Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
27. 8. 2018,
17.05

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

Natisni članek

Nokia PureView Zeiss mobilni telefon

Ponedeljek, 27. 8. 2018, 17.05

5 let, 8 mesecev

Ali se nam kmalu ponovno obetajo pametni telefoni Nokia PureView?

HMD Global od Microsofta odkupil blagovno znamko PureView

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51
Nokia, Moskva, predstavitev | Blagovni znamki Nokia in PureView sta spet pod isto streho - v rokah družbe HMD Global. | Foto Srdjan Cvjetović

Blagovni znamki Nokia in PureView sta spet pod isto streho - v rokah družbe HMD Global.

Foto: Srdjan Cvjetović

Blagovni znamki Nokia in PureView sta spet pod isto streho, saj je HMD Global, ki zadnji dve leti upravlja blagovno znamko Nokia za mobilne telefone, pred nekaj dnevi odkupil tudi blagovno znamko PureView.

Ali se spomnite januarja 2013 in takrat legendarnega telefona Nokia 808 PureView, ki je za takratne čase predstavljal res vrhunec fotografije na mobilnem telefonu? Imel je ločljivost 41 milijonov pik, Zeissovo optiko in ksenonovo bliskavico.

Novice Ocenili smo: Nokia 808 PureView

Leta 2014 je ime PureView delilo usodo imena Nokia

Blagovno znamko PureView je (takratna) Nokia zaščitila leta 2012. V Microsoftove roke je prešla leta 2014, ko so Američani za 7,2 milijarde ameriških dolarjev (6,2 milijarde evrov) odkupili Nokijino enoto za mobilno telefonijo pri svojem (neuspešnem) poskusu, da bi v svetu mobilnih telefonov dosegli vsaj košček uspeha in razširjenosti, ki ga imajo v svetu računalnikov.

Novice Nokia PureView 808 s fotoaparatom z 41 MP

Po premieri imena PureView na telefonu z operacijskim sistemom Symbian smo ga zasledili še na nekaterih modelih Nokijine serije Lumia.

Zadnji telefon z blagovno znamko PureView je bila Nokia Lumia 950, a sta prva PureView modela (808 in Lumia 1020, slednja že pod Microsoftovo taktirko, a prav tako z ločljivostjo 41 milijonov pik in Zeissovo optiko) ob svojem prihodu požela toliko zanimanja, da sta kar zagrenila življenje takratnim največjim tekmecem: Samsungu, Sonyju in HTC.

Lani je Nokia 8 postal prvi Nokijin pametni telefon z operacijskim sistemom Android, na katerem optiko za dvojni aparat na hrbtni strani zagotavlja prav Zeiss. | Foto: Matic Tomšič Lani je Nokia 8 postal prvi Nokijin pametni telefon z operacijskim sistemom Android, na katerem optiko za dvojni aparat na hrbtni strani zagotavlja prav Zeiss. Foto: Matic Tomšič

Dve ljubezni na en mah

Kaj bo HMD Global naredil z blagovno znamko PureView in tudi koliko je odštel zanjo, ostaja očem javnosti še skrito. Ob upoštevanju uspehov, ki jih je HMD Global požel s svojimi nostalgičnimi Nokiami, bi lahko pričakovali, da bodo želeli čim prej kapitalizirati svoj najnovejši nakup in predstaviti kakšen novo model PureView.

Po drugi strani pa pri razvoju fotoaparatov/kamer za najvišje modele Nokia HMD Global krepi sodelovanje z nemško družbo Zeiss. Lani je tako Nokia 8 postal prvi Nokijin pametni telefon z operacijskim sistemom Android, na katerem optiko za dvojni aparat na hrbtni strani zagotavlja prav Zeiss.

Novice Vrnitev v velikem slogu: Nokia 8 je zelo dober pametni telefon #test

Zato je v tem trenutku nehvaležno ugibati, kdaj bo HMD Global predstavil kakšen nov mobilni telefon, ki bi nosil ime PureView. Še najverjetneje bo PureView rezerviran za nadaljevanje nostalgičnega niza nove Nokie, Zeiss pa bo še naprej privilegij najzmogljivejših telefonov nove Nokie.

Nokia 8 Sirocco
Novice Nokia 8 sirocco: na Nokijinem vlaku zajamčen oddelek prvega razreda
Ne spreglejte