Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
19. 4. 2017,
17.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

Apple iPhone internet Microsoft pametni telefon

Sreda, 19. 4. 2017, 17.28

6 let, 6 mesecev

To so ljudje, ki se ne bi mogli bolj zmotiti

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Napovedovanje prihodnosti napredka sodobne tehnologije je težko. To so sami izkusili nekateri najpomembnejši veljaki tehnološke in drugih industrij, ki so s svojimi napovedmi streljali zelo velike kozle. Preberite si nekaj njihovih največjih cvetk.

"iPhone je bedarija"

"iPhone je bedarija. Ni možnosti, da bo to kdo kupoval. Je predrag in nima tipkovnice, zato ni dobra naprava za pošiljanje e-pošte. Nemogoče je, da bi iPhone lahko osvojil vidnejši del trga." Nekdanji direktor računalniškega podjetja Microsoft Steve Ballmer o novem Applovem pametnem telefonu, 2007.

Steve Ballmer | Foto: Reuters Steve Ballmer Foto: Reuters

Kaj je res: iPhone je danes daleč najbolj prepoznaven in najbolje prodajan posamični model med vsemi pametnimi telefoni na trgu (vir) ter izdelek, ki Applu, najvrednejšemu podjetju na svetu, v blagajno prinaša kar dve tretjini letnega prihodka.

Pametni telefon iPhone | Foto: Reuters Pametni telefon iPhone Foto: Reuters

Ballmer udari znova

"Aplikacije za mobilni telefon? Eh, poglejte dejstva, tega nihče ne uporablja." Znova Steve Ballmer, 2008.

Steve Ballmer s pametnimi telefoni Nokia, ki so poganjali Microsoftov operacijski sistem Windows Phone. | Foto: Reuters Steve Ballmer s pametnimi telefoni Nokia, ki so poganjali Microsoftov operacijski sistem Windows Phone. Foto: Reuters

Kaj je res: Trg pametnih telefonov se je zares razcvetel šele, ko so se pojavile prve uporabne aplikacije. Danes je za pametne telefone z Androidom na voljo skoraj tri milijone različnih, za iPhone pa več kot dva milijona (vir).


Ena redkih zmot Steva Jobsa

"Nihče se ne bo naročil na storitev, ki proti plačilu omogoča pretakanje glasbe s spleta." Steve Jobs, ustanovitelj podjetja Apple, 2003.

Steve Jobs | Foto: Reuters Steve Jobs Foto: Reuters

Kaj je res: Apple je junija 2015, skoraj štiri leta po smrti Steva Jobsa, zagnal lastno naročniško storitev za poslušanje glasbe Apple Music. Njegovi tekmeci na tem področju, v prvi vrsti Spotify, so pokazali, da je na trgu veliko zanimanje za takšne platforme.

Apple Music | Foto: Matic Tomšič Apple Music Foto: Matic Tomšič

"Internet? Pa dajte no."

"Svetovni splet? Nikoli ne bo nadomestil dnevnega časopisa. Knjige? Nikoli jih ne bomo kupovali na spletu in brali na računalnikih. Bo internet spremenil način, kako delujejo svetovne vlade? Ne. Spletne trgovine? Ne bodo se uveljavile. Delo od doma? Kje pa." Clifford Stoll, astronom in novinar medija Newsweek, 1995 (povezava do celotnega članka).

Clifford Stoll | Foto: YouTube Clifford Stoll Foto: YouTube

Kaj je res: Nič od tega, kar je zapisal Stoll.


Dve cvetki Billa Gatesa

"V dveh letih nihče več ne bo prejemal nadležne e-pošte, ta težava bo rešena." Ustanovitelj Microsofta Bill Gates, 2004.

Bill Gates | Foto: Reuters Bill Gates Foto: Reuters

Kaj je res: Nadležna e-pošta je še lani, leta 2016, predstavljala več kot 60 odstotkov vse poslane e-pošte (vir).


"Tablični računalnik bo v petih letih najbolj prodajana oblika računalnika v ZDA." Bill Gates ob predstavitvi Microsoft Tablet PC, ki se pri uporabnikih ni prijel, 2002.

Gates z eno najzgodnejših različic Microsoftovega tabličnega računalnika, leto 2000. | Foto: Reuters Gates z eno najzgodnejših različic Microsoftovega tabličnega računalnika, leto 2000. Foto: Reuters

Kaj je res: Tablice so priljubljene postale šele po letu 2010, ko je Apple izdal tablični računalnik iPad, nikoli pa jim po številu prodanih enot ni uspelo prehiteti namiznih in prenosnih osebnih računalnikov skupaj (vir).


Kako zelo so se motili o uporabnosti telefona

"Dajte no, telefona ne moremo jemati resno, to ni pravi način za komunikacijo med ljudmi. Za nas je neuporaben." William Orton, predsednik finančne družbe Western Union, 1876.

Kaj je res: Telefon je v začetku 20. stoletja postal najbolj priljubljen način za ožičeno komunikacijo med oddaljenima osebama. | Foto: Ana Kovač Kaj je res: Telefon je v začetku 20. stoletja postal najbolj priljubljen način za ožičeno komunikacijo med oddaljenima osebama. Foto: Ana Kovač

Dvignite roke vsi, ki imate doma televizor

"Televizija nima prihodnosti. Ljudje se bodo na vsakem trgu, kamor bo prišla, po šestih mesecih naveličali strmeti vsak dan v isto škatlo." Darryl Zanuck, nekdanji šef filmskega studia 20th Century Fox, 1946.

Darryl Zanuck, 1964 | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Darryl Zanuck, 1964 Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Kaj je res: Dvignite roke vsi, ki imate doma TV-zaslon.


"Sateliti? Brez zveze."

"Sateliti? Ne verjamem, da bodo izboljšali komunikacijo prek telefona, televizijsko sliko in radio." T. A. M. Craven, nekdanji komisar ameriške zvezne komisije za komunikacije (FCC).

T. A. M. Craven | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons T. A. M. Craven Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Kaj je res: Brez satelitov danes odpadejo precej oblik brezžične komunikacije, navigacija, natančno napovedovanje vremena.


Ker se je zmotil, je pojedel list papirja

"Internet se bo do leta 1996 sesedel sam vase, njegova zgodba se bo katastrofalno končala." Robert Metcalfe, izumitelj internetnega kabla (kabla "ethernet"), 1995.

Kaj je res: Ker se to ni zgodilo, je Metcalfe dve leti pozneje pojedel list papirja. Obljubil je namreč, da bo to storil, če se njegova napoved ne bo uresničila.  |  Foto: MIT | Foto: Kaj je res: Ker se to ni zgodilo, je Metcalfe dve leti pozneje pojedel list papirja. Obljubil je namreč, da bo to storil, če se njegova napoved ne bo uresničila. | Foto: MIT

"YouTube uspešen? Kaj pa vem ..."

"Kaj pa vem, ali se bo YouTube prijel. Preprosto ne obstaja toliko različnih videoposnetkov, ki bi si jih želel ogledati." Soustanovitelj YouTuba Steve Chen, 2005.

Steve Chen (desno) in Chad Hurley (levo), ustanovitelja YouTuba | Foto: Reuters Steve Chen (desno) in Chad Hurley (levo), ustanovitelja YouTuba Foto: Reuters

Kaj je res: Youtube.com je danes druga najpogosteje obiskana spletna stran (vir), uporabniki pa si vsak mesec ogledajo za šest milijard ur videoposnetkov (vir).


Apple verjetno nikoli ne bo imel pametnega telefona

"Vsi me sprašujejo, kdaj bo Apple izdal svoj mobilni telefon. Moj odgovor: verjetno nikoli." David Pogue, tehnološki novinar ameriškega medija The New York Times, 2006.

Kaj je res: Apple je pametni telefon iPhone predstavil komaj nekaj več kot tri mesece po članku, ki ga je konec septembra 2006 objavil David Pogue. | Foto: Reuters Kaj je res: Apple je pametni telefon iPhone predstavil komaj nekaj več kot tri mesece po članku, ki ga je konec septembra 2006 objavil David Pogue. Foto: Reuters

Za konec še najbolj optimistična napoved

"Windows Phone bo do leta 2015 drugi najbolj uporabljani operacijski sistem za pametne telefone." Analitiki podjetij Gartner in IDC, 2011 (vir).

Pametni telefon z operacijskim sistemom Windows Phone | Foto: Reuters Pametni telefon z operacijskim sistemom Windows Phone Foto: Reuters

Kaj je res: Windows Phone je imel leta 2015 2,5-odstotni tržni delež, danes pa ima samo še 1,33-odstotnega (vir).


Preberite še zgodbo o desetih ljudeh, ki so imeli zelo prav, a jih nihče ni hotel poslušati

Ne spreglejte