Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
4. 1. 2020,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,66

3

Natisni članek

SSD računalnik podražitev leto 2020

Sobota, 4. 1. 2020, 4.00

4 leta, 3 mesece

Letos zaradi ene velike podražitve napovedujejo več dvigov cen

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,66

3

V letu 2020 bodo kar do 40 odstotkov poskočile cene pomnilnika NAND Flash, napovedujejo tržni analitiki. Glede na to, kako vseprisoten je ta pomnilnik na trgu elektronike, to najverjetneje pomeni občutno podražitev cele vrste naprav od diskov SSD in posledično računalnikov, v katere so ti vgrajeni, do USB-ključev in pomnilniških kartic ter morda celo pametnih telefonov.

Pomnilnik NAND Flash oziroma tako imenovani bliskovni pomnilnik je bil lani tako poceni kot že dolgo ne. Z vidika povprečnega uporabnika se je to morda najbolj odražalo v izredno nizkih cenah hitrih računalniških diskov SSD, ki so začeli postajati vseprisotni tudi v cenejših namiznih in prenosnih osebnih računalnikih. 

Eden največjih proizvajalcev diskov SSD na svetu je južnokorejski Samsung. | Foto: Samsung Eden največjih proizvajalcev diskov SSD na svetu je južnokorejski Samsung. Foto: Samsung

Plex
Novice Novost na TV-zaslonih tudi v Sloveniji

Za primerjavo: avtor tega prispevka je decembra 2011 80-gigabajtni disk SSD kupil za 180 evrov, kar je znesek, za katerega je bilo decembra 2019 mogoče dobiti SSD s kapaciteto enega terabajta. To pomeni, da je en gigabajt danes skoraj trinajstkrat cenejši kot pred devetimi leti. 

Obdobja nizkih cen bo sicer najverjetneje kmalu konec. Kot razkriva Digitimes, tajvanski poznavalci razmer v največjih svetovnih proizvodnih obratih, že za letos napovedujejo kar do 40-odstotno zvišanje cen pomnilnika NAND Flash. Podražitev pomnilnika, ki ga je mogoče najti v ogromno različnih vrstah naprav, od diskov SSD do pametnih telefonov, v letu 2020 napovedujejo tudi tržni analitiki.

Nakup diska SSD (desno) je najboljši način za pospešitev starejšega osebnega računalnika. Disk SSD ima v primerjavi z navadnim diskom (HDD, levo) več prednosti - je veliko hitrejši, tišji, bolj odporen proti okvaram. | Foto: Thinkstock Nakup diska SSD (desno) je najboljši način za pospešitev starejšega osebnega računalnika. Disk SSD ima v primerjavi z navadnim diskom (HDD, levo) več prednosti - je veliko hitrejši, tišji, bolj odporen proti okvaram. Foto: Thinkstock

Windows 10
Novice Na številnih računalnikih se skriva mogočno orodje: kako ga najti?
Računalnik, nasvet
Novice Osem opozorilnih znakov, da je z računalnikom nekaj narobe

Zakaj tolikšna podražitev?

Razlogov za napovedano podražitev pomnilnika, ki se je začela že decembra lani, a za zdaj še ne vpliva na cene naprav, je več.

Podražili bi se lahko tudi pametni telefoni, ki so največji porabniki pomnilnika NAND. Za dvig cene pomnilnika bo posredno odgovoren prav iPhone, saj proizvajalci NAND Flash ne zmorejo slediti povpraševanju, ki je med drugim tudi posledica naročil novih Applovih telefonov. | Foto: Branka Grbin Podražili bi se lahko tudi pametni telefoni, ki so največji porabniki pomnilnika NAND. Za dvig cene pomnilnika bo posredno odgovoren prav iPhone, saj proizvajalci NAND Flash ne zmorejo slediti povpraševanju, ki je med drugim tudi posledica naročil novih Applovih telefonov. Foto: Branka Grbin

V prvi vrsti bodo v letu 2020 veliko, veliko več diskov SSD kupili podatkovni centri. Tega proizvajalci pomnilnika lani niso ravno pričakovali, zato proizvodnja zaostaja, posledica pa je dvig cen. 

Proizvajalci pomnilnika NAND Flash kot enega od razlogov za dvig cen navajajo tudi 20-odstotno podražitev polprevodniških plošč, ene ključnih surovin, ki jih uporabljajo v proizvodnji.

Eden od krivcev za prihajajočo podražitev pomnilnika NAND Flash je nedaven eno minuto trajajoč izpad elektrike v Samsungovi tovarni v Hvaseongu, ki je povzročil ogromno škodo. | Foto: Samsung Eden od krivcev za prihajajočo podražitev pomnilnika NAND Flash je nedaven eno minuto trajajoč izpad elektrike v Samsungovi tovarni v Hvaseongu, ki je povzročil ogromno škodo. Foto: Samsung

Podražitev je morda povzročil še en razlog, ki je bizaren, a povsem resničen - izpad električnega toka, ki je trajal vsega eno minuto. Zgodil se je ta teden v Samsungovi tovarni v Hvaseongu v Južni Koreji. Čeprav je bil zelo kratek, je bila škoda gromozanska, saj je moral Samsung, sicer eden največjih proizvajalcev pomnilnika NAND Flash na svetu, obratovanje tovarne prekiniti za od dva do tri dni. 

Preberite tudi:

Google One, plačilo
Novice Nova dilema za marsikoga: plačaj ali pa imej vsako leto večjo težavo
Ruter, router, usmerjevalnik
Novice Eden največjih razlogov, zakaj domači Wi-Fi ne "vleče" dobro
HDR
Novice Na telefonih ga imamo vsi: kaj je HDR in ali res dela fotografske čudeže?
Google Slovenija
Novice Zelo neprijetno vprašanje, ki mora zanimati tudi več kot pol Slovencev
Ne spreglejte