SiolNET. Digisvet Novice
1,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako je štiriletnik mami rešil življenje in postal junak #posnetek

1,05

termometer

Otrok
Foto: Thinkstock

Ko je mama britanskega dečka Romana omedlela  in ni kazala znakov življenja, je iznajdljivi štiriletnik zgrabil njen kazalec, z njim odklenil njen pametni telefon iPhone in poklical policijo.

Roman, ki z mamo in dvema bratoma živi v južnem delu britanske prestolnice London, policije pravzaprav ni poklical sam, temveč je to ukazal digitalni pomočnici Siri, umetni inteligenci, ki je ena od glavnih funkcij pametnih telefonov iPhone.

Siri na pametnem telefonu Apple iPhone Siri na pametnem telefonu Apple iPhone Foto: Reuters

Po klicu na 999 (britanska številka za klic v sili) je Roman operaterki povedal, da "ima mami zaprte oči in ne diha". Znal je povedati tudi, na katerem naslovu je doma. Kot piše britanski medij BBC, je deček nezavestni mami s klicem na pomoč rešil življenje.

Poslušajte pogovor med štiriletnim Romanom in policijsko centralo, ki v zadnjih dneh postaja spletni hit:

Policisti so ugotovili, da je bilo Romanovo poznavanje domačega naslova ključno za hiter prihod reševalcev. Doma namreč ni imel možnosti uporabe klasičnega telefona, ki ob klicu izda lokacijo klicatelja, temveč samo maminega mobilnega, ki pa lahko pokaže le približno lokacijo oziroma najbližjo bazno postajo telekomunikacijskega operaterja. 

Za mamino preživetje sta bili ključni tudi Romanova iznajdljivost in predvsem tehnološka ozaveščenost, saj je natanko vedel, kako odkleniti mamin pametni telefon z njenim prstom oziroma prstnim odtisom in Siri ukazati, naj pokliče policijo. V nasprotju s svojima bratoma je tudi edini ohranil mirno kri.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 47
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin