Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
19. 9. 2014,
19.59

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

pomnilnik disk SSD Matic Tomšič

Petek, 19. 9. 2014, 19.59

1 leto, 4 mesece

Kako podaljšati življenjsko dobo vašega računalnika

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ali vaš osebni računalnik ob pritisku gumba za vklop porabi celo večnost, da naloži sistem, nato pa deluje po polžje? Morda še ni čas za nakup novega, temveč le za nekaj premišljenih posodobitev.

Običajne računalniške težave, kot so dolgo nalaganje operacijskega sistema, odpoved poslušnosti pri večopravilnosti (oziroma izvajanju več programov hkrati) in zmrzovanje, pri katerem pomaga le gumb "reset", uporabnike pogosto prepričajo, da je čas za nakup nove naprave. Čeprav to pogosto drži v primerih, ko zatajijo kritične komponente (kot je matična plošča, ki za sabo v pogubo rada povleče tudi drugo strojno opremo), lahko malce starejšemu računalniku razmeroma poceni, a konkreten pospešek v performansu in produktivnosti zagotovi nekaj strateških nadgradenj in posodobitev. Dodajte več pomnilnika RAM Več delovnega pomnilnika RAM pomeni več prostora za (ustrezno hitrejše) izvajanje programov in krajše odzivne čase pri dostopanju do datotek. Če ste vaš osebni računalnik kupili ob koncu prejšnjega desetletja, je zelo verjetno, da je opremljen le z dvema gigabajtoma pomnilnika RAM. Če dodate dva, boste občutno pospešili sistem. Cena pomnilnika RAM vrste DDR3 za nameček ni previsoka – 2-gigabajtni modul stane približno 20 evrov.

Nadgradnja pomnilnika osebnega računalnika je zelo preprosta, saj je treba modul le vtakniti v ustrezno režo na matični plošči. Pozor – če imate 32-bitna Okna, je nesmiselno vgraditi več kot 4 gigabajte pomnilnika RAM, saj ga operacijski sistem ne more uporabiti več. Uporabniki 64-bitnih Oken tovrstne omejitve nimajo, zato je ob trenutnih cenah pomnilnika RAM vrste DDR3 priporočljivo, da ga namestijo vsaj 8 gigabajtov. Tip operacijskega sistema lahko v okolju Windows preverite z desnim klikom na Moj računalnik, izbiro možnosti Lastnosti in pogledom na zavihek Sistem.

Hitreje z diskom SSD Malo komponent lahko ostarelo računalniško škatlo poživi tako zelo kot disk SSD. Tovrstne shrambe podatkov v nasprotju z njihovimi klasičnimi brati (diski HDD) nimajo premikajočih se delov, saj temeljijo na podobni tehnologiji kot ključi USB. Zaradi tega so precej hitrejši, tišji in manj energetsko požrešni.

Mnogi uporabniki so imeli in še vedno imajo pomisleke pred nakupom diska SSD, saj je razmerje gigabajt/evro precej manj ugodno kot pri konvencionalnih diskih. Njihova cena je v zadnjem obdobju sicer konkretno padla – zanesljiv primerek s 120 gigabajti, kot je Samsungov 840 Evo, je mogoče dobiti že za manj kot 70 evrov.

Ker nenapisano pravilo uporabe diskov SSD veli, da nanje nameščamo samo operacijski sistem in najpogosteje uporabljane oziroma zaganjane programe, vso drugo kramo pa spravimo na navaden disk, bo 120 gigabajtov za povprečnega uporabnika še nekaj časa dovolj.

Ne en, temveč kar dva zaslona Razširitev delovnega prostora z dodatnim zaslonom je primerna nadgradnja za katerikoli računalniški sistem. Čeprav zanj potrebujete več prostora, prednosti razširitve namizja za sto odstotkov odtehtajo pospravljanje računalniške mize (ali celo nakup nove). Osrednji privilegij, ki ga uporabniku nudi sekundarni monitor, je hkratno izvajanje dveh programov v celozaslonskem načinu. Morda se ne sliši zelo vznemirljivo, a priročnost je neizmerna – na levem zaslonu spletni brskalnik, odjemalec elektronske pošte ali PowerPoint, na drugem orodje za urejanje besedil, pomembna razpredelnica ali Photoshop.

Z dvema zaslonoma se poslovi preklapljanje med delovnimi okni, olajšano pa je tudi prestavljanje datotek med mapami – preprosto jih povlecite z enega zaslona na drugega.

Sodobni zasloni LCD so poceni, saj je soliden 22-palčni model z osvetlitvijo LED pri nas mogoče dobiti že za 130 evrov. Pred nakupom drugega zaslona sicer preverite, da ga imate kam priklopiti – grafična kartica mora imeti vsaj dva izhoda HDMI (oziroma DVI).

Ponovno namestite Okna Najboljša nadgradnja osebnega računalnika pravzaprav sploh ni nadgradnja, čeprav se sprva zdi tako. S formatiranjem (izbrisom vseh podatkov) trdega diska in ponovno namestitvijo operacijskega sistema bo računalnik namreč deloval tako kot na dan nakupa. Če je star že nekaj let, bo razlika toliko bolj očitna.

Pred nameščanjem sveže kopije Oken sicer obvezno poskrbite za varnostne kopije podatkov, ki jih ne želite izgubiti. Spravite jih lahko na zunanji trdi disk (ali USB ključ, če jih ni preveč) oziroma v oblak, lahko pa ostanejo tudi na particiji trdega diska, ki je ne nameravate formatirati.

Ne spreglejte