Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 12. 2013,
9.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

pametna ura

Petek, 20. 12. 2013, 9.06

6 let, 6 mesecev

Kako moda odločno vstopa v tehnološki svet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pred leti smo ob navalu pametnih telefonov svoje zapestne ure raje zamenjali za pametne telefone, spravljene v žepih, danes pa jih spet želimo pokazati. A ne katerihkoli. Odločamo se za pametne ure.

Trend nosljivih pametnih tehnoloških napravic je v izjemnem vzponu. Vse bolj se uveljavljajo tudi v modnih vodah, ki pa jih dolgo časa niso želele sprejeti kot enakovrednega partnerja. Morda iz bojazni, da je tehnologija pregroba za modni in kreativni svet, v katerem vladata svobodomiselnost in kreativnost. Prav zato poteza Angele Ahrendts, ki je zapustila Burberry in sprejela izziv v Applu, velja za izjemno pogumen in velik korak. Lahko bi rekli, da je postavila drzen mejnik, s preskokom iz modnega v tehnoloških svet pa je nastala posebna vez, ki bo kmalu razkrila, ali gre za ključ do uspeha.

No, omenjena vez se je povsem neopazno začela krepiti tudi z odločitvami večjih modnih hiš za prenose svojih modnih revij na družabnih omrežij, ki so pred večje in manjše zaslone privabila še večji del občinstva, kot bi ga sicer. Primer skorajda neopaznega prepletanja mode in tehnologije so modni dodatki za naše male pametne napravice, s katerimi konkuriramo tudi Slovenci – med najbolj prepoznavne se uvrščajo Calypso Crystal, s katerimi lahko oblečemo svoje iPhone in iPade. In če govorimo o združevanju mode in tehnologije, ne moremo mimo vsakodnevnega pečata Photoshopa v modnem svetu, mar ne?

Dekodirana moda Sicer pa imajo dandanes potrošniki, predvsem tisti večji navdušenci nad tehnološkimi napravicami, pred očmi predvsem (poleg uporabnosti) estetiko. Estetika je pot do njihovega srca. Poseben premik sta v letošnjem letu naredila Samsung z Galaxy Gearom in Google s svojimi očali. Morda še niso pravi modni dodatki, ki bi lahko postavljali nove modne trende in bi jih veliki modni guruji predstavljali na modnih brveh, a so izhodišče. In če smo pri modnih brveh – kaj pa milanski poskus "Decoded Fashion", s katerim je urednica italijanskega Vogua Franca Sozzani želela povezati večje modne znamke s start-upom? Torej: moda je vse bolj del tehnologije.

Tehnologija v spodnjem perilu Obstaja pa tudi povezava z drugega konca: tehnološki svet si vse bolj želi priti tudi do našega spodnjega perila. Se spomnite spodnjega perila, ki odganja neprijetne vonje? Pa modrčkov, ki z veliko natančnostjo odkrivajo tumorje, ali pa tistih, ki zaznajo srčni napad? Ne smemo pozabiti niti na mlade hrvaške startupovce, ki so želeli nežnejšemu spolu olajšati iskanje popolnega modrčka. Tehnološki kolekciji pametnega spodnjega perila se je pred kratkim pridružil Microsoft, ko je razvil modrček, ki nadzira vnos hrane in čustveno stanje nežnejšega spola. Zdi se, da nas le še malo loči od tega, da bodo angelčki priznane znamke spodnjega perila nosili primerek zgoraj omenjenega perila. LED-lučke so namreč že osvojile modne oblikovalce in tudi večerne obleke, na katerih se prikazujejo tviti v realnem času, nas ne morejo več presenetiti. Tako kot ne selfiji, na katerih se visoki predstavniki držav nastavljajo v nič kaj primernih situacijah.

Vodi me, suknjič! Kaj pa pametni suknjiči, ki nas s pomočjo GPS-koordinat pripeljejo na želeni cilj? Tem bodo konkurirale tudi lasulje - pred kratkim je pametno lasuljo patentiral Sony, ki bo svojo inovacijo lahko uporabljal tako v modnem kot igričarskem svetu in svetu zdravja. Možnosti je pravzaprav nešteto, zagotovo pa so to šele (uspešni) začetki. V prihodnosti čakajo celo poroke, na katerih si bodo sveže zaljubljeni pari obljubili večno zvestobo s pametnimi prstani, s katerimi bodo hipoma in brez večjega napora delili veseli dogodek prav z vsemi na družabnih omrežjih.

Vse bolj se razkrivajo tudi rivali, ki so nič drugega kot stari znanci: Google, Apple, Samsung, Sony, Microsoft. Ob njihovem vzponu pa se veča tudi zaskrbljenost zaradi (ne)varnosti in zasebnosti teh napravic. A kljub perečim vprašanjem varnosti nosljivi tehnologiji napovedujejo svetlo in dobičkonosno prihodnost. Po nekaterih napovedih naj bi do leta 2017 dosegla prodajo 64 milijonov enot.

Ne spreglejte