Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
11. 10. 2017,
4.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,65

3

Natisni članek

digizgodbe Windows 10 Windows Mobile Microsoft Windows iPhone Apple

Sreda, 11. 10. 2017, 4.05

6 let, 6 mesecev

Pogreb, na katerem so se vsi smejali. Danes se ne smeji nihče več.

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,65

3

Pri Microsoftu so bili leta 2010 tako prepričani o uspehu svojega novega operacijskega sistema za mobilne telefone Windows Phone 7, da so njegovi zaposleni organizirali pogreb za Applov pametni telefon iPhone, češ da ga bo Windows Phone spravil pod rušo. Situacija se je zdaj obrnila za 180 stopinj, saj smo dobili potrditev, da v izlet v onostranstvo prej ko slej čaka mobilne Windowse. 

Windows 10 Mobile bo podporo v obliki sprotnih popravkov in krpanja morebitnih varnostnih lukenj prejemal še do 11. junija 2019. Glede na delež uporabnikov Windows 10 Mobile, ki je že zdaj glede na konkurenčna Android in iOS blizu 0-odstotni, bo operacijski sistem po tem datumu najverjetneje pomahal v slovo.  | Foto: Reuters Windows 10 Mobile bo podporo v obliki sprotnih popravkov in krpanja morebitnih varnostnih lukenj prejemal še do 11. junija 2019. Glede na delež uporabnikov Windows 10 Mobile, ki je že zdaj glede na konkurenčna Android in iOS blizu 0-odstotni, bo operacijski sistem po tem datumu najverjetneje pomahal v slovo.  Foto: Reuters

Joe Belfiore, podpredsednik Microsoftovega oddelka za razvoj operacijskih sistemov, je na družbenem omrežju Twitter precej neposredno potrdil to, kar smo zaslutili že nedavnem po razkritju Billa Gatesa, da uporablja Samsunga Galaxy S8 - Microsoft ne bo več razvijal Windowsov za pametne telefone.

Windows 10 Mobile, Microsoftov aktualni operacijski sistem za mobilne naprave, bo nekaj časa (do 11. junija 2019) sicer še prejemal popravke in varnostne posodobitve, novih funkcij pa njegovi uporabniki, ki jih je sicer izredno malo, naj ne pričakujejo več, je priznal Belfiore.

Kot enega od razlogov za to, da bo Microsoft od Windows 10 Mobile dvignil roke, je Belfiore navedel pomanjkanje programerjev, ki bi za mobilne Windowse pisali aplikacije. Ker ni aplikacij, je posledično malo tudi uporabnikov. Velika podjetja posledično nimajo motiva, da bi plačevala za razvoj svojih aplikacij za Windows 10 Mobile in krog je sklenjen. 

Belfiore tudi ne skriva dejstva, da je pametni telefon z Windowsi tudi sam že pred časom zamenjal za drugo napravo.

Na Twitterju Belfiore tokrat sicer ni omenil, da ima že skoraj dve leti Applov iPhone

Microsoft bo po napovedih analitikov vse sile zdaj usmeril v dosego cilja, da operacijski sistem za osebne računalnike Windows 10 namesti na eno milijardo naprav, in v nadaljnji razvoj tehnologije za obogateno resničnost. 

Se kdo še spomni tistega dne, ko so mobilni Windowsi pokopali iPhone?

Ob Belfiorejevi skorajšnji napovedi smrti operacijskega sistema Windows 10 Mobile smo se spomnili na zanimiv dogodek, ki so ga Microsoftovi zaposleni v začetku septembra 2010 organizirali pred sedežem družbe Microsoft v ZDA. Nosil je povsem drugačno sporočilo kot nedavne Belfiorejeve skrušene objave na Twitterju.

Hudomušna pogrebna parada v Microsoftovem kampusu v Redmondu.  | Foto: Carl Jamilkowski / Microsoft Hudomušna pogrebna parada v Microsoftovem kampusu v Redmondu. Foto: Carl Jamilkowski / Microsoft

Šlo je za hudomušno parado, ki je bila hkrati praznovanje in pogreb. Microsoft je takrat ravno dokončal razvoj novega operacijskega sistema za mobilne telefone Windows Phone 7. V njegov uspeh pri pridobivanju tržnega deleža in transformacijo Microsoftovega mobilnega posla so verjeli tako trdno, da so simbolično pokopali Applov pametni telefon iPhone.

Takole so Microsoftovci pokopali kartonasti iPhone.  | Foto: Carl Jamilkowski / Microsoft Takole so Microsoftovci pokopali kartonasti iPhone. Foto: Carl Jamilkowski / Microsoft

Microsoft je iPhone takrat namreč že počasi dojemal kot največjo grožnjo v mobilnem segmentu, pa čeprav je direktor Microsofta Steve Ballmer nekaj let prej trdil, da je iPhone kot "naprava za pisanje e-pošte" samo za v smeti. 

Ne spreglejte