SiolNET. Digisvet Novice
0,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Med mobilnimi telefoni krepko prevladujejo pametni telefoni

Na Kitajskem v prvih sedmih mesecih letos proizvedli 1,1 milijarde (!) mobilnih telefonov

0,60

termometer

Kitajska, mobilni telefon
Foto: Reuters

Velika večina, skoraj 821 milijonov, je pametnih telefonov, preprostejši telefoni so tudi letos ostali v manjšini. Krivulja rasti tablic in televizorjev ima negativen predznak.

Po podatkih, ki jih je za obdobje od vključno januarja do vključno julija letos objavilo kitajsko ministrstvo za industrijo in informacijsko tehnologijo, je to za štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani.

Za podoben, a vendarle malo manjši odstotek (3,4 odstotka) se je v enakem obdobju povečalo tudi število pametnih telefonov, proizvedenih na Kitajskem.

Računalniki krepko gor, tablice malenkost dol, televizorji pa …

V letošnjih prvih sedmih mesecih so, tako pravi omenjeno ministrstvo, na Kitajskem proizvedli 95,34 milijona prenosnih računalnikov, 46,37 milijona tablic in 25,06 milijona namiznih računalnikov.

Toda za temi milijonskimi številkami so različne smeri krivulje v primerjavi s prvimi sedmimi meseci lani. Pri prenosnikih gre za rast od 11 odstotkov, pri namiznih (desktop) računalnikih za rast od 8,2 odstotka, pri tablicah za upad, ki je sicer majhen, a vendarle – 0,2 odstotka.

Še večji upadi so doleteli kitajsko proizvodnjo televizorjev. Od prvega dne letošnjega leta do zadnjega julijskega dne so na Kitajskem proizvedli 81,55 milijona LCD-televizorjev, od tega jih je bilo 54,32 milijona pametnih.

Toda v primerjavi z enakim obdobjem lani to pomeni 2,4-odstoten upad za pametne televizorje in kar 8,3 odstotka upada za vse LCD-televizorje, je razvidno iz podatkov kitajskega ministrstva za industrijo in informacijsko tehnologijo.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin