Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
10. 6. 2013,
15.44

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Samsung Apple Nokia iPhone

Ponedeljek, 10. 6. 2013, 15.44

8 let, 3 mesece

Napravice: Nokia in Samsung z novostmi, Apple čaka

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Samsung znova premika meje - Korejci so napovedali tablico z 12-palčnim zaslonom. Nokia spreminja podobo pročelja svojih Lumij, pri Applu pa pravijo, da novega iPhona letos ne bo.

Videti je, da smo oziroma bomo letos dobili kar 3 nove člane družine Galaxy Note. Pravkar prispeli 8.0 je bil sprejet zgolj solidno (nihče pač ni mogel mimo dejstva, da je glede na primerljive izdelke drag kot žafran), na svoj trenutek pa čakata še telefon (bo res?) Note 3 in po novem tudi tabličnik Galaxy Note 12" z 12,2-palčnim zaslonom.

Z velikanom bo Samsung prehitel Appla, ki si z novo različico iPada domnevno prav tako prizadeva vstopiti na trg prevelikih tabličnih računalnikov. Največji pripadnik serije Note je tako kot njegov manjši telefonski ustreznik, napovedan za tretje četrtletje, simpatizerje in lastnike tablic pa naj bi v zamenjavo oziroma nakup prepričal z 2560 horizontalnimi in 1600 vertikalnimi piksli ločljivosti. Omejeno serijo tankih in energijsko nikakor potratnih zaslonov naj bi prispeval tudi Sharp. O vezju pod pokrovom ni znanega še nič, je pa vsem najbrž jasno, da Samsung s strojno močjo zagotovo ne bo skoparil.

"Uživajte v osnovah mobilnosti" pa je reklamni in bo prodajni slogan telefona Galaxy Ace 3, ki bo točno to – s specifikacijami, ki nekoliko spominjajo na nekdanjega prvaka Galaxy S2 (dvojedrni procesor s frekvenco enega gigaherca, gigabajt pomnilnika, zaslon z ločljivostjo 480x800, 5MP fotoaparat) in ki danes pravzaprav predstavljajo minimalen standard za udobno, s spletom obogateno delo s pametnim mobilnikom, mu zagotovo ne bo težko najti lastnikov.

Kako bo odgovoril Apple? S potrpežljivostjo. Pri Applu namreč ne bodo hiteli z zamenjavo aktualne generacije iPhona, saj menijo, da je petica še vedno dovolj konkurenčna. Za nameček so prepričani, da potrebe po drastičnih spremembah ni, zato bo naslednik skoraj zagotovo predstavljal evolucijo zdajšnjega paradnega konja.

Govorice v mobilnem sektorju sicer namigujejo na kar dva nova iPhona – težko pričakovani 5S in različico za proletarce, ki naj ne bi bila dražja od 400 ameriških dolarjev (približno 300 evrov). Zunanjost cenejšega primerka naj bi bila v celoti plastična in na voljo v mavričnem spektru Applove blagovne znamke iPod.

Nokia "apdejtala" zaslon Lumij Posodobitev firmwara Nokijinih telefonov z operacijskim sistemom Windows Phone 8 prinaša pomembno novost – Glance Screen, prvino, ki bo na zaklenjenem zaslonu v vsakem trenutku (tudi ko bo naprava izklopljena) prikazovala uro in stanje baterije. Iz spanja bo telefon mogoče zbuditi s tapkanjem oziroma preprostim dvoklikom, zadeva bo obogatena tudi z nočnim načinom.

Se sliši znano? Zapriseženi nokijaši bodo znali povedati, da je funkcionalnost prevzeta iz umrlega operacijskega sistema Symbian. Glance Screen bo najprej na voljo ob lansiranju telefona Lumia 925, ob junijski sistemski posodobitvi pa ga bodo deležni vsi uporabniki Lumij z operacijskim sistemom Windows Phone 8.

Ne spreglejte