SiolNET. Digisvet Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako izginiti s pomočjo interneta (video)

1

termometer

Curtis Wallen je preizkušal meje interneta in ugotovil, da je z njim državne oblasti še vedno mogoče potegniti za nos - ustvaril je Aarona Browna, osebo, ki v resničnem življenju ne obstaja.

S pomočjo Tora, orodja, s katerim je mogoče dostopati do skritih kotičkov medmrežja in ki v nasprotju s klasičnimi internetnimi brskalniki poskrbi za vsaj solidno raven spletne anonimnosti, bitcoina, strežnika proxy in profila na Twitterju je fotografu in umetniku Curtisu Wallnu ameriško vlado uspelo prepričati o obstoju Aarona Browna, izmišljenega otroka digitalnih staršev. "V času, ko nas tisti nad nami ustrahujejo z nikoli spečim nadzorom nad internetnim prometom in prisluškovanjem telefonskim klicem, je stvaritev fizične osebe z uporabo tehnologije, ki na stranpoti vsaj za krajši čas spelje najsodobnejša orodja vladnih agencij, pravi čudež," je ponosen Wallen.

Saj je lahko – Aaron Brown ima namreč pravzaprav vse veljavne dokumente, ki jih za življenje v ZDA potrebuje posameznik: vozniško dovoljenje, ki ga je izdala zvezna država Ohio, polico zdravstvenega zavarovanja in naročnino na storitve kabelske televizije (s čimer je Wallen dokazal "verodostojnost" Brownovega domačega naslova) ter celo licenco za upravljanje plovila in članstvo v teksaški veji indijanskega plemena Lipan.

NSA vendarle ni tako zelo temeljita Brown je dobil tudi obraz – Wallen tega seveda ni preprosto ukradel kakšnemu uporabniku družbenih omrežij, temveč ga je s pomočjo programske opreme za obdelavo fotografij izdelal s kombiniranjem obraznih potez sebe in svojih sostanovalcev.

Wallen je prepričan, da lahko oseba v hudih škripcih z njegovo metodo popolnoma izgine z obličja planeta in se znova pojavi s povsem drugo identiteto: "Vsakršne digitalne sledi so bile zabrisane tako dobro, da je lažni obstoj Aarona Browna pravzaprav razkrit šele zdaj. Kdo ve, kako daleč bi lahko segla njegova roka, če javnost nikdar ne bi izvedela za naš projekt. Morda bi Brown nekoč kandidiral za predsednika ZDA."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin