Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
22. 5. 2017,
19.51

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

internet ethernet Robert Metcalfe digizgodbe

Ponedeljek, 22. 5. 2017, 19.51

6 let, 7 mesecev

Robert Metcalfe

Mož, ki mu Gates, Zuckerberg in Jobs dolgujejo ogromno

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Ameriški računalniški inženir Robert Metcalfe je na današnji dan pred 44 leti, 22. maja 1973, sodelavcem v podjetju Xerox PARC poslal sporočilo z opisom načina za povezovanje računalnikov v istem omrežju. Poimenoval ga je ethernet. S to tehnologijo se je zagotovo srečal že vsak med nami, saj je eden od temeljev omreženega sveta.

Ethernet je danes standardizirani način za ožičeno povezovanje računalnikov in drugih naprav v lokalno omrežje. Ko rečemo "podaj mi internetni kabel", pravzaprav mislimo na "ethernetni" kabel. Desno Robert Metcalfe, mož, ki se je domislil stvari na levi. Ni tako slaven kot Bill Gates, Steve Jobs ali Mark Zuckerberg, a vprašanje je, ali bi brez dela Roberta Metcalfeja za omenjene tri tehnološke guruje danes sploh vedeli. |  Foto: Thinkstock/MIT | Foto: Ethernet je danes standardizirani način za ožičeno povezovanje računalnikov in drugih naprav v lokalno omrežje. Ko rečemo "podaj mi internetni kabel", pravzaprav mislimo na "ethernetni" kabel. Desno Robert Metcalfe, mož, ki se je domislil stvari na levi. Ni tako slaven kot Bill Gates, Steve Jobs ali Mark Zuckerberg, a vprašanje je, ali bi brez dela Roberta Metcalfeja za omenjene tri tehnološke guruje danes sploh vedeli. | Foto: Thinkstock/MIT

Ko je bil star 28 let, je Robert Metcalfe v ameriškem računalniškem podjetju Xerox PARC, ta danes velja za pionirja na številnih tehnoloških področjih, dobil nalogo, naj v podjetju zgradi interno računalniško omrežje.

Xerox PARC je namreč razvijal prvi laserski tiskalnik na svetu (danes je ime Xerox v ZDA sinonim prav za tiskanje in fotokopiranje) in želeli so, da bi ga lahko uporabljali vsi računalniki v podjetju. 

PARC je akronim za Palo Alto Research Center. Šlo je za eno od podružnic podjetja Xerox, ki je razvijalo nove tehnologije. Ob ethernetu in laserskem tiskalniku so znani tudi po razvoju prvega osebnega računalnika in grafičnega računalniškega vmesnika.  |  Foto: Xerox | Foto: PARC je akronim za Palo Alto Research Center. Šlo je za eno od podružnic podjetja Xerox, ki je razvijalo nove tehnologije. Ob ethernetu in laserskem tiskalniku so znani tudi po razvoju prvega osebnega računalnika in grafičnega računalniškega vmesnika. | Foto: Xerox

Metcalfe se je znašel pred edinstvenim izzivom. V tistem obdobju je imela večina podjetij v lasti toliko računalnikov, da jih je bilo mogoče prešteti na prste ene roke, Xerox PARC pa več sto. Omrežje, ki ga je moral razviti, je moralo biti tudi dovolj hitro, pravzaprav hitrejše od delovanja novega laserskega tiskalnika.

Za vzor je Metcalfe vzel primer s Havajev: na tamkajšnji univerzi so pod vodstvom profesorja Normana Abramsona nekaj let prej razvili pionirsko brezžično omrežje ALOHAnet, ki je podatkovne paketke uspešno dostavilo do prejemnikov.

Profesor Norman Abramson velja za enega od pionirjev brezžičnega interneta.  | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Profesor Norman Abramson velja za enega od pionirjev brezžičnega interneta. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Metcalfe se je odločil posnemati havajski primer, a je za medij namesto radijskih valov raje izbral kabel.

Omrežje ALOHAnet je bilo namreč zasnovano tako, da je pošiljatelj podatkov tipal v temi, dokler ni našel naprave, ki jih je lahko sprejela. Za nameček ALOHAnet ni bil odporen na zunanje motnje signala, navsezadnje je šlo za prvo brezžično omrežje na svetu.

Metcalfe in XEROX PARC sta medtem potrebovala zanesljivo tehnologijo, ki ne dopušča vmešavanja drugih dejavnikov v kakovost povezave, zato je bil prva izbira kabel. 

Ethernetni kabel - v računalnik na eni in v mrežni usmerjevalnik ali pa ustrezen stenski priključek ga je zagotovo vtikal že vsak. Če nimamo možnosti uporabe brezžičnega omrežja, brez tega kabla ne bomo imeli dostopa do spleta. | Foto: Reuters Ethernetni kabel - v računalnik na eni in v mrežni usmerjevalnik ali pa ustrezen stenski priključek ga je zagotovo vtikal že vsak. Če nimamo možnosti uporabe brezžičnega omrežja, brez tega kabla ne bomo imeli dostopa do spleta. Foto: Reuters

Dvaindvajsetega maja 1973 je Metcalfe šefom in izbranim sodelavcev v podjetju Xerox PARC poslal sporočilo, v katerem je opisal predlagano tehnologijo in jo prvič tudi poimenoval: ethernet. Njegov prijatelj David Boggs, ki se je ukvarjal z istim projektom, je pozneje razkril, da sta z Metcalfejem delovanje etherneta prvič uspešno prikazala 11. novembra 1973. 

Robert Metcalfe (levo) in David Boggs (desno) | Foto: IDG Robert Metcalfe (levo) in David Boggs (desno) Foto: IDG

Ethernet je bil patentiran leta 1975, mednarodna organizacija IEEE (Inštitut inženirjev elektrotehnike in elektronike) pa ga je kot standard tehnološke industrije dokončno priznala deset let pozneje.

Veliko zaslug za to je imel prav Metcalfe, ki je leta 1979 zapustil Xerox PARC, ustanovil lastno podjetje 3Com, ki je proizvajalo omrežno opremo, in številne tehnološke velikane prepričal, naj ethernet vzamejo za svojega.

Do konca osemdesetih let prejšnjega stoletja je ethernet nato postal daleč najbolj razširjeni način za povezavo računalnikov v omrežje. 

Ker je poskrbel za to, da se nam za povezavo z internetom ni več treba zanašati na telefonsko linijo, temveč lahko kabel vtaknemo v mrežni usmerjevalnik, je Robert Metcalfe (levo) leta 2003 prejel Narodno odlikovanje Združenih držav Amerike za dosežke s področja tehnologije. | Foto: Reuters Ker je poskrbel za to, da se nam za povezavo z internetom ni več treba zanašati na telefonsko linijo, temveč lahko kabel vtaknemo v mrežni usmerjevalnik, je Robert Metcalfe (levo) leta 2003 prejel Narodno odlikovanje Združenih držav Amerike za dosežke s področja tehnologije. Foto: Reuters

Veličastno se je zmotil in nato dobesedno požrl svoje besede

Ob tem, da je oče etherneta in sodobnih omrežij, Robert Metcalfe slovi tudi kot ne prav dober tehnološki prerok

V svoji najbrž najbolj slavni napovedi je Metcalfe leta 1995 predvidel, da se bo internet v naslednjem letu katastrofalno sesul. Če se ne bo, bo požrl svoje besede, je obljubil. Na šesti konferenci svetovnega spleta leta 1997 je med svojim govorom na oder prinesel mešalnik, v katerega je dal natisnjeno kopijo svoje napovedi in nekaj vode ter vse skupaj popil. 

Robert Metcalfe se je ob prelomu tisočletja tudi zameril podpornikom odprtokodne programske opreme, saj je napovedal, da se bo moral operacijski sistem Linux ob izidu Microsoftovega Windows 2000 sramotno posloviti. Za to izjavo se je pozneje opravičil.  | Foto: MIT Robert Metcalfe se je ob prelomu tisočletja tudi zameril podpornikom odprtokodne programske opreme, saj je napovedal, da se bo moral operacijski sistem Linux ob izidu Microsoftovega Windows 2000 sramotno posloviti. Za to izjavo se je pozneje opravičil. Foto: MIT

Danes 71-letni Robert Metcalfe je od leta 2011 profesor elektroinženiringa in vodja oddelka za tehnološke inovacije na univerzi ameriške zvezne države Teksas v mestu Austin. | Foto: MIT Danes 71-letni Robert Metcalfe je od leta 2011 profesor elektroinženiringa in vodja oddelka za tehnološke inovacije na univerzi ameriške zvezne države Teksas v mestu Austin. Foto: MIT

Preberite tudi: Računalničar, brez katerega bi danes morda živeli v drugačnem svetu

Ne spreglejte