Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
3. 10. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Natisni članek

Google digizgodbe računalniške igre nasvet

Sreda, 3. 10. 2018, 4.00

5 let, 1 mesec

Prvi korak za Googlovo tehnologijo prihodnosti: marsikdo bo prihranil precej denarja

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Google | Google ni prvi, ki bo uporabnikom ponudil igranje računalniških iger na daljavo in z izposojeno računalniško močjo, ima pa zagotovo največ možnosti, da njegova platforma resnično postane eno od največjih zbirališč ljubiteljev računalniških iger na svetu. Delovala bo namreč prek brskalnika Chrome, ki ga uporablja več kot 60 odstotkov vseh lastnikov osebnih računalnikov. | Foto Reuters

Google ni prvi, ki bo uporabnikom ponudil igranje računalniških iger na daljavo in z izposojeno računalniško močjo, ima pa zagotovo največ možnosti, da njegova platforma resnično postane eno od največjih zbirališč ljubiteljev računalniških iger na svetu. Delovala bo namreč prek brskalnika Chrome, ki ga uporablja več kot 60 odstotkov vseh lastnikov osebnih računalnikov.

Foto: Reuters

Tehnološki velikan Google v petek začenja javni preizkusom nove storitve Project Stream, ki ima ogromen potencial, da za vedno spremeni področje računalniških iger in jih približa več ljudem kot kdaj prej. Tudi najzahtevnejše igre bo prek platforme Project Stream namreč mogoče igrati na skoraj kakršnem koli računalniku. Treba bo imeti samo dovolj hitro internetno povezavo in spletni brskalnik Chrome. 

S platformo, ki ima za zdaj delovno ime Project Stream, bo Google številnim uporabnikom poskusil pomagati zaobiti eno od največjih ovir, ki jih ločijo od igranja najbolj zahtevnih računalniških iger - lastništvo dovolj zmogljivega osebnega računalnika, ki lahko takšne igre poganja brez težav.

Prek Project Stream bo najnovejše in strojno najbolj požrešne igre namreč lahko poganjal vsak z namiznim ali prenosnim računalnikom, na katerem bo nameščen spletni brskalnik Chrome. Igro bo pognal neposredno v brskalniku, za tekoče igranje pa bo potrebna le dovolj hitra internetna povezava.

Intel
Novice Podražitev, ki bo prizadela kupce osebnih računalnikov

Za gladko poganjanje iger na platformi Project Stream bo po mnenju Googla dovolj hitra 25-megabitna internetna povezava. To je hitrost, ki jo danes tudi v Sloveniji že preseže praktično vsak povprečni paket "trojček" s kabelskim ali optičnim dostopom do interneta pri večini domačih ponudnikov interneta in televizije. 

Internet
Novice Vas zanima, kako hiter je vaš internet?

Kaj Project Stream spreminja za povprečnega uporabnika?

Predvsem uporabniku, ki si želi tu in tam uživati v prvovrstnih računalniških igrah, ne bo treba kupiti novega računalnika za tisoč evrov, ki bo igre zmožen poganjati pri solidni kakovosti slike, temveč bo samo odprl brskalnik Chrome in naložil Project Stream ter izbral želeno igro. 

Google v obvestilu za javnost, v katerem je napovedal Project Stream, tega sicer ni omenil neposredno, a zelo mogoče je tudi, da uporabniku iger tudi ne bo treba kupovati, temveč si jih bo preprosto izposodil oziroma za uporabo platforme plačeval mesečno naročnino

GeForce Now | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Trenutno že obstaja nekaj storitev, ki uporabniku omogočajo poganjanje iger, ki jih njegov računalnik sicer ne more prebaviti, a najverjetneje nobena nima takšnega potenciala kot Project Stream.

Platforma GeForce Now (zgoraj), ki je trenutno v preizkusni fazi, uporabnikom omogoča, da na daljavo prek spleta "najamejo" zmogljiv računalnik, a morajo imeti svoje igre (pa še te morajo biti združljive z GeForce Now). Druge storitve, kot so Playstation Now, Vortex in Parsec, medtem zahtevajo namestitev posebne programske opreme. 

Novice Shadow: ena najbolj vročih tehnologij ta hip, ki pa Slovenije ne pozna

Posamezniki, ki jim bo Google omogočil prvi javni preizkus Project Stream, ta se začne v petek, namreč ne bodo igrali svojih iger, ki si jih morda lastijo v digitalnih zbirkah na znanih platformah Steam ali Origin, temveč bodo dobili dostop do najnovejše igre Assassin's Creed Odyssey neposredno prek Project Stream.

Z izbiro igre za "poskusne zajčke", torej Assassin's Creed Odyssey, Google najverjetneje želi tudi že takoj na začetku pokazati, kaj vse zmore tehnologija v ozadju Project Stream. 

Assassin's Creed Odyssey | Foto: Steam Foto: Steam

Če bo na Project Stream v brskalniku Chrome na računalnikih, ki bi lahko o poganjanju Assassin's Creed Odyssey sicer lahko le sanjali, igra delovala brez težav, bo to za Google velika zmaga in tudi morebitna napoved začetka revolucije področja računalniških iger.

Brskalnik Chrome ima namreč ogromno ljudi, pravzaprav skoraj dve tretjini vseh uporabnikov osebnih računalnikov, številni pa bi tudi zagotovo raje plačevali nekaj (deset) evrov na mesec, kot pa vsakih nekaj let kupili drag računalnik (ali pa ga nadgradili z dragimi komponentami) in nato še celo vrsto iger. 

Tako gladko po trditvah Googla že deluje Project Stream med poganjanjem Assassin's Creed Odyssey:

Preberite tudi:

Spletne strani
Novice Deset zelo uporabnih spletnih strani, ki si jih je vredno zapomniti
Scum
Novice Iz Hrvaške prihaja fenomen, ki je o nakupu prepričal ogromno ljudi
Chris Taylor
Novice Umrl je fant, za katerega so naredili veliko izjemo
Larry Page, Sergey Brin, Google
Novice Kdo sta človeka, ki nam življenje morda krojita bolj kot vsi drugi
Računalnik, nasvet
Novice Osem opozorilnih znakov, da je z računalnikom nekaj narobe
Ročni meter, domači meter, meter
Novice Skrivnosti vsakdanjih predmetov, ki jih marsikdo ne pozna
Ne spreglejte