Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
12. 7. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,20

9

Natisni članek

baterija pametni telefon Apple Samsung

Nedelja, 12. 7. 2020, 4.00

3 leta, 9 mesecev

Ob nakupu novih telefonov se obeta velika sprememba

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,20

9

iPhone Xs, posneto z | Škatla z novim pametnim telefonom iPhone bo menda še letos vsebovala samo to - pametni telefon iPhone in nič drugega. Kdor ga bo hotel napolniti z elektriko in doma že ne bo imel ustreznega polnilca, ga bo moral kupiti posebej. | Foto Peter Susič

Škatla z novim pametnim telefonom iPhone bo menda še letos vsebovala samo to - pametni telefon iPhone in nič drugega. Kdor ga bo hotel napolniti z elektriko in doma že ne bo imel ustreznega polnilca, ga bo moral kupiti posebej.

Foto: Peter Susič

Dva od treh največjih proizvajalcev pametnih telefonov na svetu svojim novim napravam kmalu ne bosta več prilagala adapterjev za polnjenje baterij. Apple in Samsung se namreč pripravljata na prihodnost, v kateri polnilec ne bo več standardna "serijska" oprema novega pametnega telefona. 

Apple bo najverjetneje že letos začel prodajati pametne telefone iPhone, ki v škatli ne bodo imeli ne polnilnega adapterja in ne slušalk, je konec junija razkrilo več virov blizu podjetja

Novice Apple razkril največjo novost po smrti Steva Jobsa

Razlogov za tako konkretno spremembo, ki nekaterim uporabnikom, sploh tistim, ki bodo jeseni kupili svoj prvi iPhone, morda ne bo najbolj všeč, je več:

- višja neto marža za podjetje,

- nižji stroški prevoza pametnih telefonov (škatle bodo lažje),

- priprave na uvedbo iPhona, ki ne bo imel nobenega izhoda za priključke

- okoljska ozaveščenost.

Na podobno potezo se po poročanju spletnega portala Sammobile pripravlja tudi južnokorejski Samsung, največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu. Samsung naj bi, če se bodo v podjetju za to odločili, takšno spremembo sicer uvedel šele leta 2021.

 Samsung bo brez polnilca (na fotografiji) sprva prodajal zgolj določene modele pametnih telefonov, trdijo pri Sammobile.  | Foto: Matic Tomšič Samsung bo brez polnilca (na fotografiji) sprva prodajal zgolj določene modele pametnih telefonov, trdijo pri Sammobile.  Foto: Matic Tomšič

avtomobil narava vožnja
Novice Pazite se fotografij, zaradi katerih se vam lahko "zacikla" pametni telefon

Za mnoge nadležen, a logičen naslednji korak

Napoved začetka prodaje pametnih telefonov brez adapterjev za polnjenje baterije (in drugih dodatkov, na primer slušalk) ni bila nepričakovana.

Zagotovo gre za enega od načinov, s katerim se bodo proizvajalci pametnih telefonov trudili ohraniti dobičke. Statistika namreč kaže, da rast prodaje novih pametnih telefonov že od leta 2016 več ali manj stagnira, saj ljudje isti pametni telefon uporabljajo dlje kot pred nekaj leti. 

Nakup pametnega telefona brez priloženega polnilca bo vsaj sprva marsikomu zagotovo predstavljal nevšečnost. Če doma ne bodo imeli ustreznega polnilca - na primer kupec, ki z iPhona prehaja na Android, ali pa nekdo, ki ima doma sicer združljiv polnilec, a ni iste znamke, zaradi česar hitro polnjenje ne bo delovalo -, ga bodo morali kupiti posebej. | Foto: Thinkstock Nakup pametnega telefona brez priloženega polnilca bo vsaj sprva marsikomu zagotovo predstavljal nevšečnost. Če doma ne bodo imeli ustreznega polnilca - na primer kupec, ki z iPhona prehaja na Android, ali pa nekdo, ki ima doma sicer združljiv polnilec, a ni iste znamke, zaradi česar hitro polnjenje ne bo delovalo -, ga bodo morali kupiti posebej. Foto: Thinkstock

Še pomembnejši pa je okoljski oziroma okoljevarstveni vidik. Študija iz leta 2017, ki je nastala pod okriljem OZN, ugotavlja, da industrija pametnih telefonov vsako leto proizvede milijon ton polnilnih adapterjev.

Precej adapterjev se vsako leto spremeni v okolju škodljive e-odpadke. Toliko polnilcev danes, ko večina sodobnih pametnih telefonov uporablja isti priključek (USB-C), namreč preprosto ne potrebujemo.

Nekdo, ki je v zadnjih petih letih vsako leto kupil pametni telefon iste znamke, ima doma enako število tako rekoč istih adapterjev, ki se morda minimalno razlikujejo le v moči  polnjenja. Ni rečeno, da ne bo katerega od njih vrgel tudi v smeti. 

Prizor, ki je bil v preteklosti zelo pogost, saj je vsak proizvajalec mobilnih telefonov uporabljal svoj standard za polnjenje, danes pa tako rekoč vsi z izjemo Appla, ki za zdaj še pluje v svojo smer, uporabljajo istega. To pomeni, da lahko Samsunga napolnimo s Huaweijevim polnilcem, Huaweija pa s Sonyjevim in tako naprej.  | Foto: Matic Tomšič / Thinkstock Prizor, ki je bil v preteklosti zelo pogost, saj je vsak proizvajalec mobilnih telefonov uporabljal svoj standard za polnjenje, danes pa tako rekoč vsi z izjemo Appla, ki za zdaj še pluje v svojo smer, uporabljajo istega. To pomeni, da lahko Samsunga napolnimo s Huaweijevim polnilcem, Huaweija pa s Sonyjevim in tako naprej. Foto: Matic Tomšič / Thinkstock

Preberite tudi:

Novice Nova slovenska zmaga: aplikacija Kranjčanov številka ena na svetu
Novice Applu je končno uspelo: novi iPhone je "poceni" in zelo dober #video
Kobalt, rudarjenje, otroško delo
Avtomoto Konec ''umazanega'' kopanja: po redke kovine na dno oceana?
Novice Kaj vas lahko prepriča, da za damski pregibni telefon odštejete 1.500 evrov? #video
POS terminal, plačilo s kartico
Novice Zakašljal si je v dlan in vtipkal PIN: naj bo prigoda iz trgovine v opomin
iPhone Apple
Novice Apple napoveduje: na iPhone bo treba čakati dlje
Ne spreglejte