Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
6. 3. 2018,
9.31

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,56

8

Natisni članek

elektrika

Torek, 6. 3. 2018, 9.31

6 let, 1 mesec

Ali tudi vam zaostaja ura na pečici? To je razlog.

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,56

8

V zadnjih tednih je marsikdo opazil, da je digitalna ura na njegovi pečici, televizijski škatlici ali kateri drugi elektronski napravi začela zaostajati za nekaj minut. Tega si ni domišljal, saj je mogoče podoben pojav opazovati po vsej celinski Evropi. Za skoraj šestminutni zaostanek ur je kriva prenizka frekvenca evropskega elektroenergetskega omrežja.

Ura, pečica | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Mnoge domače električne naprave čas po tem, ko prvič nastavite uro, merijo tako, da sledijo frekvenci električnega omrežja. V Evropi je standardizirana frekvenca električnega omrežja 50 Hz (hercev). Ko električna naprava, kot je pečica na zgornji fotografiji, prešteje 50 hercev, ve, da je pretekla ena sekunda. 

Če frekvenca električnega omrežja pade, traja dlje časa, da pečica našteje 50 hercev, zato ura, ki jo pečica prikazuje, začne zaostajati.

Trenutna frekvenca evropskega električnega omrežja se giblje okrog 49,90 herca, zaradi česar v omrežje povezane ure po vsej celinski Evropi zaostajajo za približno 345 sekund oziroma malce manj kot šest minut. Vir: Swissgrid | Foto: Matic Tomšič Trenutna frekvenca evropskega električnega omrežja se giblje okrog 49,90 herca, zaradi česar v omrežje povezane ure po vsej celinski Evropi zaostajajo za približno 345 sekund oziroma malce manj kot šest minut. Vir: Swissgrid Foto: Matic Tomšič

Padec frekvence električnega omrežja se lahko zgodi zaradi več razlogov. Tokratni je primanjkljaj v proizvodnji električne energije, so potrdili v ENTSO-E, Evropskem združenju sistemskih operaterjev elektroenergetskega omrežja.

Težavo so povzročili na Kosovu in v Srbiji

Kot so razkrili v ENTSO-E, težava s frekvenco električnega omrežja izvira na Balkanu. Na Kosovu so porabili več električne energije, kot so je proizvedli, Srbija pa Kosovu zaradi političnega razdora ni zagotovila dovolj elektrike, da bi se poraba in proizvodnja poravnali.

Odstopanje je bilo dovolj veliko, da je to vplivalo na celotno elektroenergetsko omrežje celinske Evrope, saj je morala elektrika za Kosovo prihajati od drugod.

Ura bodo spet kazale pravi čas, a ne še prav kmalu

ENTSO-E je že napovedal korektivne ukrepe, ki bodo ure na naših pečicah in elektronskih budilkah znova sinhronizirali z univerzalnim koordiniranim časom (UTC), to je mednarodno sprejeti standardni čas.

To se sicer ne bo zgodilo čez noč, saj lahko frekvenco električnega omrežja za izvajanje takšnih popravkov dvignejo na največ 50,010 herca. To pomeni, da bodo ure na elektronskih napravah pravi čas vsak dan ulovile za kakšnih 15 sekund. 

Ne spreglejte