SiolNET. Digisvet Novice
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Napeto na slovenskem spletu: ugasnil je Partis. Kaj se dogaja?

10

termometer

Partis
Spletna stran partis.si deluje že od leta 2006. Po podatkih analitične storitve SimilarWeb je Partis 19. najpogosteje obiskana spletna stran v Sloveniji. Foto: Matic Tomšič

Partis, ena od najbolj obiskanih spletnih strani v Sloveniji, je bil v ponedeljek in danes dopoldne nedosegljiv. Portal, ki je med Slovenci izredno priljubljen predvsem zato, ker omogoča dostop do cele vrste (zvečine) piratskih vsebin, kot so filmi, TV-serije in računalniške igre, je zdaj sicer spet dostopen. Kaj je botrovalo izpadu?

Razlog za nedostopnost Partisa je potek registracije domene partis.si, na kateri gostuje spletna stran, je danes zjutraj razkril vpogled v podatke o domeni na portalu register.si. Veljavnost domene partis.si se je iztekla v ponedeljek, 8. marca.

Partis Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Za zdaj ni znano, ali je dozdajšnji lastnik domene partis.si do ponedeljka pozabil podaljšati registracijo ali pa so bili v ozadju drugi razlogi. 

Na spletni strani register.si je razvidno, da je bila veljavnost domene partis.si pravkar podaljšana še za eno leto in sicer do 8. marca 2022. Spletna stran Partis je zdaj ponovno dosegljiva.

Registracija domene partis.si je nazadnje sicer potekla na isti datum leta 2020, a je bila takrat pravočasno podaljšana in Partis je nemoteno obratoval še eno leto.

Sporočilo, ki ga spletni brskalnik prikaže ob poskusu obiska spletne strani partis.si. Sporočilo, ki ga spletni brskalnik prikaže ob poskusu obiska spletne strani partis.si. Foto: Matic Tomšič

GU SIGNAL Thumb Digisvet Nov incident: nekdo je služil s spletno stranjo slovenskega ministrstva

Partis je nazadnje sicer klonil lani poleti, ko je bilo zaradi tehničnih težav podjetja Cloudflare, katerega omrežno infrastrukturo uporabljajo številne najbolj priljubljene spletne strani, moteno delovanje spleta po vsem svetu.

Izpad storitev Cloudflare je še posebej prizadel Partis, ki je ravno takrat opravljal nadgradnjo lastnih strežnikov. Partis je bil takrat občasno nedostopen ali povsem nedosegljiv več dni. 

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 19
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin