Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
15. 9. 2015,
17.56

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

MLM piramidna shema Facebook Matic Tomšič

Torek, 15. 9. 2015, 17.56

4 leta, 3 mesece

"Hvala za sprejem prijateljstva, te lahko nekaj vprašam?"

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenskim uporabnikom Facebooka v zadnjih mesecih prošnje za prijateljstvo pošiljajo neznanci in jih vabijo k sodelovanju v mrežnem trženju podjetja bHIP. Gre še za en piramidni sistem?

"Zdravo, hvala za sprejem prijateljstva, lahko nekaj vprašam?" se je glasil pozdrav novega prijatelja na Facebooku, čigar ime sem slišal prvič. Po vljudnem pritrdilnem odgovoru je brez okolišenja nadaljeval: "Super! Sodelujem v novem projektu, ki temelji na družbenih omrežjih. V okviru projekta iščemo posameznike, ki želijo dodaten zaslužek z delom od doma. Bi te to morda zanimalo?"

Duhovni naslednik Amwaya in Herbalifa? Ti uporabniki Facebooka, na njihovih seznamih prijateljev je mogoče našteti dva, tri, celo štiri tisoč oseb, druge uporabnike vabijo k sodelovanju v mrežnem trženjem podjetja bHIP Global. Gre za multinacionalko s sedežem v ZDA, ki trži energijske napitke v prašku in nekaj vrst prehranskih dodatkov za izboljšanje zdravja ter počutja.

A srž sodelovanja s podjetjem bHIP Global ni uživanje njihovih produktov, temveč povzpenjanje po njihovi distribucijski verigi, s čimer si v teoriji zagotovimo možnost pasivnega zaslužka.

Posameznik, ki se odloči za ukvarjanje z mrežnim trženjem bHIP, k sodelovanju pristopi z nakupom paketa izdelkov, ki ga nato poskusi prodati naprej. Postati poskuša tudi referent za osebe, ki bi se želele pridružile distribucijski verigi, s čimer si zagotovi delež njihovega zaslužka ob prodaji izdelkov bHIP. Ob tem svoje dejavnosti tudi sam opravlja "pod nekom", po navadi osebo, ki ga je rekrutirala v bHIP Global, in ji z uspešno prodajo plemeniti bančni račun.

Takšnemu distribucijskemu mehanizmu se je včasih reklo piramidna shema, a v bHIP pravijo, da gre za mrežno trženje na več ravneh in da je njihova dejavnost v vseh državah, kjer je podjetje prisotno, popolnoma zakonita.

Če želite izvedeti več, se morate udeležiti "brezplačnega" seminarja Od vira, ki ni želel biti imenovan, smo izvedeli, da osebe, ki nove obraze za bHIP Global iščejo na Facebooku, skoparijo s konkretnimi informacijami (mi smo pogovor namreč prekinili po nekaj izmenjanih replikah, ko nam je postalo jasno, kako in kaj). Morebitnega kandidata za distributerja praškov in kapsul namreč povabijo na brezplačen seminar, kjer naj bi mu srž sodelovanja v mrežnem trženju razložili tisti, ki v sistemu bHIP ustvarjajo velik dobiček.

A prvi seminar naj bi bil le z obljubami o lagodnem delu od doma in vožnji športnih avtomobilov podkrepljen motivacijski šov – pogoje dela v distribucijski verigi bHIP organizatorji namreč razkrijejo šele na drugem seminarju, za katerega pa je treba plačati pet evrov pristopnine, nam je povedal naš vir. Pristopnina naj bi bila filter, s katero najdejo resne kandidate. Pripravite 1.300 evrov Posameznik, ki se nato želi pridružiti ekipi bHIP, potrebuje referenta, pod katerim bo opravljal dejavnost, plačati pa naj bi moral tudi fiksen znesek za pristop k ekipi bHIP in kupiti začetni paket izdelkov bHIP za nadaljnjo prodajo. Cena začetnega paketa v Sloveniji naj bi glede na informacije več virov znašala kar 1.300 evrov.

Kot pri vsaki piramidi, ki to (domnevno) ni, lahko dobro zaslužijo le tisti na vrhu Zaslužek z mrežnim trženjem, kot ga predstavlja podjetje bHIP global, ni nemogoč, je pa eksponentno višji pri posameznikih, ki so k sistemu pristopili med prvimi. Temelji namreč predvsem na številu povezav (oseb, ki jih imamo pod sabo oziroma delajo za nas), ne na prodajni uspešnosti. Da bodo imeli referenti z obsežnejšimi drevesi rekrutiranih distributerjev (in distributerjev, ki so jih v sistem bHIP pripeljali distributerji nad njimi) debelejšo denarnico, je jasno kot beli dan.

Kako so mrežni marketing predstavili v ameriški satirični nanizanki Pisarna:

Ste za možnost zaslužka pripravljeni zastaviti svoj ugled? Preden se odločitev za pridružitev eni od verig mrežnega trženja, premislite, ali ste pripravljeni za morebiten, a ne zagotovljen zaslužek zastaviti svoj ugled. Iz preteklih izkušenj namreč vemo, da prodajalci izdelkov Amway in Herbalife ter tisti, ki so novačili nove uporabnike družbenega omrežja Sitetalk, ki naj bi Facebook poslal na smetišče internetne zgodovine, prijateljem, ki so jim še ostali, niso najbolj v čislih.

Ne spreglejte