SiolNET. Digisvet Novice
3,77

termometer

  • Messenger
  • Messenger

To je skupina na Facebooku, ki je razburila slovensko javnost

3,77

termometer

Na družbenem omrežju Facebook je v teh dneh za veliko razburjenja poskrbela skupina Kira dela na smeni?, ki svoje člane nagovarja k prikritemu fotografiranju in ocenjevanju natakaric po Sloveniji. Zaprta skupina je zbrala kar 4.500 aktivnih članov, ki so med seboj delili fotografije ženskega osebja v gostinskih lokalih. Administrator skupine se je za to potezo že javno opravičil in dejal, da je šlo zgolj za neokusno šalo. Kot je obljubil, brisanje uporabnikov, fotografij in objav še poteka.

Glavni namen skupine Kira dela na smeni? na Facebooku, ki so se ji lahko do pred kratkim pridružili le moški, je bilo ocenjevanje slovenskih lokalov na podlagi privlačnosti ženskega osebja. Največ očitkov je na omenjeno skupino letelo zaradi spornih pravil, ki so določala, kakšne fotografije so zaželene oziroma primerne za objavo.

Ana Digisvet Resnični nameni Ane iz Izole, ki Slovencem ponuja seks

Objavljali in ocenjevali fotografije natakaric

Smernice so vključevale jasne fotografije, na katerih je bilo mogoče videti obraz, celotno postavo natakaric, pa tudi njihovo osebno ime, ime lokala in lokacijo zaposlitve. Eno izmed pravil je bilo tudi, da skupina ne sprejema ženskih profilov in da mora njen obstoj ostati skrivnost.

Poleg objavljanja fotografij je bila ena izmed aktivnosti anketni vprašalnik, s katerim bi določili pet najboljših barov v večjih slovenskih krajih. Administrator je celo povprašal po grafičnem oblikovalcu, ki bi sodeloval pri oblikovanju končnih rezultatov.

Ustanovitelj skupine se je že opravičil

Organizacija Inštitut 8. marec, ki se zavzema za manjšanje razlik med spoloma znotraj družbe, je kasneje na svojem profilu na Facebooku objavila opravičilo ustanovitelja skupine. Ta trdi, da naj bi šlo zgolj za "neslano šalo, hec, druženje", in se za svojo vlogo v seksističnem incidentu osebno opravičuje. Skupina Kira dela na smeni? je bila izbrisana, vendar so se na Facebooku že pojavile podobne skupine.

Delovanje sporne skupine je komentirala tudi profesorica Barbara Rajgelj z ljubljanske fakultete za družbene vede. Kot je zapisala na Twitterju, so za objektivizacijo, ponižanje in nasilje nad ženskami v gostinstvu krivi tudi sindikati in šolski sistem, ker zapostavljajo ta problem.

Prevara Facebook Digisvet Žrtve še kar iščejo po vsej Sloveniji, ne verjemite jim

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin