Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
13. 3. 2019,
11.48

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,33

Natisni članek

incident osebni podatki Proteini.si

Sreda, 13. 3. 2019, 11.48

5 let, 1 mesec

Napaka znane slovenske trgovine: razkrita imena strank in njihovi nakupi

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,33
Proteini.si, podatki | Primer enega od izpolnjenih računov, ki so bili neznano dolgo prosto dostopni na spletu. | Foto Slo-Tech / Posnetek zaslona

Primer enega od izpolnjenih računov, ki so bili neznano dolgo prosto dostopni na spletu.

Foto: Slo-Tech / Posnetek zaslona

Na spletu so se prosto dostopni znašli podatki o strankah Proteini.si, ene največjih specializiranih slovenskih spletnih trgovin. Z zelo malo računalniškega znanja je bilo mogoče brskati po izpolnjenih naročilnicah, ki so razkrivala imena in priimke ter domače naslove strank trgovine s športno prehrano. Napaka je že odpravljena, verjetno pa jo je povzročila posodobitev programske opreme, so sporočili s Proteini.si.

Računi strank trgovine Proteini.si sicer niso bili dostopni prek mape na njihovem strežniku, kar bi omogočalo ogled poljubnega računa, temveč je bilo med njimi mogoče krožiti s spreminjanjem številke v imenu datoteke posameznega računa na spletišču http://izpis.proteini.si/&#8221, je razkril tehnološki portal Slo-Tech

Proteini.si, podatki | Foto: Slo-Tech / Posnetek zaslona Foto: Slo-Tech / Posnetek zaslona

Kdor si je želel ogledati naslednje naročilo, ki so razkrivala imena in priimke ter domače naslove strank in sezname izdelkov, ki so jih kupile, je moral spletni naslov, na katerem je bil shranjen račun, denimo http://izpis.proteini.si/1-1-12645.pdf zgolj spremeniti v http://izpis.proteini.si/1-1-12646.pdf. 

Talking Tom
Novice Uspešnica najbogatejših Slovencev se je znašla na seznamu grešnikov

proteini | Foto: Planet TV Foto: Planet TV
Proteini.si je ena največjih in najbolj prepoznavnih specializiranih trgovin v Sloveniji. Na družbenem omrežju Facebook ji sledi skoraj 325.000 ljudi, strank pa nimajo le v Sloveniji, temveč imajo tudi močno prisotnost na Hrvaškem, v Srbiji in v Bosni in Hercegovini.

Podjetje Rolnet d.o.o., pod okriljem katerega deluje trgovina Proteini.si, je v letu 2017 ustvarilo več kot 10 milijonov evrov prihodkov in skoraj 630.000 evrov dobička. 

Težavo naj bi povzročila nadgradnja programske opreme

Podatki o naročilih strank trgovine Proteini.si niso več dostopni, spletišče http://izpis.proteini.si/ namreč ne deluje več. 

Kot so za Siol.net potrdili pri Proteini.si, so o napaki prejeli obvestilo s strani nacionalnega odzivnega centra za obravnavo kibernetskih incidentov SI-CERT. Zadevo so nato nemudoma posredovali razvijalcu programske opreme, ki je preveril delovanje celotnega sistema. Omenjene napake takrat ni bilo, zato predvidevajo, da je do nje prišlo pri nadgradnji programske opreme, ki je potekala v tem času. 

Pri SI-CERT so vodstvu trgovine sicer priporočili takojšnje ukrepanje, ker bi lahko takšno uhajanje informacij pomenilo kršenje zakonodaje, ki obravnava varovanje osebnih podatkov. 

Milojka Kolar Celarc
Novice V UKC so skrivaj brskali po njeni kartoteki #video

Po arhivih izolske bolnišnice se je lahko prosto sprehajal vsak

Gre sicer že za drugi tak incident v tednu dni, o katerem je po prejemu informacij od zaupnih virov poročal Slo-Tech. V začetku tedna so namreč razkrili, da so bili na spletu prosto dostopni tudi podatki o pacientih Splošne bolnišnice Izola.

Te podatke je bilo najti preprosteje kot imena strank Proteini.si. Vse, kar je uporabnik moral storiti, je v spletni iskalnik vtipkati ime in priimek pacienta ter ključne besede "HIV SB Izola"

Preberite tudi:

Marriott, hotel
Novice Katastrofa največje svetovne hotelske verige segla tudi do Slovenije
Facebook
Novice Tu preverite, ali ste zadeli na loteriji, kjer glavne nagrade noče nihče
Mr. Bean, Rowan Atkinson
Novice Kaj je v ozadju novice, da je umrl legendarni Mr. Bean
NKBM
Novice Na drugi strani sveta so našli slovensko banko in sprožili napad

 

Ne spreglejte