Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
8. 6. 2017,
10.23

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,40

2

Natisni članek

kbm Na dopustu javni prevoz mestni prevoz Kitajska vlak tramvaj samovozeči avtobusi avtonomna vozila električna vozila Zhuzhou

Četrtek, 8. 6. 2017, 10.23

6 let, 10 mesecev

Kitajci razvili tramvaj na virtualnih tirih

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,40

2

ART, samovozečqa vozila, tramvaj, virtualni tiri | Foto YouTube

Foto: YouTube

Od zunaj je videti kot tramvaj, a ne potrebuje klasičnih tirov. To pa ni edina prednost novega vozila, ki bo v mestni promet kitajskega mesta Zhuzhou vstopil prihodnje leto.

Kitajsko podjetje Autonomous Rail Rapid Transit (ART), raziskovalni del podjetja CRRC Zhuzhou Locomotive, ki razvija ključne komponente za kitajske železnice visoke hitrosti, je razvilo novo tirno vozilo za obetaven trg vozil za kitajski (mestni) javni prevoz, poroča kitajski medij XinhuaNet.

Pametni tramvaj ali pametni avtobus?

Pravzaprav bi morali premisliti, ali mu lahko rečemo tirno vozilo, saj ne vozi po klasičnih tirih, temveč po – virtualnih tirih.

Na videz je povsem podobno tramvaju, a novo električno vozilo lahko zaradi senzorjev, ki zaznavajo velikost ceste, načrtuje svojo pot, se je pohvalil glavni inženir omenjenega kitajskega inštituta Feng Jianghua.

Standardna postavitev s tremi vagoni meri nekaj več kot 30 metrov in sprejme približno 300 potnikov, a je glede na potrebe mogoče odvzeti en vagon ali dodati enega ali dva. S petimi vagoni se tako v enem samem vozilu lahko prepelje več kot 500 potnikov.

Manjša mesta si ne morejo privoščiti podzemne železnice

Po ocenah njegovih snovalcev je novo vozilo idealno predvsem za srednje velika in manjša mesta, ki imajo jasno izražene potrebe po učinkovitem javnem prevozu, a si bodisi finančno bodisi časovno ne morejo privoščiti gradnje podzemne železnice (v tem opisu se gotovo lahko prepozna tudi kakšno slovensko mesto).

Gradnja podzemne železnice je namreč zelo dolgotrajna in zahtevna, tudi zato, ker so v času gradnje neizogibni veliki posegi v okolje in ker posledično nastajajo velike prometne težave. Obenem je tudi zelo draga – po kitajskih izračunih je za zgolj en kilometer podzemne železnice treba odšteti med 53 in 93 milijoni evrov, medtem ko je cena za novo vozilo s standardno postavitvijo treh vagonov največ dva milijona evrov.

Dodatna cenovna prednost novega vozila je tudi v tem, da mu pogon zagotavljajo električni akumulatorji, kar pomeni, da ni treba graditi električnega omrežja, kot ga potrebujejo klasični tramvaji. Snovalci zagotavljajo, da lahko ART že po desetih minutah polnjenja nadaljuje vožnjo naslednjih 25 kilometrov.

V rednem prometu prihodnje leto

V središču mesta Zhuzhou bodo za novo vozilo ART zgradili 6,5 kilometra dolgo progo in jo v redno uporabo predali prihodnje leto.

Bele črte, ki za novo vozilo predstavljajo virtualne tire, so vse, kar novi ART potrebuje za slednje zastavljeni progi. Na takšni "progi" lahko dosega hitrosti do 70 kilometrov na uro in ob tem pravzaprav niti ne potrebuje voznika.

ART, ki je sad štiriletnega razvoja, se od klasičnih tramvajev razlikuje tudi po tem, da nima jeklenih koles. Namesto njih ima gumijasta kolesa, pritrjena na plastično jedro, ki je povezano z njegovo specifično tehnologijo zaznavanja prostora in usmerjanja, še poroča kitajski tisk.

Dirka za razvoj novih, učinkovitih in samovozečih vozil se nadaljuje, v prometnih konicah pa si močno želimo, da bomo tudi v vsakdanjem življenju lahko čim prej začutili nove dosežke.

Ne spreglejte