SiolNET. Digisvet Novice
0,47

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Evropa še vedno išče rešitve zoper davčno kreativnost tehnoloških velikanov

Kako bi nemški minister iztržil več davkov od (velikih) dobičkov tehnoloških podjetij?

0,47

termometer

Olaf Scholz
Nemški finančni minister Olaf Scholz, njegovo mnenje podpirajo tudi v Franciji, predlaga, da se povsod po svetu vpelje najmanjša stopnja davka na dobiček, ki je ne bi smela nižati nobena druga država. Foto: Reuters

Nemški finančni minister Olaf Scholz predlaga minimalni globalni davek, ki bi velikim tehnološkim podjetjem občutno zmanjšal možnost prenosa denarja v davčne oaze in s tem plačevanje zgolj pičlih davkov.

Spretno knjiženje zaslužkov in dobičkov, ki velikim podjetjem, kot so Amazon, Apple in Google (a tudi netehnološke velike korporacije, omogoča prenos denarja v davčne oaze, je velik glavobol za (zahodno)evropske države.

Digisvet Boj za davčni denar multinacionalk

Korporacije namreč velik delež svojega zaslužka ustvarijo prav v teh državah, a ker denar knjigovodsko pristane v davčnih oazah, se korporacije izmuznejo s plačilom zelo nizkih davkov, pa še to ne tam, kjer so ta dohodek ustvarili.

Google Digisvet Google navzkriž z "dacarji" tudi v svoji domovini

"Dogovor bi morale spoštovati vse države"

To je boleča tema tudi za nemškega finančnega ministra Olafa Scholza, ki se je te problematike dotaknil v svojem pismu, objavljenem kot gostujoči prispevek najnovejše izdaje nemškega časnika Welt am Sonntag.

Scholz, njegovo mnenje podpirajo tudi v Franciji, je prepričan, da bi se te težave morale države lotiti usklajeno na svetovni ravni. Predlaga, da se povsod po svetu vpelje najmanjša stopnja davka na dobiček, ki je ne bi smela nižati nobena druga država.

Digisvet Silicijeva dolina prekipeva od jeze zaradi evropskega davčnega poračuna Applu

Irska je na primer zelo privlačno znižala svoj davek na dobiček, zaradi česar je Apple prenesel svoj dobiček v to otoško državo in plačal smešno nizke zneske – a mu je njegovo kreativno računovodstvo vendarle prineslo znatno kazen.

Digisvet Irske davčne ugodnosti Applu so nedovoljena državna pomoč

"Dozdajšnja pravila niso bila rešitev, temveč vzrok"

Najmanjša stopnja globalnega davka bi, če bi jo dosledno spoštovali, uničila privlačnost davčnih oaz, kamor velike korporacije, zlasti digitalne, nakažejo svoje dobičke, in s tem izkoreninila enega od (za številne države najbolj nezaželenih) stranskih učinkov globalizacije, je prepričan Scholz.

Digisvet Apple in italijanska davčna uprava sta se poravnala

"Dozdajšnja evropska pravila niso bila rešitev te težave, temveč njen vzrok," je med drugim v svojem včeraj objavljenem pismu zapisal nemški finančni minister.

Digisvet Kdo je tako močen, da z Veliko Britanijo baranta za davke?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin