Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 6. 2014,
14.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Amazon

Ponedeljek, 2. 6. 2014, 14.59

8 let

Kako se Amazon vede do založnikov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Če boste na založnike naslovili zgornje vprašanje, vam bo večina odgovorila, da nič kaj prijazno. Amazonovo vedenje po njihovem mnenju pomeni namerno uničevanje ponudbe papirnatih knjig.

Amazon se je pred kratkim odločil za umik možnosti prednaročila knjig, ki jih prodaja francoski založnik Hachette, stranke pa obvestil, da bo dostavni rok nekaterih knjig omenjenega založnika lahko dolg tudi več tednov. Amazon ima moč in jo tudi kaže Pri zavlačevanju rokov in sporu med Amazonom in Hachettom bodo najkrajšo zagotovo potegnili potrošniki. Amazon namreč nadzira več kot polovico ameriškega knjižnega trga (kar je dvakrat več, kot pokriva drugi največji založnik) in 65 odstotkov prodaje e-knjig. Za podjetje, ki prodaja tako e-knjige kot tudi naprave, ki omogočajo branje elektronskih knjig, se zdi, da se zaradi lažje in ugodnejše prodaje e-knjig vse bolj usmerja le na to področje. Zdi se, kot da jim je vseeno, ali to pomeni konec tiskanih knjig, menijo številni založniki.

"Uničevalec in despot" Vedenje Amazona pri številnih avtorjih in založnikih povzroča jezo, poznavalci pa pravijo, da gre za značilno ravnanje podjetja, ko se spre z založniki. Številni Amazon označujejo za despota, uničevalca življenj tistih, ki želijo le prodajati knjige. Tistim, ki še vedno mislijo, da Amazon pravzaprav pomaga piscem in založnikom, pa želijo razbliniti nevednost: založniki morajo družbi plačati določen odstotek od zaslužka, obenem pa zagotoviti denarna sredstva, ki jim omogočijo, da so njihove knjige sploh lahko dostopne na Amazonu.

S podobnimi težavami kot tiskane pa se spopadajo tudi e-knjige. Amazon želi znižati njihovo ceno in jim dodeliti takse, ki bi temeljile na prodaji. Tej potezi nasprotujejo založniki, ki si za e-knjige želijo minimalne cene, podobno provizijo pa bi plačali vsem prodajalcem.

Ne spreglejte