Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 1. 2024,
16.26

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Pametni dom Roomba iRobot Amazon

Ponedeljek, 29. 1. 2024, 16.26

2 meseca, 1 teden

Velike spremembe na trgu robotskih sesalcev ne bo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
iRobot, Roomba | Amazon bi s prevzemom iRobota pridobil še en način za "vohunjenje" za kupci in potencialnimi novimi strankami, so opozarjali kritiki zdaj odpadlega prevzema proizvajalca robotskih sesalcev. Ena poglavitnih funkcij sodobnih sesalcev podjetja iRobot je namreč njihova zmožnost, da se spoznajo z uporabnikovim stanovanjem in ustvarijo "virtualni" zemljevid, ki jim pri kasnejšem sesanju prostorov pomaga, da se čim manj zatikajo pod radiatorje. Podatki o stanovanju uporabnika, pridobljeni prek robotskih sesalcev, so lahko za veletrgovca Amazon z vidika ciljanega oglaševanja zelo dragoceni. | Foto Unsplash

Amazon bi s prevzemom iRobota pridobil še en način za "vohunjenje" za kupci in potencialnimi novimi strankami, so opozarjali kritiki zdaj odpadlega prevzema proizvajalca robotskih sesalcev. Ena poglavitnih funkcij sodobnih sesalcev podjetja iRobot je namreč njihova zmožnost, da se spoznajo z uporabnikovim stanovanjem in ustvarijo "virtualni" zemljevid, ki jim pri kasnejšem sesanju prostorov pomaga, da se čim manj zatikajo pod radiatorje. Podatki o stanovanju uporabnika, pridobljeni prek robotskih sesalcev, so lahko za veletrgovca Amazon z vidika ciljanega oglaševanja zelo dragoceni.

Foto: Unsplash

Ameriški spletni velikan Amazon je sporočil, da odstopa od načrtov za prevzem podjetja Irobot, ki med drugim proizvaja robotske sesalnike Roomba. Prevzemu je namreč zaradi pomislekov glede konkurence in uporabe podatkov nasprotovala Evropska komisija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški spletni velikan Amazon je avgusta 2022 objavil dogovor o prevzemu podjetja Irobot za 61 dolarjev na delnico oz. za okoli 1,7 milijarde dolarjev, vključno z Irobotovim neto dolgom.

"Razočarani smo, da se Amazonov prevzem Irobota ne more nadaljevati," je dejal glavni podpredsednik Amazona David Zapolsky.

EU je namreč julija začela protimonopolno preiskavo posla. Bruselj je predvsem skrbelo, da bi Amazon kot eden največjih spletnih trgovcev svoj položaj izkoristil za omejevanje konkurence na področju robotskih sesalcev.

"Mnogi Amazon vidijo kot spletnega trgovca, a v resnici gre za podjetje, ki se ukvarja z nadzorom ljudi. To je jedro njihovega poslovnega modela, osrednje gonilo njihovega monopola in dobičkov. Amazon želi svoje lovke stegniti vsepovsod in prevzem podjetja, ki se tako rekoč ukvarja z ustvarjanjem zemljevidov domov uporabnikov, se zdi kot povsem logičen dodatek nadzorni tehnologiji, ki jo Amazon že ima pod svojo streho," je za medij Wired Amazonovo namero za prevzem proizvajalca robotskih sesalnikov avgusta 2022 komentiral Evan Greer, prvi mož neprofitne organizacije Fight for the Future, ki se bori za digitalne pravice uporabnikov.  | Foto: Guliverimage "Mnogi Amazon vidijo kot spletnega trgovca, a v resnici gre za podjetje, ki se ukvarja z nadzorom ljudi. To je jedro njihovega poslovnega modela, osrednje gonilo njihovega monopola in dobičkov. Amazon želi svoje lovke stegniti vsepovsod in prevzem podjetja, ki se tako rekoč ukvarja z ustvarjanjem zemljevidov domov uporabnikov, se zdi kot povsem logičen dodatek nadzorni tehnologiji, ki jo Amazon že ima pod svojo streho," je za medij Wired Amazonovo namero za prevzem proizvajalca robotskih sesalnikov avgusta 2022 komentiral Evan Greer, prvi mož neprofitne organizacije Fight for the Future, ki se bori za digitalne pravice uporabnikov. Foto: Guliverimage

Pomisleki so se pojavili tudi glede tega, kako bi Amazon uporabljal podatke, ki jih o domovih svojih uporabnikov zbirajo Roombe.

EU bi morala odločitev glede prevzema sporočiti do naslednjega meseca, vendar se je v medijih ugibalo, da ne namerava prižgati zelene luči. Vodstvo Amazona je sklenilo, da zaradi nasprotovanja komisije in pomanjkanja sprejemljivih pravnih sredstev, s katerimi bi odpravili pomisleke Bruslja, posla ni mogoče nadaljevati, še navaja AFP.

 

Ne spreglejte