Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 4. 2014,
7.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Microsoft

Torek, 8. 4. 2014, 7.53

8 let

Microsoft ukinja podporo za Windows XP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Največji proizvajalec programske opreme na svetu Microsoft z današnjim dnem ukinja podporo za Windows XP.

Skoraj 13 let star operacijski sistem tako ne bo več prejemal varnostnih popravkov, kar bo po mnenju strokovnjakov hekerjem po vsem svetu precej olajšalo delo.

Da bodo 8. aprila letos ukinili podporo, so pri Microsoftu napovedali že leta 2007, a kljub temu Windows XP teče še na med 20 in 30 odstotki vseh računalnikov na svetu. Gre tako za domače računalnike kot tudi za računalnike v državnih institucijah in celo bankomatih. Brez varnostnih popravkov, ki so do zdaj sproti krpali varnostne ranljivosti, bodo precej lažje tarče za hekerske napade, še posebej če so priključeni na internet.

Varnostni strokovnjaki ob tem opozarjajo, da hekerji morda že dalj časa poznajo pomanjkljivosti v operacijskem sistemu, a čakajo, da Microsoft najprej ukine podporo. "Gre za milijone računalnikov, ki ne bodo več prejemali varnostnih popravkov. Odkritje novih ranljivosti bi zato lahko povzročilo pravo paniko," je dejal Christopher Pogue iz varnostnega podjetja Trustwave.

XP med Slovenci manj priljubljen V Sloveniji je delež računalnikov s sistemom Windows XP sicer nekoliko nižji. Po statistikah podjetja Gemius Windows XP teče na približno petini slovenskih računalnikov, podatki družbe StatCounter pa kažejo na približno 17-odstotni delež.

Z ukinitvijo podpore uporabnikom praktično ne ostane drugega kot prehod na novejši operacijski sistem. "Vsekakor je nelagodno, ko produkt pride v fazo brez podpore, saj smo odprti vsem na novo najdenim ranljivostim. Najboljša možnost je seveda prehod na novejši operacijski sistem, ki ima zagotovljeno podporo," uporabnikom svetuje Matej Breznik iz nacionalnega odzivnega centra za obravnavo varnostnih incidentov na internetu SI-CERT.

Pri Microsoftu z današnjim dnem ukinjajo tudi podporo za pisarniški paket Office 2003.

Ne spreglejte