Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
1. 3. 2018,
11.45

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21

1

Natisni članek

LTE/4G Luna mobilne komunikacije

Četrtek, 1. 3. 2018, 11.45

6 let, 1 mesec

Prihodnje leto bo na Luni zaživelo mobilno omrežje LTE/4G

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21

1

Audi Quattro, vesoljsko vozilo, PTScientists | Foto PTScientists

Foto: PTScientists

Le malo za tem, ko naj bi na našem planetu začela delovati prva komercialna omrežja 5G, bo tudi Luna dobila svoje mobilno omrežje – zadoščalo bo 4G.

Poglavitna naloga mobilnega omrežja na Luni bo povezovanje dveh vesoljskih vozil, ki bosta raziskovali površino našega satelita, z bazno enoto, ki bo tja prispela z isto raketo SpaceX Falcon 9. Izstrelili naj bi jo iz Cape Canaverala v ameriški zvezni državi Florida, in sicer ravno v letu, ko proslavljamo 50. obletnico prvega pristanka na Luni z raketo Apollo 11.

Mobilno omrežje, ki bo tako prvi korak na poti živega videoposnetka v kakovosti HD, bo postavila nemška podružnica operaterja Vodafone s telekomunikacijsko infrastrukturo finske družbe Nokia. Podpiralo bo zasebno odpravo berlinskega moštva Part Time Scientists (PTScientists), ki je tekmovalo v Googlovem natečaju Google Lunar X Prize.

Celotno omrežje v dobrem kilogramu

Vesoljski vozili Audi Quattro bosta posnemali raziskave plovila, ki je decembra 1972 prispelo na Luno in raziskovalo Lunino dolino Taurus-Littrow.

Projekt bo po marsičem svetovni prvenec: ne le, da nam obljublja prve žive videoposnetke z Lune v kakovosti HD, ob tem napovedujejo, da bo šlo za najkompaktnejše omrežje do zdaj. "Celotna infrastruktura ne bo težja od običajnega zavoja sladkorja za gospodinjstvo," so povedali pri nemškem Vodafonu.

Vesoljski vozili bosta komunicirali z bazno postajo ALINA (na fotografiji) prek mobilnega omrežja LTE/4G. | Foto: PTScientists Vesoljski vozili bosta komunicirali z bazno postajo ALINA (na fotografiji) prek mobilnega omrežja LTE/4G. Foto: PTScientists

Energija, ki jo prihrani LTE, bo poganjala še več znanosti

Mobilno omrežje na Luni bo delovalo v frekvenčnem območju 1.800 megahercev, videosignal iz bazne enote ALINA (Autonomous Landing and Navigation Module) pa bo nato potoval do nadzornega središča odprave v Berlinu.

Kot je povedal glavni izvršni direktor in ustanovitelj moštva PTScientists Robert Böhme, je uporaba mobilnega omrežja 4G "izjemno pomemben prvi korak pri trajnostnem raziskovanju sončnega sistema". Tako bo namreč prenos podatkov na Luni potekal brez porabe dragocene energije, vesoljskim vozilom pa med prenosom podatkov ne bo treba več mirovati.

Ne spreglejte