Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
14. 1. 2015,
15.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

bitcoin Matic Tomšič

Sreda, 14. 1. 2015, 15.29

6 let, 6 mesecev

Kako bodo sodili Strašljivemu piratu, ki je ustanovil eBay za mamila

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V ZDA se je pred dnevi začelo sojenje ustanovitelju spletnega črnega trga Svilna cesta. Po mnenju mnogih internetnih strokovnjakov gre za enega najpomembnejših sodnih procesov digitalne dobe.

Svilna cesta (Silk Road) je zgodovinska trgovska povezava med Evropo in Azijo, pa tudi ime največjega internetnega črnega trga, na katerem je bilo med februarjem 2011 in novembrom 2013 mogoče kupiti številne vrste mamil, orožje, opremo za vlamljanje in hekerske aktivnosti ter številne druge artikle, ki jih v lokalnem supermarketu ni. Nezakonite dejavnosti na bazarju, ki je bil pred pogledi povprečnega uporabnika spleta skrit v internetnem podzemlju oziroma globokem spletu, vsa plačila blaga pa so bila zaradi transakcij z digitalno valuto bitcoin anonimna, so šle v nos oblastem številnih držav, predvsem tistih, v katerih je imela Svilna cesta največ strank. Ameriška obveščevalna agencija FBI je zato ob koncu leta 2013 po uspešni preiskavi izklopila strežnike Svilne ceste in aretirala njenega domnevnega ustanovitelja Rossa Williama Ulbrichta.

Strašni gusar sedel v zatožno klop Ulbricht, ki naj bi kot upravnik črnega trga prevzel psevdonim Dread Pirate Roberts (Strašljivi pirat Roberts), je obtožen, da je med letoma 2011 in 2013 deloval kot vodja kriminalnega imperija, pral denar, prekupčeval z narkotiki, vdiral v računalniške sisteme in celo naročil nekaj umorov. V tem času si je Ulbricht, ki je po izobrazbi sicer fizik, samo s provizijami od vseh plačil z bitcoini nabral tudi premoženje v višini 18 milijonov dolarjev (dobrih 15 milijonov evrov). Na izvirni Svilni cesti naj bi se v poltretjem letu delovanja sicer obrnila skoraj milijarda evrov, več kot 90 odstotkov prodanega blaga pa so predstavljala mamila.

Čeprav je FBI v njegovi posesti našla prenosni računalnik z izpiski prometa na Svileni cesti in drugimi precej obremenilnimi dokazi, Ulbricht, ki mu grozi dosmrtna zaporna kazen, krivde ne priznava. Po mnenju številnih digitalnih forenzikov in strokovnjakov za internetno varnost bo sodni proces zato prelomen. Tožilstvo se bo namreč moralo spopadati z izzivi globokega spleta, anonimizacijo spletnih aktivnosti in posnemovalnih digitalnih črnih tržnic, ki zadnje čase rastejo kot gobe po dežju. Vse to pred očmi svetovne javnosti in ogromni medijski pokritosti.

Lahko bitcoin obtoženca reši pred rešetkami? Dokazov, ki pričajo o Ulbrichtovi krivdi, je po pričevanju ameriškega tožilstva več kot dovolj. Mnoge, ki bi "gusarja" radi videli za zapahi, kljub temu skrbi, da ga lahko pred njimi reši težavno povezovanje internetnih dokazov z resničnim svetom. "Kako dokažeš, da se neka oseba res skriva za razmeroma splošnim internetnim psevdonimom Dread Pirate Roberts?" se sprašuje Forbesova pravna strokovnjakinja Sarah Jeong. Ko sta v zadevo vpletena še Tor, anonimno internetno omrežje (brez Tora dostop do Svilne ceste ni bil mogoč), in decentralizirana valuta bitcoin, dokazovanje krivde postane še težavnejše.

Ulbrichtovo zaledje za nameček predstavlja dobro usposobljena (in zelo dobro plačana) ekipa odvetnikov, ki se znajo obesiti na vsako najmanjšo podrobnost in neskladnost pri pridobivanju dokazov, piše The Verge. Prav tako se lahko zgodi, da Ulbrichtova obramba najde luknjo ali dve v še zelo svežih ameriških zakonih, ki regulirajo uporabo bitnih kovancev.

So ameriške oblasti Ulbrichta "po nesreči" izsledile med skrivnimi napadi na anonimnost uporabnikov spleta? Pri FBI že od aretacije Ulbrichta zatrjujejo, da so ustanovitelja "eBaya za mamila" po dolgotrajnejšem opazovanju na limanice speljali z varnostno luknjo v sistemu za identifikacijo CAPTCHA (algoritem, ki preverja, če je obiskovalec spletne strani človek ali bot), ki je izdala njegovo lokacijo.

O tem mnogi poznavalci primera dvomijo - menijo namreč, da oblasti domnevno ranljivost sistema CAPTCHA uporabljajo le kot krinko. V ozadju naj bi namreč potekali napadi na anonimno omrežje Tor. Ta uporabnikom omogoča prikrito brskanje po internetu, saj njegovo sled pred obiskom izbrane spletne strani zabriše s preusmerjanjem prek strežnikov, ki so posejani po vsem svetu.

Že nekaj časa je znano, da gre Tor v nos številnim državnim organom. Omrežje je za razkritje nezakonitih aktivnosti ameriške obveščevalne agencije NSA uporabil tudi slavni žvižgač Edward Snowden. V javnosti so se zato že pojavila ugibanja, da so ameriške oblasti ob prijetju Ulbrichta našle Torova zadnja vrata, pa čeprav avtorji projekta to zanikajo. Tožilstvo v primeru Svilene ceste lahko vsekakor pričakuje, da se bo Ulbrichtova obramba zapičila tudi v to, piše The Verge.

Cesta brez konca in kraja Prodaja nezakonitih dobrih v internetnem podzemlju medtem poteka naprej. Po zaprtju izvirne Svilene ceste novembra 2013 se je pojavilo vsaj ducat posnemovalnih tržnic, vključno s Svileno cesto 2.0, ki je z obratovanjem na silo prenehala po slabem letu.

Pred nekaj dnevi je na globokem spletu vzniknila še ena Svilena cesta - Silk Road Reloaded. Njeni upravitelji podobno kot Dread Pirate Roberts (oziroma Ross William Ulbricht) dovoljujejo trgovanje z mamili, orožjem in opremo za tatove. Na digitalnih policah se pojavljajo tudi legalni izdelki, kot so erotični filmi, oblačila, nakit. Prepovedana je distribucija otroške pornografije, ukradenih osebnih podatkov (sem spadajo tudi številke kreditnih kartic), orožja za masovno uničevanje in storitev, kot so umori.

Nova Svilena cesta trenutno sicer ni edini primer internetne črne tržnice - še precej bolj raznoliko in obširno ponudbo imata Evolution Marketplace in Agora Marketplace. Seznam drog, ki so na prodaj v obeh "spletnih trgovinah", je decembra skupno obsegal več kot 46 tisoč artiklov.

Ne spreglejte