Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
28. 3. 2016,
21.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Apple

Ponedeljek, 28. 3. 2016, 21.14

6 let, 6 mesecev

Je veliki vizionar Steve Jobs napovedal propad Appla?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Steve Jobs | Foto Reuters

Foto: Reuters

Če znova poslušamo razloge za stagniranje in poslovne težave tehnološkega velikana Xerox, ki jih je Steve Jobs navedel v intervjuju leta 1995, se zdi, kot da govori o današnjem Applu.

Steve Jobs, soustanovitelj Appla, je bil leta 1995 prvi mož podjetja NeXT. Tega je ustanovil leta 1985, kmalu po tem, ko ga je uprava Appla po kontroverzni odločitvi izrinila iz njegovega lastnega podjetja.

V tem obdobju je bil eno najpomembnejših tehnoloških podjetij na svetu ob IBM, Microsoftu in Applu tudi Xerox. Veljal je za eminenco na področju tehnoloških rešitev za poslovne uporabnike in tiskalnikov ter fotokopirnih naprav.

Pri Xeroxu so med drugim izumili tudi več tehnoloških standardov, ki so v uporabi še danes. Eden od njih je ethernet, standard za ožičeno povezavo s svetovnim spletom. Morda še pomembnejše bomo v tem prispevku še omenili. | Foto: Pri Xeroxu so med drugim izumili tudi več tehnoloških standardov, ki so v uporabi še danes. Eden od njih je ethernet, standard za ožičeno povezavo s svetovnim spletom. Morda še pomembnejše bomo v tem prispevku še omenili.

"Xerox bi lahko bil največji. Lahko bi bil desetkrat večji kot danes, postal bi lahko novi IBM," je Steve Jobs v intervjuju leta 1995 opisal potencial podjetja Xerox. 
 

"Težava Xeroxa je, da ima monopol na trgu tiskalnikov in fotokopirnih strojev. Njihov razvoj vsako leto naredi malce boljši tiskalnik, malce boljši fotokopirni stroj - pa kaj potem? Če imaš monopol, podjetje zaradi tega v primerjavi z drugimi ni nič bolj uspešno," je razložil Steve Jobs. 

"Večji uspeh lahko podjetju, ki že tako ali tako ima monopol, prinese kvečjemu še večja prodaja. To pomeni, da v podjetju več veljave dobi oglaševalski in prodajalski kader. Glasovi tistih, ki razvijajo izdelek, na katerem je podjetje zgrajeno, pa naenkrat nimajo več toliko veljave. Podjetje s tem nato počasi pozabi, kaj pomeni kupcem ponuditi res dober, inovativen izdelek."

Steve Jobs | Foto: Reuters Foto: Reuters

Podjetje Xerox je še vedno med živimi. Po podatkih Forbsa se je glede na tržno kapitalizacijo lani uvrščalo okrog 300. mesta med najvrednejšimi podjetji na svetu (Apple je na 1. mestu). Glavni produkt podjetja Xerox so še vedno tiskalniki in fotokopirni stroji, svoj portfelj pa širijo tudi s tehnologijo za plemenitenje prometne infrastrukture (elektronsko cestninjenje).

Bi Steve Jobs, če bi še živel, danes enako govoril o Applu?

Apple brez Steva Jobsa, ki je umrl oktobra 2011, vodenje podjetja pa Timu Cooku predal avgusta 2011, spominja na Xerox, o katerem je Jobs govoril v intervjuju leta 1995.

Podjetje ima monopol vsaj na dveh področjih - pametnih telefonih višjega cenovnega razreda (iPhone) in prenosnih predvajalnikih glasbe (iPod).  | Foto: Reuters Podjetje ima monopol vsaj na dveh področjih - pametnih telefonih višjega cenovnega razreda (iPhone) in prenosnih predvajalnikih glasbe (iPod). Foto: Reuters Več kot polovica Applovih najvplivnejših funkcionarjev prihaja iz oglaševalskih in prodajnih področij. Na fotografiji Phillip Schiller, vodja oglaševanja pri Applu in eden osrednjih govorcev na Applovih predstavitvah novih naprav. | Foto: Več kot polovica Applovih najvplivnejših funkcionarjev prihaja iz oglaševalskih in prodajnih področij. Na fotografiji Phillip Schiller, vodja oglaševanja pri Applu in eden osrednjih govorcev na Applovih predstavitvah novih naprav.

Apple je že dvakrat prelomil obljubo, s katero je vedno izvrstne izdelke uporabnikom obljubil Steve Jobs. Najprej je izdal iPad Mini, čeprav je Jobs prisegel, da Apple nikoli ne bo razvijal tablice z majhnim zaslonom. Lani so novo tablico iPad Pro opremili še s pametnim pisalom, čeprav je tega Jobs ob predstavitvi prvega iPhona leta 2007 označil za neumnost.  | Foto: Apple je že dvakrat prelomil obljubo, s katero je vedno izvrstne izdelke uporabnikom obljubil Steve Jobs. Najprej je izdal iPad Mini, čeprav je Jobs prisegel, da Apple nikoli ne bo razvijal tablice z majhnim zaslonom. Lani so novo tablico iPad Pro opremili še s pametnim pisalom, čeprav je tega Jobs ob predstavitvi prvega iPhona leta 2007 označil za neumnost.

Apple ima velike težave s prodajo nekaterih svojih paradnih konjev. Prodaja tablic iPad pada že četrto leto zapored, najbolj uporabljana je še vedno iPad 2 iz leta 2011. Pod pričakovanji je tudi prodaja lani izdane pametne ure Apple Watch.  | Foto: Apple ima velike težave s prodajo nekaterih svojih paradnih konjev. Prodaja tablic iPad pada že četrto leto zapored, najbolj uporabljana je še vedno iPad 2 iz leta 2011. Pod pričakovanji je tudi prodaja lani izdane pametne ure Apple Watch.

Ali je Steve Jobs ukradel idejo za osebni računalnik?

Vrnimo se še malce k Xeroxu. Steve Jobs je podjetje obiskal leta 1979, v času, ko je njegov Apple razvijal naslednika uspešnega računalnika Apple II. Kar je videl, ga je presunilo - v Xerox PARC, razvojni veji Xeroxa, so Jobsu pokazali osebni računalnik z zaslonom, na katerem so bile ikone, okna, mape (grafični vmesnik), miško, na tehnologiji ethernet temelječo lokalno mrežo.

 | Foto:

Osebni računalnik Macintosh, ki ga je Apple začel prodajati pet let pozneje, januarja 1984, je zelo spominjal na tisto, kar je Steve Jobs videl pri Xerox PARC.

Macintosh je uporabniku ponudil revolucionarni prvini - grafični uporabniški vmesnik in miško.  | Foto: Macintosh je uporabniku ponudil revolucionarni prvini - grafični uporabniški vmesnik in miško.

Steve Jobs je trdil, da ga je Xerox PARC le navdihnil, kopiral pa ni ničesar. Nasprotna stran ni delila njegovega mnenja, Xerox je Apple zaradi kršenja patentov in avtorskih pravic leta 1989 tožil, a tožbo izgubil. Apple je sicer že leto prej tožil Microsoft, ker je grafični uporabniški vmesnik uporabil v svojem operacijskem sistemu Windows. Odmeven medijski primer se je z zavrnitvijo vseh Applovih zahtev zaključil šele leta 1994.

Ne spreglejte