Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
6. 10. 2015,
12.48

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mars voda Curiosity znanost Matic Tomšič

Torek, 6. 10. 2015, 12.48

6 let, 7 mesecev

Zakaj Nasino raziskovalno vozilo Radovednost na Marsu ne sme iskati vode

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vozilca Curiosity (Radovednost), ki raziskuje Mars, vesoljska agencija Nasa ne sme napotiti na iskanje in zbiranje morebitnih vzorcev tekoče vode zaradi mednarodne konvencije iz leta 1967.

Ameriška vesoljska agencija Nasa je prejšnji teden javnosti razkrila znanstveno študijo, ki dokazuje in argumentira obstoj tekoče vode na Marsu. Ker naj bi bilo Nasino raziskovalno vozilo Curiosity (Radovednost), ki površino Marsa analizira od avgusta 2012, od enega mogočih izvirov vode oddaljeno le nekaj deset kilometrov, se pojavljajo vprašanja, zakaj ga Nasa ne pošlje na zbiranje vzorcev marsovske vode. A čeprav bi bilo morebitno odkritje izvira gromozanski znanstveni mejnik, vesoljska agencija tega ne sme storiti.

Mednarodno vesoljsko pravo To ji preprečuje leta 1967 sprejeta konvencija o mednarodnem vesoljskem pravu. Države, ki so ratificirale mednarodni sporazum, so se zavezale, da si ne bodo poskusile prilastiti ozemlja na Luni ali katerem drugem vesoljskem telesu (asteroidih, na primer) in da v vesolju ne bodo preizkušale orožja.

Mednarodno vesoljsko pravo pa vsem državam do nadaljnjega preprečuje tudi približevanje in analizo vodnih virov, odkritih drugje kot na Zemlji. Razlog za to je strah pred kontaminacijo vode z mikrobi z Zemlje. Čeprav je prepotoval več kot 220 milijonov kilometrov in osem mesecev preživel v vesoljskem vakuumu, je namreč vseeno mogoče, da je Curiosity na Mars prinesel odporne zemeljske bakterije, ki so preživele Nasino sterilizacijo z močnimi ultravijoličnimi žarki.

Rešitev, ki bi uničila Radovednost Nasa bi vozilo Curiosity v teoriji lahko sterilizirala na daljavo s tem, da bi povečala porabo njegovih internih energijskih virov (poganja ga radioaktivna plutonijeva spojina) in s tem zvišala raven toplote in sevanja, ki ga oddaja vozilo. A s tem bi lahko tudi scvrla instrumente na krovu Radovednosti in poškodovala njegovo elektroniko, s tem pa bi bilo raziskovalne misije konec.

Vprašanje je tudi, če bi Curiosity sploh lahko dosegel morebitna nahajališča vode na Marsu. Kot so prejšnji ponedeljek pojasnili znanstveniki Nase, naj bi marsovske vodotoke opazili predvsem na strmih hribovitih območjih in v notranjosti kraterjev. Curiosity je prvenstveno namenjen vožnji po razmeroma ravni podlagi, povzpne pa se lahko na vzpetino z največ 12,5-stopinjskim nagibom.

Ne spreglejte