Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 1. 2024,
11.23

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

Natisni članek

darilo obdavčitev Avstrija dedinja

Četrtek, 11. 1. 2024, 11.23

3 mesece, 2 tedna

Avstrijska dedinja bo razdala 25 milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76
Marlene Engelhorn | Ob objavi sedanje odločitve o razdelitvi 25 milijonov evrov je Marlene Engelhorn izpostavila, da je podedovala bogastvo in s tem moč, ne da bi za to karkoli naredila. Obenem pa država tega bogastva ne bo obdavčila, kar je po njenem prepričanju krivično, saj sicer država obdavči vsak evro, ki ga zaslužijo Avstrijci. | Foto Guliverimage

Ob objavi sedanje odločitve o razdelitvi 25 milijonov evrov je Marlene Engelhorn izpostavila, da je podedovala bogastvo in s tem moč, ne da bi za to karkoli naredila. Obenem pa država tega bogastva ne bo obdavčila, kar je po njenem prepričanju krivično, saj sicer država obdavči vsak evro, ki ga zaslužijo Avstrijci.

Foto: Guliverimage

Mlada avstrijska dedinja Marlene Engelhorn je napovedala, da bo podarila 25 milijonov evrov, ki jih je podedovala od babice. O razporeditvi denarja bo odločalo 50 državljanov Avstrije, ki jih bo izbrala med tistimi, ki bodo to pripravljeni narediti, poroča britanski BBC.

31-letna Marlene Engelhorn, ki živi na Dunaju in je v domovini znana aktivistka in publicistka, je potomka ustanovitelja nemškega kemičnega koncerna BASF Friedrichaa Engelhorna. Od babice Traudl Engelhorn-Vechiatto, ki je umrla septembra 2022, je podedovala milijone, koliko točno, pa ni znano.

Premoženje babice naj bi bilo po ocenah revije Forbes vredno 3,8 milijarde evrov. Še pred njeno smrtjo je vnukinja napovedala, da bo podarila najmanj 90 odstotkov dediščine.

Dediščina ni obdavčena

Ob objavi sedanje odločitve o razdelitvi 25 milijonov evrov pa je izpostavila, da je podedovala bogastvo in s tem moč, ne da bi za to karkoli naredila. Obenem pa država tega bogastva ne bo obdavčila, je bila kritična, saj so v Avstriji leta 2008 odpravili obdavčitev dediščine.

To je po njenem prepričanju krivično, saj sicer država obdavči vsak evro, ki ga zaslužijo Avstrijci.

"Če politiki ne opravljajo svojega dela in ne prerazporejajo, moram svoje bogastvo prerazporediti sama," je pojasnila v izjavi.

"Mnogi, ki so zaposleni za polni delovni čas, se borijo za preživetje in plačujejo davke od vsakega evra, ki ga zaslužijo. V tem vidim neuspeh politike, in če je politika neuspešna, se morajo državljani sami spopadati s tem," je dejala.

Skupaj s 50 sodržavljani bo razdelila denar

V sredo je tudi naključno izbranim 10.000 avstrijskim državljanom, starejšim od 16 let, poslala pisno vabilo k sodelovanju pri odločanju o razdelitvi denarja. Med tistimi, ki bodo pripravljeni, bo izbrala 50 ljudi, ob tem pa še rezervnih 15.

O razdelitvi denarja bodo odločali skupaj z akademiki in nevladnimi organizacijami. Če se ne bodo mogli dogovoriti, bo dedinja ves ali del denarja obdržala.

Marlene Engelhorn je sicer soustanoviteljica pobude taxmenow (obdavči me) in se zavzema za socialno pravičnost, reformo davčne politike in obdavčitev dediščine.

Akshata Murty
Trendi Žena novega britanskega premierja je dedinja milijardnega bogastva
Trendi Blišč in zvezde: poročila se je potomka ameriškega naftnega mogotca
Gloria Vanderbilt
Novice Umrla ameriška umetnica in dedinja Gloria Vanderbilt
Karl Lagerfeld, Choupette
Trendi Del Lagerfeldovega premoženja bo podedovala njegova mačka #foto
Novice Bogata dedinja si je izbrala italijanskega "žrebca"
Ne spreglejte