Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
23. 3. 2020,
16.03

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,95

3

Natisni članek

Korona nasvet preventiva okužba umivanje rok Koronavirus

Ponedeljek, 23. 3. 2020, 16.03

4 leta

Odlični razlogi, zaradi katerih si boste želeli večkrat umiti roke

Koronavirus je tudi tam, kjer ga morda ne pričakujete – ali veste, kako dolgo? #video

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,95

3

umivanje rok | Virusi lahko prežijo na nas tudi tam, kjer jih morda niti ne pričakujemo, zato je redno in temeljito umivanje rok zelo pomembno. | Foto Getty Images

Virusi lahko prežijo na nas tudi tam, kjer jih morda niti ne pričakujemo, zato je redno in temeljito umivanje rok zelo pomembno.

Foto: Getty Images

Najpogostejši način okužbe s koronavirusom je prek kapljic kihanja in kašljanja, a nas virus lahko tudi počaka na številnih površinah – kako nevarno je, da bi se z dotikom teh površin okužili?

Raziskovalci kalifornijske univerze v Los Angelesu (UCLA) in drugih ameriških univerz in ustanov javnega zdravja so ugotavljali, katere so najbolj verjetne poti okužbe z novim koronavirusom sarv‑cov-2 in koliko časa je virus aktiven na različnih površinah.

Ta se namreč prenaša v kapljicah, ki jih okužena oseba izkašlja ali izkihne, največkrat v zraku, a lahko tudi na površinah, kjer te kapljice pristanejo. Toda koliko časa je virus zaznaven na različnih površinah? Oglejte si v videu!

Že iz teh podatkov bi moralo biti jasno, zakaj je pomembno, da si res večkrat in temeljito umivamo roke ter redno razkužujemo kljuke ter druge plastične in kovinske površine, ki se jih velikokrat dotikamo, ob tem pa se največkrat niti ne zavedamo tveganj, ki nas tam lahko pričakajo (na primer na tipkah na dvigalu).

Še najpomembneje je s kihanjem in kašljanjem v robec (ki ga potem varno zavržemo) ali vsaj v zgornji del rokava kužnim kapljicam preprečiti, da se sploh odpravijo na pot – ta nasvet bi moral veljati za vse ljudi ves čas.

Internet, strah, nevarnost, žalost
Novice Pili belilo, ker so na Facebooku prebrali, da to pomaga

Novi koronavirus ljubi plastiko in nerjaveče jeklo

Študija je pokazala, da ostane virus zaznaven do tri ure v aerosolu, do štiri ure na bakrenih površinah, do 24 ur na kartonu (na primer v trgovini!) in kar od dva- do trikrat dlje na plastičnih površinah (tudi na plastenkah s pijačami!) in površinah iz nerjavečega jekla.

Na obstojnost virusa gotovo vplivajo tudi številni zunanji dejavniki, na primer toplota in svetloba, ki jih ena sama raziskava ne more povsem opredeliti.

Prisotnost je lahko kužnost, ne pa nujno, toda – ali boste tvegali?

Ni pa še zanesljivih dokazov, koliko je v vsem tem času prenosljiv, a se zagotovo lahko širi tudi zgolj z dotikom kontaminirane površine. Toda kljub temu, da je virus na neki površini prisoten, še ne moremo vedeti, kako in koliko to vpliva na to, ali se bomo z dotikom v resnici okužili, a tega zagotovo ne boste želeli preizkušati na sebi.

Eden od najpomembnejših razlogov, zakaj je novi koronavirus tako nevaren in težko obvladljiv, je namreč ravno njegova razmeroma preprosta prenosljivost, pojasnjuje profesor ekologije in evolucijske biologije na UCLA in soavtor raziskave James Lloyd-Smith.

Koronavirus
Novice Ne nasedajte zlonamernim sporočilom, ki obljubljajo zdravilo za koronavirus!

Veliko morebitnih prenašalcev se tega niti ne zaveda

Poleg tega velik del okuženih v prvih petih dneh ali včasih celo dlje sploh ne kaže znakov okužbe in zato niti ne vedo, da so morebitni prenašalci, je še posvaril.

Zato je že v eni izmed prejšnjih raziskav opozarjal, da imajo merjenja temperature na letališčih in mejnih prehodih zelo omejen učinek pri ugotavljanju prenašalcev okužbe, saj ujamejo samo tiste, ki bolezenske znake že kažejo (in že zato na poti sploh ne bi smeli biti, če lahko dodamo).

Italija koronavirus
Novice Povprečen čas inkubacije z novim koronavirusom je (samo) 5,1 dneva

Lloyd-Smith je ob tem opozoril še na eno veliko nevarnost, ki je posledica sebičnosti nekaterih posameznikov – ob proučevanju podatkov prejšnjih pandemij gripe se izkaže, da številni okuženi, tudi kadar vedo za to, tega ne želijo razkriti, kar seveda močno prizadene vsa prizadevanja za zajezitev epidemije oziroma pandemije.

Spomnimo se na preproste, a učinkovite ukrepe

Tudi ta nova študija, ki je objavljena v znanstveni reviji The New England Journal of Medicine, potrjuje priporočila in navodila za upočasnitev širitve virusa sarv-cov-2, povzročitelja bolezni covid-19.

- Izogibajte se stikom (zlasti daljšim in/ali tesnejšim) z obolelimi,
- ne dotikajte se predela T (oči, nos, usta), vsaj ne, če si predhodno niste temeljito umili ali razkužili rok,
- če kažete znake bolezni in tudi, če samo sumite, da bi lahko oboleli, se oddaljite tudi od svojih sostanovalcev,
- kašljajte in kihajte v papirnati robček, ki ga takoj zatem varno zavrzite v smeti in s tem preprečite, da kdo pride v stik z njim,
- predmete in površine, ki se jih dotika več ljudi, temeljito in pogosto očistite ali razkužite,
- v spodnjem videu se na nazoren način prepričajte, zakaj je za zajezitev epidemije izjemno pomembno odločno omejevati (nenujne) družbene stike.

WhatsApp
Novice Veliko leglo lažnih novic o koronavirusu je - WhatsApp
Ne spreglejte