območja. Od teh drugih 30 milijonov novincev jih je bilo devet milijonov v Indoneziji, osem milijonov v Indiji in pet milijonov v Bangladešu. V Afriki se je število dejavnih mobilnih priključkov povečalo za 20 milijonov, od tega v Nigeriji za štiri milijone – prav toliko, kolikor je znašala rast v Latinski Ameriki. Države srednje in vzhodne Evrope so dobile šest milijonov novih mobilnih številk, države zahodne Evrope pa samo en milijon. Prevlada pametnih telefonov se krepi Še lani so pametni telefoni predstavljali samo dve petini vseh prodanih novih telefonov, a so letos prevzeli vodstvo. V prvem letošnjem trimesečju se je njihov delež gibal okoli polovice, v obdobju od aprila do junija pa se je njihov delež že povzpel na 55 odstotkov.

Skladna s tem pa je tudi strma rast števila mobilnih širokopasovnih dostopov. Medtem ko število vseh dejavnih mobilnih številk po svetu raste približno za sedem odstotkov letno, je število mobilnih širokopasovnih dostopov konec junija bilo 45 odstotkov večje kot leto prej in zdaj znaša 1,8 milijarde.

V istem obdobju, to je od zadnjega dne lanskega do zadnjega dne letošnjega junija, se je količina mobilnega podatkovnega prenosa skoraj podvojila. Celo v primerjavi s trimesečjem prej je v drugem letošnjem trimesečju po svetovnih mobilnih omrežjih potovalo 14 odstotkov več podatkov, a ob teh spodbudnih številkah je treba opozoriti, da so med posameznimi deli sveta in celo med operaterji v posameznih državah izjemno velike razlike.

Ne spreglejte