SiolNET. Digisvet Novice
0,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako se je začelo eno največjih rivalstev zadnjega stoletja

0,60

termometer

Bill Gates, ustanovitelj računalniškega velikana Microsoft,  in Steve Jobs, oče trenutno najvrednejšega podjetja na svetu Apple, sta pri življenju več kot četrt stoletja ohranjala enega najbolj gorečih rivalstev sodobnega časa. Rivalstva, ki je človeštvu dalo ogromno, saj je dodatno pospešilo razvoj tehnologij, začelo pa se je s slavno izjavo Billa Gatesa. To je zgodba o tem, kako sta si tehnološka titana sploh skočila v lase.

Zadnja leta razmerja med Billom Gatesom (desno)  Stevom Jobsom (Jobs je umrl 5. oktobra 2011, op. p.) so bolj kot na trpko rivalstvo spominjala na veliko prijateljstvo dveh legend računalniške industrije. Jobs in Gates sta se na kasnejših srečanjih namreč pogosto šalila in spominjala metanja polen pod noge v preteklosti. Gates je Jobsa tudi obiskal nekaj mesecev pred smrtjo in pri njem prebil več ur. Tale svetovno znana fotografija je nastala 30. maja 2007 na konferenci All Things Digital.  Zadnja leta razmerja med Billom Gatesom (desno) Stevom Jobsom (Jobs je umrl 5. oktobra 2011, op. p.) so bolj kot na trpko rivalstvo spominjala na veliko prijateljstvo dveh legend računalniške industrije. Jobs in Gates sta se na kasnejših srečanjih namreč pogosto šalila in spominjala metanja polen pod noge v preteklosti. Gates je Jobsa tudi obiskal nekaj mesecev pred smrtjo in pri njem prebil več ur. Tale svetovno znana fotografija je nastala 30. maja 2007 na konferenci All Things Digital.  Foto: Wikimedia Commons

Leta 1975 je Bill Gates pustil šolanje na prestižni ameriški univerzi Harvard in s prijateljem Paulom Allenom ustanovil računalniško podjetje Microsoft. Naslednje leto je na drugem koncu ZDA visokošolski študij pustil tudi Steve Jobs in s prijateljem Stevom Wozniakom ustanovil računalniško podjetje Apple.

Gates je v Microsoftu razvijal programsko opremo, ki bi uporabniku omogočala lažje komuniciranje z računalnikom, Jobs pa je z Wozniakom sestavil prvi računalnik za osebno rabo, Apple II, in ga začel prodajati leta 1977.

Steve Jobs (levo) in Steve Wozniak (desno) leta 1977. Steve Jobs (levo) in Steve Wozniak (desno) leta 1977.

Apple je potreboval Microsoft: Jobs in Gates sta bila najprej poslovna partnerja

Razmerje med Applom in Microsoftom se je začelo konec 70. let prejšnjega stoletja. Jobs je za svoje računalnike potreboval boljšo programsko opremo, zaradi česar se je obrnil na Microsoft.

Ta je postal glavni dostavljalec programske opreme za Apple, ki je Microsoftu zaupal veliko vlogo pri razvoju programov za napovedani računalnik Macintosh

Macintosh, katerega prihod na prodajne police je Apple napovedal za jesen 1982, bi bil v večini primerov revolucionaren. Imel bi grafični uporabniški vmesnik z okni, upravljati bi ga bilo mogoče z miško. 

Grafični uporabniški vmesnik (vsebuje okna, mape, ikone) je bil velika revolucija osebnega računalništva, saj je uporabniku omogočal, da je računalnik upravljal še kako drugače kot le z vnašanjem ukazov prek tipkovnice (z miško). Steve Jobs je grafični vmesnik in miško prvič videl med obiskom v podjetju Xerox PARC. Ko je Apple začel prodajati računalnik Macintosh z grafičnim vmesnikom (na fotografiji), je trdil, da ga je obisk pri Xerox PARC le navdihnil, kopiral pa ni ničesar.  Grafični uporabniški vmesnik (vsebuje okna, mape, ikone) je bil velika revolucija osebnega računalništva, saj je uporabniku omogočal, da je računalnik upravljal še kako drugače kot le z vnašanjem ukazov prek tipkovnice (z miško). Steve Jobs je grafični vmesnik in miško prvič videl med obiskom v podjetju Xerox PARC. Ko je Apple začel prodajati računalnik Macintosh z grafičnim vmesnikom (na fotografiji), je trdil, da ga je obisk pri Xerox PARC le navdihnil, kopiral pa ni ničesar. 

Premeteni poslovnež Bill Gates je strašil Steva Jobsa

Čeprav je bil Steve Jobs prepričan o uspehu Macintosha (ni se motil), je imel veliko skrb - Microsoft. Sumil je namreč, da Billu Gatesu rastejo apetiti in da bo na trg morda poskusil prodreti s svojim grafičnim uporabniškim vmesnikom, ki bi bil neposreden tekmec Applovemu.

Da Microsoft ne bi ogrozil prodaje Macintosha, je Steve Jobs Gatesa leta 1981 pripravil do podpisa sporazuma (vir), ki je Microsoftu prepovedal, da bi morebitni lasten grafični vmesnik, ki ga je mogoče upravljati z miško, začel prodajati v roku enega leta po izidu Macintosha. Gates se je z dogovorom strinjal.

Jobsa je Microsoft skrbel zato, ker je poslovni lisjak Bill Gates (na fotografiji) leta 1980 podjetju IBM, takrat največjemu imenu v svetu računalništva, prodal pravice za uporabo svojega operacijskega sistema DOS, a hkrati obdržal izvirnik, da bi ga lahko poljubno predeloval in prodajal naprej. Za zgodbo o tem, koga je Gates s tem poslom "prinesel naokoli", kliknite na fotografijo.  Jobsa je Microsoft skrbel zato, ker je poslovni lisjak Bill Gates (na fotografiji) leta 1980 podjetju IBM, takrat največjemu imenu v svetu računalništva, prodal pravice za uporabo svojega operacijskega sistema DOS, a hkrati obdržal izvirnik, da bi ga lahko poljubno predeloval in prodajal naprej. Za zgodbo o tem, koga je Gates s tem poslom "prinesel naokoli", kliknite na fotografijo.  Foto: Reuters

Bill Gates je takrat že vedel, da je grafični uporabniški vmesnik, ki ga je razvijal Apple, prihodnost osebnega računalništva. Microsoft je svojega tudi naredil - operacijski sistem Windows - in ga svetu predstavil novembra 1983, le en mesec po Applovi napovedi osebnega računalnika Macintosh. 

Steve Jobs je znorel

To je bil začetek konca dobrih odnosov med Applom in Microsoftom. Ko je Steve Jobs izvedel, kaj se je zgodilo, je znorel.

Gates ga je namreč matiral. V njunem dogovoru je bilo zapisano, da Microsoft svojega grafičnega vmesnika ne sme začeti prodajati v enem letu po predstavitvi Macintosha, a to je Microsoft načrtoval šele za leto 1985. Apple je bolelo tudi, da niso mogli prekiniti vezi z Microsoftom - še naprej so ga namreč potrebovali za nadaljnji razvoj programov za Macintosh. 

Razlog za to, da sta bili predstavitvi Macintosha in prvih Windowsov tako blizu skupaj, je bilo pričakovanje Appla, da bo Macintosh pokazal že septembra 1982 in ne šele oktobra 1983. V dogovoru med Microsoftom in Applom je bil september 1983 zato naveden kot konec enoletnega roka, v katerem Microsoft ne bi smel predstaviti svojega grafičnega uporabniškega vmesnika. Microsoft je imel torej vso pravico, da je Windows predstavil novembra 1983.  Razlog za to, da sta bili predstavitvi Macintosha in prvih Windowsov tako blizu skupaj, je bilo pričakovanje Appla, da bo Macintosh pokazal že septembra 1982 in ne šele oktobra 1983. V dogovoru med Microsoftom in Applom je bil september 1983 zato naveden kot konec enoletnega roka, v katerem Microsoft ne bi smel predstaviti svojega grafičnega uporabniškega vmesnika. Microsoft je imel torej vso pravico, da je Windows predstavil novembra 1983.  Foto: Wikimedia Commons

Oba sta imela bogatega prijatelja

Steve Jobs je po Microsoftovi predstavitvi Windowsov nemudoma zahteval prisotnost Billa Gatesa in ta je njegovo zahtevo tudi izpolnil. Jobs ga je obtožil, da mu je zaupal, on pa ga je okradel, Gates pa mu je po pričevanju prisotnih hladno odgovoril:

"No, Steve, zadevo je treba pogledati tudi iz drugega zornega kota. Bilo je, kot da sva oba imela zelo bogatega soseda z imenom Xerox PARC. Jaz sem vlomil v njegovo hišo, da bi mu ukradel televizijo, ko pa sem prišel v njegovo dnevno sobo, pa sem ugotovil, da si jo že ukradel ti."

Bill Gates je s to pikro izjavo, ki se je zapisala v tehnološke anale, Steva Jobsa spomnil na dejstvo, da je on sam navdih za grafični vmesnik leta 1979 dobil pri podjetju Xerox PARC. To je Apple ob predstavitvi računalnika Macintosh prav tako obtožilo kraje, a je Jobs takrat le odmahnil z roko. 

Kliknite na fotografijo in preberite zgodbo o tem, kakšno vlogo je v Applovi in Jobsovi (na fotografiji) zgodbi igralo podjetje Xerox PARC. Kliknite na fotografijo in preberite zgodbo o tem, kakšno vlogo je v Applovi in Jobsovi (na fotografiji) zgodbi igralo podjetje Xerox PARC.

Apple se je najprej hahljal, nato srdito tožil in nazadnje izgubil

Ko je Microsoft jeseni leta 1985 izdal prvo različico operacijskega sistema Windows, je bil ta takšen, kot je že prej predvidel Steve Jobs - tog, neprijazen do uporabnika in brez prave elegance.

Apple se je naslajal ob neuspehu Microsofta, njegovi Macintoshi pa so medtem šli za med. 

Ker uporabniki Windowsov niso marali, je Bill Gates odpustil celotno ekipo programerjev, ki ga je razvila, in naslednjo različico operacijskega sistema začel razvijati praktično z ničle. Ker uporabniki Windowsov niso marali, je Bill Gates odpustil celotno ekipo programerjev, ki ga je razvila, in naslednjo različico operacijskega sistema začel razvijati praktično z ničle. Foto: Reuters

Microsoft je Windows 2.0 uporabnikom nato ponudil konec leta 1987 in operacijski sistem je postal uspešnica. Ko so to videli pri Applu, niso dolgo čakali, temveč zoper Microsoft vložili ogromno tožbo zaradi kršenja patentov in avtorskih pravic.

Sodna bitka je trajala do leta 1994, Apple pa je izgubil na praktično vseh frontah. Sodnik je presodil, da ima Apple prav le v desetih (precej nepomembnih) od 189 alinej tožbe, pa tudi, da eno samo podjetje ne more biti nosilec patenta za grafični vmesnik, saj gre za logični naslednji korak v prihodnosti osebnega računalništva.  

Najboljše opazke, s katerimi sta se obkladala Steve Jobs in Bill Gates

Rivalstvo med Jobsom, ta je vmes izgubil službo pri svojem Applu, a jo kasneje dobil nazaj, in Gatesom se je nadaljevalo še dolga leta po boju na sodišču.

Najbolj so ga zaznamovale predvsem raznorazne opazke, s katerimi sta se znašala nad delom drug drugega. To je nekaj najbolj pikantnih:

O osebnosti 

Bill Gates je dejal, da je Steve Jobs "zelo čuden" in ima "več nenavadnih pomanjkljivosti, ki jih ljudje praviloma nimajo".  

Jobs je za Gatesa medtem pravil, da "bi bil manj zadrt, če bi v mladosti vsaj enkrat poskusil droge".  

To je bil morda eden najtežjih trenutkov v karieri Steva Jobsa oziroma največjih udarcev za njegov ego - 6. avgust 1997, dan, ko je moral besedo na odru prepustiti Bilu Gatesu, čigar Microsoft je s 150-milijonsko finančno injekcijo Apple rešil denarnih težav. To je bil morda eden najtežjih trenutkov v karieri Steva Jobsa oziroma največjih udarcev za njegov ego - 6. avgust 1997, dan, ko je moral besedo na odru prepustiti Bilu Gatesu, čigar Microsoft je s 150-milijonsko finančno injekcijo Apple rešil denarnih težav. Foto: Reuters

O tehnološkem znanju: 

"Steve je imel zelo dober občutek za to, kaj bo delovalo in se prodajalo, o tehnologiji pa nikoli ni vedel veliko. Je zelo slab inženir in 99 odstotkov vsega, kar pove, je narobe," je o Jobsu menil Gates. 

Ustanovitelj Appla je medtem nekoč dejal, da "Bill nima domišljije, saj ni nikoli izumil ničesar. Najbrž je zato zapustil svet tehnologije in se posvetil dobrodelnosti." 

Steve Jobs in Bill Gates leta 1991. Na fotografiji se smejeta, a to je bil čas, ko je bil njuno rivalstvo zelo vroče.  |  Foto: Cult of Mac Steve Jobs in Bill Gates leta 1991. Na fotografiji se smejeta, a to je bil čas, ko je bil njuno rivalstvo zelo vroče. | Foto: Cult of Mac

O izdelkih tekmeca 

Gates: "Tablica iPad je solidna, a nima niti ene prvine, zaradi katere bi obžaloval dejstvo, da je nismo pri Microsoftu naredili prvi." 

Jobs: "Težava z Microsoftom je, da nimajo nobenega okusa, absolutno nobenega okusa. Nimajo izvirnih idej in v svoje izdelke niti ne poskušajo vnesti vsaj malce kulture." 

Vir: Business Insider

"S Stevom sva odrasla skupaj"

Gates in Jobs sta z izmenjevanjem pikrih opazk na račun drug drugega nista prenehala praktično vse do Jobsove smrti 5. oktobra 2011, a so imela zadnja leta njunega razmerja precej manj tekmovalen in precej bolj prijateljski ton. 

Predvsem Gates (desno) je javno večkrat pokazal, da zelo spoštuje in celo občuduje Steva Jobsa (levo). Svojim sodelavcem ga je nekoč v e-poštnem sporočilu pohvali, da "ima Jobs izredno sposobnost osredotočanja se na stvari, ki so res pomembne, in da je mojster oblikovanja uporabniških vmesnikov".  |  Foto: YouTube Predvsem Gates (desno) je javno večkrat pokazal, da zelo spoštuje in celo občuduje Steva Jobsa (levo). Svojim sodelavcem ga je nekoč v e-poštnem sporočilu pohvali, da "ima Jobs izredno sposobnost osredotočanja se na stvari, ki so res pomembne, in da je mojster oblikovanja uporabniških vmesnikov".  | Foto: YouTube

Gates je Jobsa tudi obiskal tik pred njegovo smrtjo in po pričevanju Jobsove družine na obisku ostal več ur. Leta 2013 je ob vprašanju, kakšen odnos je imel z Jobsom, povedal:

"Steve in jaz sva pravzaprav odrasla skupaj. Bila sva približno enako stara, oba enako optimistična, oba sva zgradila veliki podjetji. Oba sva izpolnila svoje sanje o ustvarjanju novih izdelkov, dosegla sva vse. Večino časa kot rivala, velika tekmeca. A ves čas sva drug do drugega tudi gojila spoštovanje in med sabo stalno komunicirala, tudi takrat, ko je bil Steve že zelo bolan."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin