Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
6. 7. 2020,
17.23

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

3

Natisni članek

prašič virus gripa Kitajska

Ponedeljek, 6. 7. 2020, 17.23

3 leta, 9 mesecev

Preplah brez razloga

Kitajska pomirja: novi virus prašičje gripe ni nov in težko napade človeka

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

3

prašičereja | G4 ni novi virus prašičje gripe, saj ga poznajo in nenehno spremljajo že skoraj celo desetletje, zatrjujejo kitajske oblasti. | Foto STA

G4 ni novi virus prašičje gripe, saj ga poznajo in nenehno spremljajo že skoraj celo desetletje, zatrjujejo kitajske oblasti.

Foto: STA

Ministrstvo za kmetijske in podeželske zadeve v Pekingu je objavilo informaciji, da soj virusa prašičje gripe G4 ni novi soj, torej nam je že poznan, in da se – v nasprotju z objavami nekaj dni prej, ne prenaša zlahka na ljudi in na živali.

Objava kitajskih oblasti prihaja le nekaj dni za tem, ko je svetovno javnost vznemirila objava rezultatov raziskave kitajskih znanstvenikov v ameriški znanstveni reviji Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Mediji so namreč poročali, da je G4 novi virus prašičje gripe, ki je vedno lažje prenosljiv na ljudi, in da ima potencial pandemijskega virusa.

prašičereja
Novice Odkrili novo prašičjo gripo, ki bi se lahko razvila v pandemijo

Spremljali naj bi ga že devet let

Kitajske oblasti zatrjujejo, da so mediji študijo o G4 napačno razumeli in niso zajeli vseh dejstev. Oblasti tudi opozarjajo, da je vzorec v omenjeni študiji premajhen in zato tudi ni reprezentativen ter da članek nima ustreznih dokazov, da bi G4 postal dominanten soj med prašiči.

Ministrstvo za kmetijstvo in podeželske zadeve se sklicuje na izjave visokega uradnika Svetovne zdravstvene organizacije o tem, da ta organizacija in z njo povezane ustanove ta soj virusa spremljajo že od leta 2011. Te in druge svoje sklepe so sprejeli po seminarju, na katerem so vodilni avtorji omenjene raziskave, veterinarji in epidemiologi preučevali učinke virusa G4 na prašičerejo, je še poročala agencija Reuters.

Makedonija koronavirus
Novice WHO poziva države, naj se prebudijo in ustavijo virus

Ali so mediji pretiravali?

Udeleženci tega seminarja, ki so tudi del raziskovalne skupine v študiji, objavljeni v reviji PNAS, so se, še poroča Reuters na podlagi izjave kitajskega ministrstva, strinjali, da virus G4 ni učinkovit pri razmnoževanju v človeškem telesu in povzročanju bolezni.

Izjavo je podpisal Yang Hanchun, raziskovalec prašičjih virusnih obolenj, ki je tudi strokovnjak v ministrskem odboru za preprečevanje epidemije.

Ne spreglejte