Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 11. 2023,
17.46

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Jeff Bezos Amazon stavka

Petek, 24. 11. 2023, 17.46

5 mesecev

Delavci stavkali v več Amazonovih logističnih centrih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Amazon | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

V več evropskih logističnih vozliščih ameriškega tehnološkega velikana Amazon, ki je med drugim vodilna svetovna spletna trgovina, so danes delavci stavkali. Na t. i. črni petek, ki na začetku praznične sezone velja za enega najpomembnejših dni za trgovce, so delavci prenehali delati v Nemčiji, Združenem kraljestvu in Italiji.

Na Otoku je tako po pisanju francoske tiskovne agencije AFP stavkalo več kot tisoč od skupno 2.300 zaposlenih v logističnem središču v Coventryju.

V Nemčiji so delo prekinili v petih od 20 Amazonovih logističnih vozlišč v državi, natančneje v Leipzigu, Rheinbergu, Dortmundu, Bad Hersfeldu in Koblenzu.

V Italiji je medtem po navedbah sindikalistov stavkal precejšen delež zaposlenih v centru v Piacenzi, medtem ko so v Amazonu zapisali, da je delo odložilo le 14 odstotkov zaposlenih.

Gre za del širše globalne kampanje Make Amazon Pay. V sklopu te naj bi po navedbah sindikalne konfederacije UNI Global Union, ki deluje na področju storitev, nezadovoljstvo s plačilom in delovnimi pogoji delavci s stavkami ali protesti izrazili v več kot 30 državah po svetu, tudi v matičnih ZDA.

Amazon
Novice Delavci Amazona napovedali stavko

Amazon, ena največjih svetovnih družb, se že leta sooča s stalnimi kritikami svojega odnosa do delavcev in njihovih pravic. Delojemalske organizacije si tako prizadevajo za dvig urnih postavk in prijaznejše pogoje dela.

V družbi sicer trdijo, da današnje stavke ne bodo imele vpliva na kupce, ki so ali še bodo izkoristili popuste na črni petek. Vodstvo Amazona za razliko od sindikatov tudi trdi, da se stalno trudijo zagotavljati konkurenčne plače in bonitete.

Jeff Bezos
Novice Najbogatejši Zemljan predal vodenje Amazona
Ne spreglejte