Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 9. 2013,
16.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NSA pametni telefoni prisluškovanje iOS Android BlackBerry

Ponedeljek, 9. 9. 2013, 16.56

8 let

NSA vohuni za podatki na pametnih telefonih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriški obveščevalci naj bi skozi t. i. stranska vrata v večini pametnih telefonov brez težav dostopali do telefonskega imenika, SMS-sporočil in podatkov o lokaciji, je poročal časnik Der Spiegel.

Ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA) naj bi do podatkov dostopala prek varnostnih lukenj v operacijskih sistemih iOS, Android in BlackBerry. V ta namen naj bi pri agenciji oblikovali posebne ekipe, ki so se ukvarjale z iskanjem varnostnih lukenj ali pa so celo poskrbele, da so te pristale v omenjenih operacijskih sistemih.

Sodeč po zaupnih dokumentih, ki najverjetneje izvirajo s strani ameriškega žvižgača Edwarda Snowdna in na katere se pri časniku sklicujejo, naj bi imela podoben dostop tudi britanska varnostna agencija GCHQ.

Vdori naj bi bili usmerjeni na določene uporabnike Vendar pa Der Spiegel poudarja, da obveščevalci uporabnikom pametnih telefonov glede na vsebino dokumentov niso prisluškovali kar vsevprek. Vdori v telefone naj bi bili usmerjeni proti točno določenim uporabnikom, potekali pa naj bi brez vednosti proizvajalcev pametnih telefonov.

Svetovno javnost sicer že več tednov pretresajo razkritja nekdanjega pogodbenega analitika NSA Snowdna, ki kažejo na presenetljive informacijske sposobnosti ameriške obveščevalne agencije. Pred le nekaj dnevi so presenetili dokumenti, da je ameriškim obveščevalcem z različnimi metodami uspelo izničiti večino mehanizmov za šifriranje podatkov na spletu, med drugim tudi SSL, ki se uporablja za elektronsko bančništvo in "varno" brskanje po spletu.

Razkritje je presenetilo celo strokovno javnost, v soboto pa se je v Berlinu zbralo vsaj deset tisoč protestnikov, ki so od nemške vlade zahtevali, da državljane zaščiti pred takšnimi in podobnimi posegi v zasebnost.

Ne spreglejte