Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
16. 11. 2018,
17.29

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,28

Natisni članek

črni petek nakupni nasveti darilo božič

Petek, 16. 11. 2018, 17.29

5 let, 5 mesecev

Kaj kupiti na "črni petek", če želite nekaj uporabnega za 50 evrov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,28
Črni petek, Black Friday | Črni petek je še posebej v ZDA že skoraj tradicionalno povezan z množičnim nakupovanjem novih televizorjev.  | Foto Reuters

Črni petek je še posebej v ZDA že skoraj tradicionalno povezan z množičnim nakupovanjem novih televizorjev.

Foto: Reuters

Čez natanko en teden, 23. novembra, je na vrsti črni petek, največji nakupovalni praznik v koledarskem letu. Gre za ameriško tradicijo velikih popustov, ki so jo trgovci v novem tisočletju prinesli tudi v Evropo in druge dele sveta. Črnemu petku v zadnjih letih sledi še kiber ponedeljek, ki ga zaznamujejo znižane cene računalniške opreme in storitev. V tem času želi veliko ljudi predvsem prehiteti praznično nakupovalno sezono in predčasno kupiti darila za svoje najbližje. Zbrali smo nekaj zamisli za uporabne nakupe za nekoga, ki želi za posamezno darilo zapraviti le okrog 50 evrov.

Pametna sijalka (žarnica) LED oziroma komplet navadnih sijalk LED

Najbolj prepoznavne pametne sijalke LED so najverjetneje Philips Hue, a so tudi med dražjimi. Preverite tudi znamke Xiaomi, Anker, TP-Link, luc, Eufy.  | Foto: Philips Najbolj prepoznavne pametne sijalke LED so najverjetneje Philips Hue, a so tudi med dražjimi. Preverite tudi znamke Xiaomi, Anker, TP-Link, luc, Eufy. Foto: Philips

Žarnice oziroma sijalke LED so vsaj za zdaj prihodnost, saj od prvega septembra trgovci ne smejo več prodajati nekaterih drugih vrst žarnic, temveč lahko samo še porabijo stare zaloge. 

Žarnica LED, Žarnica
Novice Velika sprememba na trgu žarnic: katerih ne bo več mogoče kupiti?

Posebej privlačne so trenutno pametne sijalke, ki jih je mogoče prek brezžičnega interneta povezati z aplikacijo za pametni telefon. Z njim lahko žarnici nato ukažemo ne le, kdaj naj se prižge in kdaj ugasne, temveč tudi, kako močno naj sveti. Da bi to lahko počeli z navadno halogensko žarnico ali žarnico z žarilno nitko, je treba imeti tudi ustrezno stikalo. 

Pri nekaterih modelih pametnih sijalk LED je mogoče spreminjati tudi barvo svetlobe in, to bo morda za koga še pomembneje, toplino barve. To pomeni, da lahko sijalka sveti v razponu od tople bele ali celo belo-oranžne do industrijsko hladne bele. 

Nekomu, ki starih žarnic v svojem domu še ni zamenjal z novejšimi, lahko tudi prihranite strošek, ki ga bo neizbežno čakal enkrat v prihodnosti, in mu kupite komplet navadnih sijalk LED. 

Električna vtičnica na daljinsko upravljanje oziroma pametna vtičnica

Pametna vtičnica | Foto: Amazon Foto: Amazon

Takšno električno vtičnico namestimo med stensko vtičnico in napravo, ki jo želimo vanj priklopiti, nato pa lahko z njo električni tok in z njim delovanje naprave upravljamo prek aplikacije za pametni telefon.

To je lahko uporabno takrat, ko želimo na daljavo med našo odsotnostjo zagnati določeno napravo ali pa smo jo po odhodu od doma pozabili izklopiti. 

Podaljšek
Novice Koliko k računu za elektriko prispeva polnilec za telefon, če ga v vtičnici pustimo vse leto?

Hitri disk SSD za osebni računalnik

Diski SSD so nekako v začetku tega desetletja počasi začeli nadomeščati klasične trde diske HDD, v primerjavi z njimi pa imajo precej prednosti: so veliko, veliko hitrejši, tišji in manj občutljivi na mehanske poškodbe, ker nimajo gibljivih delov. 

Diski SSD proizvajalca Samsung spadajo med zanesljivejše na trgu.  | Foto: Samsung Diski SSD proizvajalca Samsung spadajo med zanesljivejše na trgu. Foto: Samsung

Edina težava diskov SSD, ki lahko občutno pospešijo osebni računalnik, je bila dolgo cena, saj so bili (in so še vedno) dražji od primerljivo velikih diskov HDD, a razlika danes še zdaleč ni takšna kot pred nekaj leti.

Cene diskov SSD proizvajalcev WD, Kingston, Crucial, Intel z 240 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov, kar je dovolj za operacijski sistem in precej podatkov, so še pred letošnjo (pred)praznično nakupovalno sezono že upadle pod 50 evrov. Pred sedmimi leti bi bilo za tak disk treba odšteti blizu 500 evrov. 

Novice Zaradi počasnega računalnika se mi bo "spipalo". Kaj lahko storim?

Google Chromecast 2

Chromecast je Googlova naprava za prenos slike in zvoka z osebnega računalnika, pametnega telefona ali tablice na televizijski zaslon.

Google Chromecast 2 | Foto: Google Google Chromecast 2 Foto: Google

Uporabniku, ki nima pametnega televizorja, da bi na njem gledal videoposnetke z YouTuba ali filme na Netflixu, lahko Chromecast pride zelo prav. 

Z uporabo spletnega brskalnika Google Chrome lahko televizor prek adapterja Chromecast spremenimo tudi v večji računalniški zaslon.

Novice 13 zelo uporabnih dodatkov za spletni brskalnik Chrome

Prenapetostna zaščita

Prenapetostna zaščita električne naprave, ki jih priklopimo vanjo, varuje pred nenadnimi sunki električnega toka v omrežju.

Primer prenapetostne zaščite, ki jo lahko kupimo tudi v slovenskih spletnih trgovinah. | Foto: Mimovrste Primer prenapetostne zaščite, ki jo lahko kupimo tudi v slovenskih spletnih trgovinah. Foto: Mimovrste

Sunek se lahko zgodi zaradi udara strele ali napake v električni napeljavi. Če sunek doseže porabnika elektrike, kot so osebni računalnik, televizor, hladilnik ali igralna konzola, ga lahko preobremeni in zelo poškoduje oziroma kar uniči.

Nakup prenapetostne zaščite je lahko ali zelo pomemben korak za zavarovanje elektronskih naprav v lastnem domu ali pa uporabno darilo, ki je hkrati tudi lepa gesta, s katero damo prejemnikom darila vedeti, da nam je mar za njihovo varnost.

Novice Kaj je pametno narediti, ko na nebu vidimo nevihtne oblake

Avtomobilski polnilnik za več pametnih telefonov hkrati

Ankerjev avtomobilski polnilnik za pametni telefon | Foto: Anker Ankerjev avtomobilski polnilnik za pametni telefon Foto: Anker

Polnilnik znamke Anker z dvema izhodoma USB 3.0, ki ga vtaknemo v 12-voltni priključek v avtomobilu in ki podpira tehnologijo za hitro polnjenje naprav Quick Charge, bo v slovenskih spletnih trgovinah v obdobju med črnim petkom in kiber ponedeljkom mogoče dobiti za manj kot 15 evrov. 

Novice Kmalu velika revolucija polnjenja baterij pametnih telefonov?

Prenosna baterija za polnjenje pametnega telefona

V cenovnem razponu med 10 in 50 evrov je mogoče na cenejši strani najti prenosne baterije z enim izhodom USB 2.0 in enim microUSB ter kapaciteto okrog 10.000 miliamperskih ur, kar je v povprečju dovolj za trikratno polnjenje telefona.

Če nameravate za prenosni polnilec zapraviti malce več denarja, boste hoteli kaj takega.  | Foto: Amazon Če nameravate za prenosni polnilec zapraviti malce več denarja, boste hoteli kaj takega. Foto: Amazon

Z zviševanjem cene nato raste tudi kakovost in za okrog 50 evrov je mogoče dobiti polnilnik z zmogljivostjo več kot 20.000 miliamperskih ur s podporo hitremu polnjenju, dvema ali tremi izhodi USB 3.0 in enim ali dvema novejšima izhodoma USB-C. 

Novice Veliko baterijsko rivalstvo, za katero pri nas marsikdo še ni slišal

Tile Pro - pripomoček za pozabljivce

Tile Pro je izboljšana različica znanega obeska, ki ga nadenemo predmetom, ki bi jih lahko pozabili ali založili - ključem, pametnemu telefonu, fotoaparatu, torbi in tako dalje. Ko ne vemo, kje je predmet, na katerem je Tile Pro, odpremo aplikacijo za pametni telefon, ki je povezana z njim, in pritisnemo gumb za zvonjenje. Če je Tile Pro blizu, bo začel zvoniti, sicer pa lahko njegovo zadnjo lokacijo preverimo na zemljevidu v aplikaciji.

Podjetje Tile istoimenske obeske iz ZDA pošilja tudi v Slovenijo in sicer prek evropskega skladišča. Cena obeska je 35 evrov, poštnina do Slovenije pa znaša štiri evre. 

Prenosni zvočnik s povezavo Bluetooth

Prenosni zvočnik, s katerim lahko povežemo mobilno napravo ali osebni računalnik, ki podpira tehnologijo Bluetooth, in glasbo predvajamo prek njega, je v zadnjem obdobju postal nepogrešljiv ob priložnostih, ko zvok, ki prihaja iz pametnega telefona, ni dovolj glasen ali razločen.

Najbolj kakovostne modele v cenovnem razredu do 50 evrov proizvajajo JBL (na fotografiji zvočnik JBL GO 2), Anker, AOMAIS, tudi Xiaomi.  | Foto: JBL Najbolj kakovostne modele v cenovnem razredu do 50 evrov proizvajajo JBL (na fotografiji zvočnik JBL GO 2), Anker, AOMAIS, tudi Xiaomi.  Foto: JBL

Zvočniki, Logitech
Novice Zanimivo odkritje v zvočnikih, ki jih zelo hvalijo tudi Slovenci

Polletna naročnina na VPN

VPN oziroma navidezno zasebno omrežje je način, kako lahko na osebnem računalniku ali mobilni napravi zaščitimo svoje brskanje po spletu, zakrijemo svojo pravo lokacijo in obenem tudi dostopamo do vsebin, ki nam v naši državi sicer niso na voljo. 

Novice VPN: Kaj je, zakaj ga potrebujete in kateri je najboljši?

Eden od najboljših ponudnikov storitev navideznega zasebnega omrežja, ExpressVPN, šestmesečno naročnino ponuja za 52 evrov. Ponudnik CyberGhost v duhu prihajajočih razprodaj 18-mesečno naročnino medtem prodaja za 44 evrov

Večina najboljših ponudnikov VPN naročniku omogoča uporabo storitve na več različnih napravah. | Foto: Večina najboljših ponudnikov VPN naročniku omogoča uporabo storitve na več različnih napravah.

Sicer precej dražja, a odlična kupčija za vsakega uporabnika, ki želi zanesljiv VPN, pa bo še dva tedna tudi ponudba NordVPN, ki za triletno naročnino želi 94 evrov. Glede na to, da je mesečna naročnina na NordVPN sicer stane 10,5 evra, je to precej ugodno.

Preberite tudi:

Intel
Novice Podražitev, ki bo prizadela kupce osebnih računalnikov
Xiaomi Pocophone F1, pametni telefon, kamera
Novice Kateri pametni telefon kupiti za največ 500 evrov?
Ne spreglejte