Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
10. 1. 2017,
13.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Natisni članek

DAB digitalni radio radio Norveška

Torek, 10. 1. 2017, 13.22

6 let, 7 mesecev

Popolni prehod na digitalni radio

Norveška začenja napovedano ukinitev UKV-radijskega omrežja

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55
fjord, Norveška | Foto Reuters

Foto: Reuters

Digitalni radio bo nadomestil dozdajšnje UKV-omrežje, podobno načrtujejo še Danska, Švedska, Švica in Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske.

Napovedali so že predlani, zdaj pa gre zares: Norveška bo postala prva država, ki bo svoje prizemeljsko oddajanje radijskih sporedov prek frekvenčnega območja UKV (ultrakratki valovi, uporablja se še okrajšava FM od Frequency Modulation) že letos v celoti nadomestila z digitalnim radiom DAB (Digital Audio Broadcasting).

Začelo se bo v sredo, 11. januarja, ko bodo v mestu Bodø odklopili prve UKV-oddajnike, končali pa bodo že do konca tega leta.

Med fjordi in gorami se digitalni signal bolje obnese

Norveške oblasti svojo odločitev deloma utemeljujejo s tem, da digitalni radio lahko za enako ceno zagotovi osemkrat več kanalov in da se veliko bolje obnese v izjemnih razmerah. Zagovorniki prav tako pojasnjujejo, da ima digitalni radio boljši zvok kot analogni in da bo signal digitalnega radia boljši predvsem v tistih krajih, kjer zaradi fjordov in hribov prihaja pri analognem oddajanju do interferenc.

Na Norveškem trenutno prizemeljsko oddaja še pet nacionalnih radijskih postaj, to so tri javne in dve komercialni, medtem ko so druge nacionalne radijske postaje kakor tudi nekatere regionalne in krajevne že preklopile na digitalni sistem.

Norveška je sicer znana tudi po tem, da so precej daleč pri uveljavljanju električnih vozil, čemur gotovo prispevajo tudi izdatne podpore.

Dva milijona norveških avtomobilov in sedemkrat več sprejemnikov po domovih bo (skoraj) obmolknilo

Norveški strokovnjaki digitalnega radia zatrjujejo, da je njihovo UKV-omrežje tako zastarelo, da bi nadaljnje vzdrževanje zahtevalo ogromne naložbe, kar naj bi upravičilo njegovo ukinitev. Toda nedavne raziskave javnega mnenja so pokazale, da kar dve tretjini norveške javnosti ne podpira popolne ukinitve dozdajšnjega analognega načina oddajanja.

Nasprotniki popolnega odklopa oddajanja norveških analognih radijskih postaj opozarjajo, da bo tako obmolknilo okrog dva milijona radijskih sprejemnikov v avtomobilih Norvežanov in še okrog 15 milijonov radijskih sprejemnikov po norveških gospodinjstvih, predvsem v odročnih krajih. | Foto: Reuters Nasprotniki popolnega odklopa oddajanja norveških analognih radijskih postaj opozarjajo, da bo tako obmolknilo okrog dva milijona radijskih sprejemnikov v avtomobilih Norvežanov in še okrog 15 milijonov radijskih sprejemnikov po norveških gospodinjstvih, predvsem v odročnih krajih. Foto: Reuters

Ne nazadnje, ni zanemarljivo, da dva milijona avtomobilov v državi, ki ima komaj pet milijonov prebivalcev, nima sprejemnikov za digitalni radio, za digitalni adapter, ki bi ga bilo mogoče vgraditi v analogne avtoradijske sprejemnike, pa je treba odšteti dobrih 150 evrov. Temu je treba prišteti še 14 milijonov analognih radijskih sprejemnikov drugod po državi, predvsem v odročnih krajih, ki bi zaradi te spremembe lahko postali še bolj izolirani.

Nekatere lokalne postaje ostajajo analogne še predvidoma pet let

Nekatere lokalne norveške radijske postaje bodo vendarle nadaljevale oddajanje v zdajšnjem analognem načinu – predvidoma do leta 2022.

Med državami, ki razmišljajo kmalu narediti podoben prehod, so tudi Danska, Švica in Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske. Na Otoku menijo, da je tak prehod smiseln, ko bo digitalni sprejem radijskih postaj sprejela polovica prebivalstva, kar ocenjujejo, da se bo zgodilo do konca tega leta.

Ne spreglejte