Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
18. 12. 2018,
20.16

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,75

1

Natisni članek

viralka YouTube digizgodbe NASA

Torek, 18. 12. 2018, 20.16

5 let, 4 mesece

Kdo je genialni inženir, ki je mojstrsko obračunal s tatovi poštnih pošiljk

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,75

1

Mark Rober | Mark Rober se je po objavi videoposnetka, ki zelo hitro pridobiva oglede, javil tudi na spletnem forumu Reddit in razkril, da je bilo sestavljanje lažnega paketa kljub navidezni preprostosti eden tehnično najzahtevnejših podvigov, kar se jih je lotil v svoji karieri na YouTubu.  | Foto YouTube

Mark Rober se je po objavi videoposnetka, ki zelo hitro pridobiva oglede, javil tudi na spletnem forumu Reddit in razkril, da je bilo sestavljanje lažnega paketa kljub navidezni preprostosti eden tehnično najzahtevnejših podvigov, kar se jih je lotil v svoji karieri na YouTubu.

Foto: YouTube

Uporabnik YouTuba Mark Rober je v začetku tedna objavil videoposnetek, ki ima po manj kot 24 urah že skoraj sedem milijonov ogledov, prikazuje pa njegov boj proti nepridipravom, ki so mu z domačega praga kradli pakete. Lekcija, ki jim jo je dal, je neškodljiva in zabavna, a je predstavljala velik tehnični izziv. Toda če jo je kdo lahko izpeljal do konca, je bil to prav Rober, ki je najverjetneje ena inženirsko najbolje podkovanih znanih osebnosti z YouTuba. Prej je namreč delal robote za Naso.

Ker so mu tatovi izpred hiše odnašali naročeno blago, ki so ga tam zanj puščale dostavne službe, je 38-letni Mark Rober na svoj domači prag kot vabo nastavil paket, v katerem je bil, sodeč po embalaži, Applov pametni zvočnik.

Paket je v resnici vseboval napravo, ki je ob odprtju po uporabniku in njegovi okolici raztresla izredno drobne bleščice. Te so bile nameščene v vrtljivem lijaku, ki ga je motorček pognal takoj, ko je nepridiprav odprl paket in aktiviral dve stikali.

V lažni pošiljki so bili tudi štirje pametni telefoni, ki so snemali dogajanje na vseh štirih straneh paketa, obenem pa je Rober z njihovo pomočjo prek navigacije GPS ukradenemu paketu lahko sledil po zemljevidu. 

Prvi tat je bil ob odprtju paketa zelo nezadovoljen, so razkrile skrite kamere. "Kaj za vraga? Model, samo poglej moj avto! Vsepovsod so," je sam pri sebi tarnal po tem, ko ga je Roberjev izum zasul z bleščicami, in škatlo pustil v garažni hiši. 

Kliknite tukaj in si oglejte še odzive drugih tatov. Rober je lažno pošiljko namreč posodil tudi prijateljem, ki so imeli prav tako težave z odtujenimi pošiljkami. 

Roberjeva nedolžna potegavščina je v manj kot 24 urah postala viralna uspešnica. Na Redditu, najbolj obiskanem spletnem forumu, je z naskokom največkrat všečkana objava zadnjega dne.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Roberjeva nedolžna potegavščina je v manj kot 24 urah postala viralna uspešnica. Na Redditu, najbolj obiskanem spletnem forumu, je z naskokom največkrat všečkana objava zadnjega dne.  Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Paket, paketi, pošiljke
Novice Ste dobili zmečkan paket? Ta videoposnetek pokaže, zakaj.

Kdo je Mark Rober in od kod mu toliko tehničnega znanja?

Čeprav zanj morda slišite prvič, ste drugje na spletu kdaj zagotovo že naleteli na katerega od njegovih izumov, ki jih pogosto delijo priljubljeni zabavni profili na družbenih omrežjih. 

Med drugim se je podpisal pod slavno tablo za pikado, pri kateri je nemogoče zgrešiti sredino, eno najbolj genialnih mask za pust ali noč čarovnic (to je bil njegov prvi videoposnetek na YouTubu), največjo vodno pištolo na svetu, džakuzi iz mivkeenega največjih modelov Osončja in vodič, kako olupiti lubenico, ki je s skoraj 100 milijoni ogledov tudi njegov daleč najbolj prepoznaven videoposnetek. 

Marku Roberju na spletni strani YouTube sledi kar 4,4 milijona ljudi. Kliknite na fotografijo za dostop do njegovega kanala, kjer si lahko ogledate še njegove druge videoposnetke. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Marku Roberju na spletni strani YouTube sledi kar 4,4 milijona ljudi. Kliknite na fotografijo za dostop do njegovega kanala, kjer si lahko ogledate še njegove druge videoposnetke. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Rober svoje profesionalne kariere sicer ni začel na YouTubu, temveč pri ameriški vesoljski agenciji Nasa, natančneje pri Nasinem oddelku JPL (Jet Propulsion Laboratory), ki danes v prvi vrsti razvija opremo za vesoljske misije in pristanke na drugih vesoljskih telesih. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Coming back home to film for my next vid.

A post shared by Mark Rober (@markrober) on

Za Naso oziroma JPL je Mark Rober delo pri več projektih opravljal med letoma 2004 in 2014, večino časa, kar sedem let, pa je namenil razvoju robotskega vozila Curiosity (Radovednost), ki je avgusta 2012 pristalo na Marsu in ga še vedno raziskuje. 

Rober je na YouTubu 14. avgusta 2012 tudi objavil videoposnetek, kako je nekaj dni prej spremljal zgodovinski pristanek Radovednosti na Marsu in kako so se ga veselili s sodelavci pri Nasi:

Preberite tudi:

Nasa, Ledena gora, ledene gore, Antarktika
Novice Poglejte nova razkritja Nase o slavni ledeni gori
Novice Kopališče blizu Slovenije ima bazen, kot ga ni nikjer drugje na svetu
Mr. Bean, Rowan Atkinson
Novice Kaj je v ozadju novice, da je umrl legendarni Mr. Bean
Liveleak
Novice Resnica o norišnici na šoli, kjer so otrokom podtaknili odvajalo
McDonalds
Novice Ukanila sta McDonald's: prizor, ki mu ploska ves splet
CIMN 1
Novice So šli slovenski aktivisti, ki širijo zarote, končno predaleč?
Novice Z golo roko po staljeni kovini: kako je mogoče, da se ni opekel?
Anthony Akers
Novice Preizkušal je potrpljenje policije: "Takoj pridem, samo še nekaj uredim"
Ne spreglejte