Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 11. 2014,
8.47

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

mobilna telefonija mobilnik pogovori račun stroški

Ponedeljek, 17. 11. 2014, 8.47

7 let, 12 mesecev

Koliko plačujete za mobilno telefonijo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenci vsak mesec naredimo 4,2 milijona ur odhodnih pogovorov iz mobilnih omrežij. Povprečni mesečni izdatek slovenskega gospodinjstva za mobilno telefonijo pa znaša 49 evrov.

Novi pametni telefoni, ki nas osvajajo z novimi inovacijami, vse bolj polnijo ponudbo na našem trgu. Pestrejša je tudi ponudba naročniških in predplačniških paketov.

Po zadnjih podatkih agencije za pošto in elektronske komunikacije (AKOS) imajo skoraj vsa slovenska gospodinjstva vsaj en mobilni telefon. Četrtina gospodinjstev pa ima štiri mobilne telefone ali več. Povprečno gospodinjstvo torej uporablja dva ali tri mobilne telefone in za plačilo stroškov mobilne telefonije v povprečju namenja 49 evrov.

Statistični urad pa v septembrski raziskavi o elektronskih komunikacijah v Sloveniji navaja podatek, da so Slovenci v drugem četrtletju letos poslali več kot 590 milijonov SMS-sporočil in skoraj 12 milijonov MMS-sporočil. Če preračunamo, to pomeni, da Slovenci vsak mesec pošljemo 197 milijonov SMS-sporočil, torej jih vsak od nas pošlje skoraj 100, medtem ko vsi skupaj vsak mesec pošljemo kar štiri milijone slikovnih multimedijskih sporočil.

V istem obdobju so v Sloveniji našteli skoraj 2.311.000 uporabnikov mobilnega omrežja ali za tri odstotke več kot ob koncu drugega četrtletja lani. Od tega je bilo 80 odstotkov zasebnih uporabnikov. Med vsemi uporabniki je bilo 73 odstotkov naročnikov.

Več kot pet evrov cenejše podatkovne storitve

Za potrebe mobilnih podatkovnih storitev je po podatkih AKOS povprečno slovensko gospodinjstvo oktobra lani porabilo približno 19 evrov, kar je za 5,5 evra manj kot preteklo leto. Skoraj vsako četrto gospodinjstvo ima podatkovni prenos že vključen v paket oziroma zanj nima dodatnih stroškov.

V labirintu kompleksnih ponudb in cen se povprečni uporabnik težko znajde in tako kot pretekla leta je tudi v zadnji raziskavi AKOS dobra polovica uporabnikov (52 odstotkov) mobilne telefonije navedla oceno, da so mesečni izdatki, ki jih njihovo gospodinjstvo nameni za mobilno telefonijo, previsoki.

Uporabniki pri svojem ponudniku mobilnih storitev najbolj cenijo zanesljivost storitve, preprosto uporabo in nizko ceno. Kot navaja AKOS, med razlogi za izbiro ponudnika mobilne telefonije uporabniki najpogosteje navajajo ceno (57 odstotkov vprašanih), tretjini pa je pomembna pokritost s signalom. Sledita še kakovost storitev (15 odstotkov vprašanih) in dobra ponudba (14 odstotkov vprašanih).

Klepet ni poceni, zato morajo uporabniki temeljito razmisliti in analizirati ponudbo, da bodo kar se da zmanjšali astronomske račune na koncu meseca.

Ne spreglejte