Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
9. 6. 2019,
19.58

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Natisni članek

nedeljska znanost Hrvaška Jadransko morje druga svetovna vojna

Nedelja, 9. 6. 2019, 19.58

4 leta, 10 mesecev

Hrvati trdijo, da takšne razbitine, kot je pri otoku Vis, ni nikjer drugje na svetu

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Vis, razbitina | Približna lokacija ob obali otoka Vis, kjer je mogoče videti eno najbolje ohranjenih razbitin bombnika B-17 na svetu. | Foto Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Približna lokacija ob obali otoka Vis, kjer je mogoče videti eno najbolje ohranjenih razbitin bombnika B-17 na svetu.

Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Zelo blizu južne obale jadranskega otoka Vis na morskem dnu leži po trditvah hrvaških potapljaških društev ena najbolje ohranjenih letalskih razbitin iz obdobja druge svetovne vojne na svetu. Gre za ameriški bombnik B-17, ki je v morju pri Visu potonil 6. novembra 1944. Kljub ohranjenosti letalo ni prav znana turistična zanimivost, ker leži tako globoko, da lahko do njega pridejo samo najbolj izkušeni potapljači. Blizu Visa na morskem dnu sicer počiva še eno zgodovinsko pomembno letalo, ki ima v ZDA celo status legende.

Bombnik B-17 s serijsko številko 44-6630 leži na globini približno 70 metrov, lokacija razbitine pa je od obale rta Polivalo na jugu otoka Vis oddaljena samo nekaj deset metrov. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Preview of some images coming from diving B17 wreck at island Vis in Croatia. What an amazing dive and wreck!!! One of the best airplane wrecks in the world. Everything is there, complet structure is intact and in one piece. It is very deep at 70m so visibility is a bit murky, but atmosphere is great. I was lucky to have one of the instructors from dive center go down before us with rebreather and very strong light so I got my key model. #b17flyingfortress #b17 #wreck #airplanewreck #underwaterphotography #underwater #uwphoto #uwphotography #scuba #scubadiving #diving #wreckdiving #nikon #nikond700 #seaandsea #travelphotography #nikonphotography #nationalgeographic @nikoneurope @nikonnl @nikonsrbija @b24_divingcenter @scuba011 #vis #visisland #komiza #adriatic #adriaticsea

A post shared by Marko Dragoljevic UW Photo (@markodragoljevic_uw_photo) on

Hrvaška potapljaška društva potop do letala ocenjujejo kot precej zahteven. Ogled bombnika najbolj otežuje globina, ki ga postavlja zunaj dosega večine potapljačev, obenem pa zaradi nje z morske gladine ni mogoče videti do dna, kar pomeni, da je treba natančno lokacijo razbitine najti s pomočjo koordinat GPS . 

Razbitino bombnika B-17 so odkrili leta 2002. Ker je tako dobro ohranjena, so potapljači takoj prepoznali, za katero letalo gre. | Foto: YouTube / Posnetek zaslona Razbitino bombnika B-17 so odkrili leta 2002. Ker je tako dobro ohranjena, so potapljači takoj prepoznali, za katero letalo gre. Foto: YouTube / Posnetek zaslona

Reka Cetina, izvir reke Cetine
Novice Pozabljena hrvaška luknja "brez dna", v kateri je umrl Slovenec

Letalo je glede na to, da na morskem dnu leži že skoraj 75 let, v odličnem stanju. V hrvaškem potapljaškem centru B-24 trdijo, da gre celo za najbolje ohranjeno razbitino bombnika B-17 na svetu. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

B-17 Flying Fortress #b24divingcenter #Komiža #Vis #Croatia #B17 #wreck

A post shared by Diving center B-24 Croatia,Vis (@b24_divingcenter) on

Novice Pozabite sršene - to so žuželke z res pošastno bolečimi piki

Pilot umrl in rešil posadko, hkrati pa tudi letalo

Največ zaslug za to, da je bombnik B-17 zaradi izjemne ohranjenosti zdaj magnet za bolj pustolovske potapljače, je imel 25-letni pilot Ernest Vienneau.

Vienneau je 6. novembra 1944, potem ko je njegov B-17 naletel na protiletalske topove in utrpel preveč škode, da bi lahko varno dosegel bazo zavezniškega letalstva, ki je bila med drugo svetovno vojno na otoku Vis, zasilno, a zelo elegantno pristal na morski gladini. B-17 je zato tonil več ur in se nato počasi spustil do morskega dna, kjer je še zdaj.

Bombnik Boeing B-17G, ki je znan tudi po vzdevku Leteča trdnjava (Flying Fortress), velja za eno najpomembnejših letal druge svetovne vojne. Med drugim je igral ključno vlogo pri pripravi terena za zavezniško invazijo okupirane celinske Evrope, ki je bila prav v teh dneh pred 75 leti že v polnem zamahu.  | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Bombnik Boeing B-17G, ki je znan tudi po vzdevku Leteča trdnjava (Flying Fortress), velja za eno najpomembnejših letal druge svetovne vojne. Med drugim je igral ključno vlogo pri pripravi terena za zavezniško invazijo okupirane celinske Evrope, ki je bila prav v teh dneh pred 75 leti že v polnem zamahu.  Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Vienneau je z manevrom rešil življenje preostalim članom posadke, sam pa v nesreči umrl. Ker naj bi njegovo truplo potonilo skupaj z letalom, razbitina velja za vojni grob, kar pomeni, da se letala v skladu s hrvaškimi zakoni ne sme premikati oziroma kakorkoli vanj posegati. 

Potopljeno letalo je bilo v času zasilnega pristanka skoraj novo. V bazo zavezniškega letalstva v Italijo je prispelo komaj tri dni pred nesrečo. | Foto: YouTube / Posnetek zaslona Potopljeno letalo je bilo v času zasilnega pristanka skoraj novo. V bazo zavezniškega letalstva v Italijo je prispelo komaj tri dni pred nesrečo. Foto: YouTube / Posnetek zaslona

SS Richard Montgomery
Novice Speča grožnja ob britanski obali, ki se je nihče ne upa prebuditi

V bližini B-17 je še ena zgodovinsko pomembna letalska razbitina

Nekaj kilometrov vzhodno od razbitine B-17 v bližini otočka Veliki Paržan na globini nekaj več kot 40 metrov počiva od 17. decembra 1944 v več kosih  prav poseben bombnik B-24 Liberator proizvajalca Consolidated. 

Gre za letalo z vzdevkom Tulsamerican, ki je bilo zadnje, ki so ga izdelali v proizvodnem obratu v mestu Tulsa v ameriški zvezni državi Oklahoma. V Tulsi je imelo letalo zaradi čustev, ki so obdajala konec proizvodnje, status legende še pred odhodom bombnika v Evropo.

ZDA so pred leti na potapljaško odpravo na otok Vis poslale forenzike, ki so potrdili, da je letalo v bližini otočka Veliki Paržan res legendarni Tulsamerican.  |  Foto: Ameriški inštitut za navtično arheologijo | Foto: ZDA so pred leti na potapljaško odpravo na otok Vis poslale forenzike, ki so potrdili, da je letalo v bližini otočka Veliki Paržan res legendarni Tulsamerican.  | Foto: Ameriški inštitut za navtično arheologijo

Preberite tudi:

Geamana
Novice Morilska voda in uničena življenja: eno najnevarnejših jezer v Evropi
Jadransko morje, ribe, ribiše, živali
Novice "Boleče" živali Jadranskega morja, v katere ni pametno bezati
Tupoljev Tu-144
Novice Vsak, ki je potoval s tem letalom, je lahko hvaležen, da je ostal živ
Novice Bo kmalu konec potovanj na te rajske tropske otoke?
HAARP Hrvaška
Novice So iz Hrvaške res spreminjali vreme? Zgodbi v ozadju mnogi ne verjamejo.
Nova Idrija, New Idria
Novice Pozabljeno "slovensko" mesto sredi ameriške divjine, kamor ni varno iti
Boeing YAL-1A
Novice Kaj se je zgodilo z letalom, ki naj bi pustošilo po Grčiji in Hrvaški
Ne spreglejte